6.4.2020

Käytetyt erikoisuudet – Seat 850

Seat 850 - Tori.fi

Suloinen pikkuauto onkin Seat 850 eikä suinkaan Fiat. Myyntikuvissa esiintyy söpön auton lisäksi myös koira.

Vuonna 1966 markkinoille saatiin Seat 850 valmistajansa Barcelonan tehtailta. Se pohjautui tietenkin kahta vuotta aiemmin lanseerattuun Fiatin samannimiseen malliin, joten sukulaisuutta ei turhaan edes yritetty peitellä. Eikä tämä suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun merkit jakoivat tekniikkaa ja siitä esimerkkinä toimii Moottorin päivän kuvana esiintynyt, Barcelonassa sijaitsevaa kahvilaa koristanut, Seat 600.

Seat 850 2-door sedan
Vuonna 1966 ilmestynyt Seat 850 ei sivuprofiilinsa osalta juuri Fiatista eroa. Muutenkin autot ovat hyvin pitkälti yhteneväiset.

Itse asiassa Fiatin kasipuolikas on jo esiintynyt Käytetyt erikoisuudet -juttusarjassa, mutta kyseessä oli kaunis Fiat 850 Coupe oranssissa värityksessä. Tällä kertaa keskitymme korimalliltaan tavanomaisempaan versioon Seatin merkein varustettuna. Se tuli alun perin tarjolle kaksiovisena porrasperänä, mutta myöhemmin markkinoille saatiin neliovisia versioita, Coupé ja avokattoinen Spider.

Nelioviset versiot nähtiin vuonna 1967 ja ne edustivat kahta kokoa. Pienempi pohjautui suoraan Fiatin 850 "Lucciola" -malliin, jonka oli piirtänyt Francis Lombardi. Pidempi largo oli Seatin omaa suunnittelua 15 senttimetriä jatketulla pohjalevyllään ja osoittautuikin varsin suosituksi. Vuonna 1971 nähtiin vielä tälle pidemmälle pohjalevylle perustunut Seat 850 Especial Lujo.

Seat 850 Sivu - Tori.fi
Kuvan kaksiovinen porrasperä oli ensimmäinen esitelty Seat 850 -malliversio, mutta myöhemmin seurasi useita vaihtoehtoja.

Kauniit Coupé ja Spider olivat osittain oma tarinansa. Kahta moottoriversiota tarjottiin Coupén konehuoneeseen, mutta avokattoinen oli aina suuremmalla (903 cc) moottorilla varustettu Spider Sport. Vastaavasti sulavalinjainen kovakattoinen oli suuremmalla ja tehokkaammalla moottorilla mallinimeltään Coupé Sport ja muista koriversioista tutulla pienemmällä (843 cc) moottorilla lyhyemmin vain Coupé.

Seat 850 Pysty - Tori.fi
Käytetty erikoisuus on museorekisteröity Seat 850 ja vuosimalliksi on merkitty 1975.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Seat 850

Viikon Käytetty erikoisuus on siis kaksiovinen porrasperäinen Seat 850 ja vuosimalliksi on merkitty myynti-ilmoitukseen 1975. Useiden lähteiden mukaan auto oli tuotannossa 1966-1974, joten ehkä kyseessä on vuoden 1975 puolella käyttöönotettu auto. Kyseessä on joka tapauksessa museorekisteröity yksilö, joten jonkinlaista tarkistusta tiedoille on oletettavasti tehty.

Seat 850 Sisusta - Tori.fi
Valkoinen mittaristo pomppaa esiin muuten mustanpuhuvasta kojelaudasta, joka näyttää hyväkuntoiselta.

Mittarilukemaksi on ilmoitettu 85 000 kilometriä ja kuvien perusteella siistiltä vaikuttavasta kunnosta päätellen se voisi pitää jopa paikkansa. Sisätiloista on vain yksi kuva, joten esimerkiksi istuimien kuntoa on hankala arvioida. Valkoinen mittaristo erottuu hyvin tummasta kojelaudasta ja ratista.

Ulkopintaa koristaa pieneen autoon sopiva pirteä punainen, jossa on kirkkaan sävyn seassa häivähdys viininpunaista. Myös kromiosat näyttävät varsin siistiltä ja vanteet istuvat kokonaisuuteen kromikapseleineen. Myyjä lupailee auton mukaan ”nippeleitä”, mutta koira ei kuulune kauppaan.

Seat 850 Koira - Tori.fi
Koira tuskin kuuluu kauppaan, mutta jotakin pientä nippeliä on saatavilla matkaan.

Autossa on taka-akselin takana tilavuudeltaan suunnilleen nimeä vastaava 843 kuutiosenttimetrin nelisylinterinen rivimoottori, joka tuottaa noin 36 hevosvoimaa. Hurjaa kulkupuolta ei siis saavuteta, vaikka voimalla liikutetaan vain 650 kilogramman massaa. Voimansiirrosta vastaa nelipykäläinen käsivaihteisto.

Tämä Seat 850 sijaitsee myynti-ilmoituksen mukaan kuvista poiketen kirjoitushetkellä talvisäilössä, joka lienee hyvä asia. Se on ehkä jo tarvittavat talvet nähnyt ja voi nyt keskittyä kauniiden kesäpäivien nautintoon. Välitetään vielä loppuun myyjän toive: ”Jos harrastuksiisi kuuluu Jokkis, älä soita…”

Teksti: Henri Posa; Kuvat: Tori.fi, Valmistaja

Luetuimmat