16.8.2021

Käytetyt erikoisuudet – Maserati Quattroporte

Käytetty erikoisuus – Maserati Quattroporte (M139)

Neljä ovea on italiaksi Maserati Quattroporte, jonka viides sukupolvi näytti jälleen nahkajalkineen oikean tyylin ja kassakaapin paikan.

Maseratilla meni lujaa 1960-luvulla ja moni halusi itselleen yksilöllisen koripajan korittaman Maseratin. Prinssi Karim Aga Khanin itselleen tilaama Pietro Fruan muotoilema Maserati 5000 vaikuttaisi toimineen inspiraatiota, kun valmistaja tahtoi lisätä mallistoonsa ovia. Vuonna 1963 valmistunut Maserati Quattroporte tarkoittaa juuri sitä: neljä ovea. 

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Neljä ovea voidaan saada autoon myös italialaisella tyylillä höystettynä. Arvokkaan ja sporttisen matka-auton ei siis ole pakko tyytyä kahteen oveen.

Matkustamiseen tarkoitettu 4,1-litraisella V8-moottorilla varustettu Quattroporte säilyi pienten päivitysten myötä tuotannossa lopulta vuoteen 1969. Sitä valmistettiin alle 1000 yksilöä ja mallinimi jäi tauolle. 

Vuonna 1974 Maserati oli ehtinyt Citroënin omistukseen ja näin Quattroporte sai tekniikkaansa upeasta Citroën SM -mallista. Se tarkoitti V6-moottoria, etuvetoisuutta, kääntyviä ajovaloja ja kaasunestejousitusta. Muotia seurannut kulmikkaampi Bertonen kori jäi kuitenkin Citroënin oman mallin varjoon eikä se tarjonnut juuri mitään mitä Maseratin ostaja olisi halunnut – öljykriisin myötä vain 13 kappaletta valmistettiin.

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Maserati Quattroporte lisäsi myös takamatkustajille mukava oltavat ja kätevän kulun italialaisvalmistajan osaamisalueeseen.

Tämä ei kuitenkaan masentanut Maseratia. Valmistajan uusi johtaja Alejandro de Tomaso esitteli jo vuonna 1976 kolmannen sukupolven, joka palautti takavedon ja V8-moottorin. Näitä valmistettiin jo muutama tuhat kappaletta jääden historiaan erääksi italialaisen käsityön merkiksi. 

Aivan toista oli sitten 1980-luvun tyyli, johon Maserati vastasi Marcello Gandinin piirtämällä Biturbo-malliperheellä. Sen mukana tuli myös hieman totuttua pienempi neliovinen Maserati malleina 420, 425 ja 430. Näitä ei oikeastaan oltu edes tarkoitettu kolmannen sukupolven Quattroporten perijäksi, mutta valmistajan ainoina tuon aikakauden neliovisina tuotteina ne sellaisiksi toki leimattiin. 

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Viidennen sukupolven (M139) Maserati Quattroporte esiteltiin 2003 palauttamaan arvostus tälle perinteikkäälle mallinimelle.

Vuoden 2003 syyskuussa esiteltiin vihdoin uusi Pininfarinan muotoilema Maserati Quattroporte (M139). Sen keulamaski kunnioitti selvästi alkuperäistä ensimmäistä sukupolvea ja veistoksellinen luomus onnistui kääntämään kaikkien katseet takaisin Italian suuntaan. 

Valitettavasti neliovisen Maseratin kuudes sukupolvi sukupolvi ei pystynyt pitämään samaa tasoa yllä. Tuorein vaikuttaa enemmän tavalliselta nelioviselta perheautolta, jolle on liimattu Maserati GranTurismon yksityiskohdat tarroina päälle. Kohta olisi jo aika saada uusi malli vuonna 2013 esitellyn sukupolven tilalle. 

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Vuosimallin 2007 Quattroporten käyttöönotto on merkitty vasta vuodelle 2019.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Maserati Quattroporte (M139)

Vuosimallin 2007 Maserati Quattroporte on myynnissä Järvenpäässä. Sen käyttöönotto on merkitty kesäkuulle 2019, jolloin auto olisi ehkä voinut tulla maahan. Tuorein katsastus on  joka tapauksessa kesäkuulta 2021.

Mittarilukema on maltillinen 80 000 kilometriä. Viimeisin huolto kerrotaan suoritetun maaliskuussa 2021 mittarilukemalla 78 840 kilometriä. 

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Kahdeksan sylinterin tarjoama 400 hevosvoimaa tarjoaa riittävän suorituskyvyn myös ohitustilanteisiin Eurooppaa halkoessa.

Mielenkiintoisesti auton kytkin kerrotaan uusitun joka viittaisi kyseessä olevan mallin alkutaipaleella valmistuksessa ollut automatisoitu vaihteisto eikä suinkaan tammikuusta 2007 tuotannossa ollut kuusipykäläinen perinteinen momentinmuuntimella varustettu automaattivaihteisto. Näistä ensin mainittu oli asennettu taka-akselin yhteyteen painojakauman parantamiseksi, mutta jälkimmäinen lätkäisty moottorin kylkeen keulille. 

Tuo moottori on joka tapauksessa upea 4,2-litrainen vapaasti hengittävä V8, joka on joillekin tuttu esimerkiksi Maserati Coupé -mallista. Tehoa se tuottaa 294 kilowattia eli 400 hevosvoimaa kierrosluvulla 7000 kierrosta minuutissa. Huippuvääntö 460 newtonmetriä on toki tarjolla jo alemmalla kierrosluvulla, joka auttaa liikuttamaan noin 2 tonnin omamassaa.

Maserati Quattroporte (M139) – Tori Autot
Sisätiloihin valittu väriyhdistelmä on sovitettu upeasti yhteen ulkokuoren kanssa.

Ulkoväriksi on valittu arvokas tummansininen metalliväri. Suuret kevytmetallivanteet ja runsas kromilistoitus kertoo arvoluokasta. 

Ulkovärille täydellisen parin muodostaa pääosin kermanvaalea nahkaverhoilu, jonka yläosat, kuten kojelauta, on kuitenkin jätetty käytännöllisesti tummaksi. Värien välistä löytyy tummaa jalopuulistaa. Varusteluun kuuluu muun muassa automaatti-ilmastointi, Bosen äänentoistojärjestelmä, muistilla varustettu kuljettajan istuin, lasikattoluukku, peruutustutkat ja vakionopeudensäädin.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat