30.3.2021

Kerran sähköautoilija, aina sähköautoilija – paljastaa tuore kysely

K-Lataus

K-Latauksen kyselytutkimus: 93 prosenttia täyssähköautoilijoista aikoo ajaa jatkossakin täyssähköautolla.

Sähköautoon siirtyneet autoilijat ovat ilmeisen tyytyväisiä valintaansa, jos on uskominen K-Latauksen tuoretta kyselytutkimusta. Sen keskeinen ja kenties kiinnostavin tulos on, että 93 prosenttia kyselyyn vastanneista täyssähköautoilijoista aikoo ajaa jatkossakin täyssähköautolla.

Ladattavat hybridit ovat kyselytutkimuksen perusteella ilmeinen välivaihe täyssähköautoiluun siirtymisessä, sillä 43 prosenttia vastanneista hybridiautoilijoista aikoo vaihtaa seuraavaksi autoksi alleen täyssähköisen vaihtoehdon.

Tämä kyselytutkimus kielii siitä, että erittäin harva sähköautoilija edes harkitsee enää vaihtavansa takaisin perinteiseen polttomoottoriautoon. Kyselytutkimuksia analysoidessa on aina hyvä mieltää, että vastaukset ja niiden keskinäiset suhteet kertovat toki vastaajien kannoista, mutta vain tähän kyselyyn osallistuneista vastaajista, eivät muiden sähköautoilijoiden mieltymyksistä.

Kysely on kuitenkin varsin kattava osallistujamääränsä puolesta, sillä siihen otti osaa liki 4 000 ihmistä. Verkkokysely suunnattiin K-Latauksen asiakkaille tammikuussa 2021. Vastaajista 56 prosenttia oli täyssähkö- ja 42 prosenttia hybridiautoilijoita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toimi aina kun voit

Perimätiedon mukaan presidentti Urho Kekkonen antoi vanhemman valtiomiehen kokemuksella Suomessa vuonna 1975 vierailleelle Espanjan silloiselle prinssi Juan Carlosille neuvon: käy vessassa aina kuin voit.

Sähköautoilijat noudattavat lataamisen suhteen samankaltaista neuvoa, sillä kyselytutkimuksen mukaan sähköautoilija lataa autoaan aina kuin voivat, sopivan pysähdyksen yhteydessä.

– Sähköautoilijan ajattelu on erilaista kuin polttomoottorikäyttöisen auton omistajan. Moni polttomoottorikuski tankkaa autonsa vasta, kun bensavalo syttyy: sähköautoilija lataa kilometrejä varastoon aina, kun se onnistuu kätevästi, itselle sopivassa välissä ja erityisesti silloin, kun samalla voi hoitaa muita asioita. Juuri tätä tarvetta täyttämään K-Lataus-verkosto vuonna 2018 perustettiin, K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff kertoo.

Kauppakäynnin yhteydessä

Sähköauton lataamisesta on tullut olennainen osa ruokaostoksilla käymistä. Kaikkiaan 88 prosenttia kyselyyn vastanneista tekee miltei poikkeuksetta ruokaostoksensa latauksen yhteydessä. Vastaavasti hybridiautoilla ajavilla luku on jopa 92 prosenttia. Noin 30 prosenttia vastaajista kertoo lataavansa autoaan kaupassakäynnin yhteydessä vähintään kerran viikossa. Vain kuutisen prosenttia vastaajista ei tee muuta latauksen aikana.

Myös K-ryhmän autotoimialan jälkimarkkinoinnista vastaava Tom von Bonsdorff erittelee kyselyn tuloksia ja näkee punaiseksi langaksi autoilijoiden hakevan helppoutta.

– Asiakkaamme arvostavat lataustapahtuman helppoutta. Lataus halutaan hoitaa sopivalla sijainnilla arkisten asioiden, kuten juuri kauppareissujen yhteydessä.

Kenties vahvin yhteinen nimittäjä saaduissa vastauksissa on toive, että latauspaikkoja tulee lisää. Toive on yhteinen lataushybrideillä ja sähköautoilla ajaville. Sähköautoilijat kaipaavat pika- ja suurteholatauspisteitä erityisesti maantiekohteisiin ja huoltoasemien yhteyteen.

K-Lataus

Aluksi lataus oli ilmaista

Kesko alkoi satsata latauspaikkoihin syksystä 2018. K-Lataus nousi vuoden 2019 aikana Suomen suurimmaksi pikalatausverkostoksi. Pikalataus oli aluksi ilmaista, mutta muuttui maksulliseksi loppukeväästä 2019.

Lataushinta muodostuu minuuttien mukaan. Rekisteröityneille käyttäjille lataushinnat ovat seuraavat: pikalataus 0,20 €/min, peruslataus 0,02 €/min. https://k-lataus.fi/#

K-Lataus käsittää 78 latausasemaa, joilla on yhteensä 109 pika- ja 274 peruslatauspistettä.

Kilpailijoista Lidl-ketju tarjoaa kauppojensa pysäköintialueilla maksutonta latausta, ainakin toistaiseksi. Lidl tarjoaa yleensä kaksi latausruutua, joissa voi ladata autoaan maksimissaan tunnin ajan. Lidlin nettisivujen perusteella latausta on tarjolla 44 kauppaliikkeen yhteydessä eri puolilla Suomea.

Lataus onnistuu myös 14 Prisman tai S-marketin yhteydessä. Myymälöiden peruslatauspisteillä lataaminen on maksutonta.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat