9.8.2016

Kiinnostaisiko Volga, Lada tai Samara – Tullihuutokaupassa jälleen venäläisiä ”helmiä”

Tullin huutokauppa

Tulli hankkiutuu huutokaupalla eroon valtiolle käsiin jääneistä ajoneuvoista Lapissa. Venäläisissä kilvissä olevat kulkupelit ovat pääosin huonokuntoisia.

Tulli huutokauppaa yhteensä 36 valtiolle luovutettua ja tulliselvittämätöntä ajoneuvoa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Huutokauppa pidetään 3.9.2016 Ivalossa Raja-Joosepin rajanylityspaikalla. Meklari avaa kaupankäynnin kello 12, mutta myytäviin ajoneuvoihin voi Tullin mukaan tutustua huutokauppapäivänä 09–11:00.

Myyntiin tuleva kalusto ei ole parhaasta päästä millään mittarilla arvioituna. Tullin arvioin mukaan myyntikohteet ovat lähinnä huonokuntoisia "itäautoja". Lappiin ne ovat päätyneet lähinnä turvapaikaa hakevien henkilöiden ajamina. Ajoneuvot on rekisteröity Venäjällä, eikä Tullihuutokaupasta ostettua ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä eikä rekisteröidä ennen kuin ajoneuvon autovero on maksettu kokonaisuudessaan, joten uudella autolla ei huutokaupasta pääse kotiin ainakaan ajamalla.

Ostetut ajoneuvot on kuitenkin varauduttava kuljettamaan pois myyntipaikailta ja varastoimaan asianmukaisesti. Myyntikohteiden kunto on sitä luokkaa, että huolimattomasti käsiteltyinä tai väärin säilytettyinä ne saattavat olla Tullin arvion mukaan jopa ympäristöriski.
Tullin huutokauppa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tulli ei vastaa kauppatavaran laadusta

Tulli muistuttaa paikan päälle tulijoita tullihuutokaupan pelisäännöistä. Autot myydään poikkeuksetta "sellaisena kuin ne ovat", eikä palautus- tai vaihto-oikeutta ole, jos kaupantekoa seuraa katumus.

Lisätiedot, tarkemmat huutokauppaehdot ja tarkka huutokauppaluettelo myytävistä ajoneuvoista on nähtävissä ennen huutokauppaa Tullin verkkosivuilla.

Tullin huutokauppa

Tulli ei vastaa myytävien ajoneuvojen laadusta, kunnosta, käyttöturvallisuudesta tai soveltuvuudesta. Tulli ei myöskään vastaa auton mittarilukeman, mahdollisesti ilmoitetun vuosimallin eikä muidenkaan tietojen oikeellisuudesta, eli tarjolla saattaa olla varsinainen yllätyssika säkissä. Ostohuuman nostaessa päätään maltti on siis valttia.

Viimeistä hintaa ajoneuvolle miettiessä on hyvä myös muistaa, että huutokauppahintaan lisätään vielä 24 prosentin arvonlisävero. Tavarat on maksettava huutokauppatilaisuudessa käteisellä rahalla tai pankin varmentamalla shekillä, ellei huutokauppatilaisuudessa muuta ilmoiteta.

Tullin huutokauppa

Myymättömät päätyvät paaliin

Myymättä jääneet ajoneuvot eivät jää odottamaan uutta kotiaan Ivaloon tai muuallekaan. Niiden kohtaloksi ilmoitettu kierrätys, eli valtiolle jäävät kauppakohteet hävitetään tullivalvonnassa surutta.

Jos huutokauppamatka Ivaloon tuntuu liian pitkältä, on ostosmahdollisuuksia tarjolla todennäköisesti toistekin. Tulli myy huutokaupoissa käytöstä poistamaansa ja valtiolle tuomittua tavaraa eri puolilla Suomea muutaman kerran vuodessa.

Lähde: Tulli, kuvat: ruutukaappauksia huutokauppaluettelosta ja Tullin Facebook-sivulta