23.12.2022

Tänään varovasti liikenteessä – yleisimmin rytisee joulun alla ja perjantaisin

Kaduilla tömäytetään perään, pysäköidessä pelti kolisee peruutettaessa. Lähes puolet liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla, huoltoasemilla, pihoilla ja vastaavilla alueilla.

Autoilijoille sattuu ja tapahtuu vuosittain erittäin paljon pieniä peltikolareita. Etenkin joulun alla voivat pelti ja otsat mennä ryttyyn, käy ilmi Onnettomuustietoinstituutin julkaisemasta liikennevahinkotilastosta.

Eniten liikennevahinkoja tapahtuu pysäköintialueilla, ja vahinkoalttein päivä on perjantai, paljastaa samainen vahinkotilasto.

Vakuutusyhtiöiden Liikennevakuutuskeskukselle ilmoittamien tietojen mukaan liikennevahinkojen kokonaismäärä vuonna 2021 oli 91 419 vahinkoa.

Lähes puolet (46 %) kaikista liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla, huoltoasemilla, pihoilla ja vastaavilla alueilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joulun alla rytisi

Liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja tapahtui viime vuonna keskimäärin 250 tapausta vuorokaudessa.

Vahinkomäärällä mitattuna vuoden 2021 pahin päivä oli tiistai, 12. tammikuuta, jolloin tapahtui 489 vahinkoa. Loma- ja pyhäpäiviin sekä niiden meno- ja paluuliikenteen päiviin liittyviä liikennevahinkoja tapahtui eniten helatorstaita edeltävänä keskiviikkona 12.5. (365 kpl), jouluaaton aattona 23.12. (343 kpl) ja juhannusta edeltävänä keskiviikkona 23.6. (339 kpl).

Eniten vahinkoja tapahtui viikonpäivistä perjantaisin (keskimäärin 296 vahinkoa/vrk) ja vähiten sunnuntaisin (keskimäärin 165 vahinkoa/vrk).

Päiviä, jolloin tapahtui vähintään 350 liikennevahinkoa, oli vuonna 2021 yhteensä 26 ja 400 vahingon ylittäneitä päiviä oli 11.

Kaduilla ajetaan perään

Varsinaisella tie- ja katuverkolla tapahtui 41 274 liikennevakuutuksesta korvattua liikennevahinkoa. Tie- ja katuverkolla yleisin vahinkotyyppi oli peräänajot, joita oli 31 prosenttia vahingoista.

Eniten liikennevahinkoja tie- ja katuverkolla tapahtui talvella (31 % vahingoista) ja vähiten keväällä (20 %). Syksyllä tapahtui 24 % vahingoista ja kesällä 25 %.

Parkkialueilla peruutusvahinkoja

Yli puolet (54 %) pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli peruutusvahinkoja. Pysäköintialueilla tapahtuu eniten vahinkoja perjantaisin ja vähiten sunnuntaisin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mopoilijat suistuvat tieltä

Kattavan liikennevahinkotilaston mukaan mopojen ja moottoripyörien liikennevahingoista merkittävä osa oli yksittäisvahinkoja, kuten tieltä suistumisia. Joka kolmas liikennevahingoissa vaikeasti vammautuneista oli mopoilija tai moottoripyöräilijä.

Näin luet tilastoja!

Erilaisten tilastointiperusteiden vuoksi liikennevahinkotilasto eroaa virallisesta liikenneonnettomuustilastosta. Liikennekuolemien osalta Liikennevahinkotilasto ei ole yhtä kattava kuin virallinen liikenneonnettomuustilasto. Liikennevahinkotilastossa käytettävä vaikeiden vammautumisten luokittelu ei myöskään vastaa virallisen tilaston luokittelua.

Tämän tilaston lukuihin eivät sisälly Liikennevakuutuskeskuksen käsittelemät vahingot, kuten tuntemattoman, vakuuttamattoman tai ulkomaisen moottoriajoneuvon aiheuttamat vahingot sekä vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettujen ajoneuvojen aiheuttamat vahingot.

Liikennevahinkoraportissa on tiedot 10 viimeisen vuoden vahingoista.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Onnettomuustietoinstituutti