28.6.2021

Käytetyt erikoisuudet – Fiat 600

Fiat 600 – Tori.fi

Suloinen ja sympaattinen Fiat 600 on sulattanut sydämiä vuosikymmenten ajan. Projektin aloituksesta on kulunut jo 70 vuotta.

Eräs automaailman symppis sai alkunsa projektina 70 vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää edullinen auto kuljettamaan neljää henkilöä 85 kilometrin tuntinopeudella. Projektin lopputuloksena syntynyt Fiat 600 esiteltiin Geneven autonäyttelyssä 1955. 

Kehitysvaiheessa autossa kerrotaan kokeillun muun muassa kaksisylinteristä ilmajäähdytteistä moottoria ja puoliautomaattista vaihteistoa, mutta näiden osalta päädyttiin lopulta perinteisempiin ratkaisuihin. Vesijäähdytteisen 633-kuutiosenttimetrisen moottorin parina oli nelipykäläinen manuaalivaihteisto.

Fiat 600 – Tori.fi
Pieni, 3,3 metriä pitkä ja 1,4 metriä leveä, auto onnistui tarjoamaan tilat neljälle matkaajalle.

Neljä ihmistä todella mahtui pieneen, vain 3,3 metriä pitkään, takamoottoriseen autoon. Etupäässä oli poikittainen lehtijousi ja taka-akselilla kolmiotukivarret kierrejousin. Kuusisatasella pystyi ajamaan sopivissa olosuhteissa lähes 100 kilometriä tunnissa. 

Fiat 600 toimi myös perustana menestyksekkääksi kohonneelle pienemmälle Fiat 500 “Nuova” -mallille, joka esiteltiin kaksi vuotta kuussatkun jälkeen. Vanhaa pientä Fiatia ajatteleva piirtää mieleensä todennäköisesti toisen näistä kahdesta automallista. Myöhemmin myös suurempi 850 nappasi vaikutteita tämänkertaiselta erikoisuudeltamme. 

Fiat 600 – Tori.fi
Samaa autoa valmistettiin lisenssillä useassa eri maassa ja usean eri merkin alla.

Fiat valmisti autoa Italiassa vuoteen 1969 saakka, mutta 60-, 70-, ja 80-lukujen aikana samanlaista autoa valmistettiin lisenssillä useissa maissa. Näistä tunnetuin lienee Espanja, josta tuli Seat 600. Itse asiassa Suomeen tuli vielä vuoden 1969 jälkeen myyntiin Fiat 600 -malleja, jotka olivat todellisuudessa Espanjassa valmistettuja Seateja.

Lopulta Suomeen tuotiin vielä pieni erä Zastavan Jugoslaviassa valmistamia versioita. Kaikkiaan kyseessä on pitkään vaikuttanut merkittävä malli, josta vielä tänäkin päivänä haetaan vaikutteita. Silti sitä saa sanoa myös söpöksi.

Fiat 600 – Tori.fi
Vähän ajettu Fiat 600 on myynnissä 5 900 euron hintapyynnillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Fiat 600

Vain 22 000 kilometriä mittariinsa kerännyt Fiat 600 on kirjoitushetkellä kaupan 5 900 euron hintapyynnillä. Vuosimalliksi on merkitty 1973 ja käyttöönottopäivämäärä on saman vuoden marraskuulla. Tämä yksilö on myös museorekisterissä. 

Fiat 600 – Tori.fi
Nelisylinterinen vesijäähdytetty moottori lupaa tarjota pienestä iskutilavuudestaan 24 hevosvoimaa huipputehoa.

Moottorina on 770-kuutiosenttimetrinen nelisylinterinen vesijäähdytetty moottori, jonka huipputehoksi on ilmoitettu 18 kilowattia (24hv). Kyseistä moottoria käytettiin ainakin Italiassa vuosina 1959 tai 1960 valmistetuissa autoissa. Sen parina on manuaalivaihteisto.

Auton omamassa on vaivaiset 620 kilogrammaa ja se saattaa jopa kiihtyä 100 kilometrin tuntinopeuteen. Keveys auttaa enemmän liikkeellelähdöissä ja kaarreajossa kuin esimerkiksi huippunopeuden suhteen. 

Fiat 600 – Tori.fi
Luonnonmukaiset ruskean sävyt sopivat hienosti auton sielunmaisemaan sisällä, ulkokuoren ottaessa hieman rohkeamman linjan.

Viininpunainen auto näyttää kuvien perusteella varsin siistiltä. Alla pyörivät kromatut pölykapselit istuvat kromipuskureiden ja muiden yksityiskohtien kanssa hienosti. 

Sisätilojen puolella yhdistellään neutraaleja sävyjä italialaisella arvokkuudella. Suuri kaksipuolainen ohjauspyörä hallitsee kojelautaa, josta erottuu pienehkö vaaleampi mittaristo. 

Fiat 600 – Tori.fi
Moottorin toimitus olisi hyvin saattanut harkita tämänkinkaltaista kesäautoa, vaikka valinnat osuivat tällä kertaa hieman viereen.

Myynti-ilmoitus lupailee auton olevan hienokuntoinen ja täysin toimiva. Tämä tyylikäs kesäauto olisi voinut kelvata Moottorin toimituksenkin listalle. 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi