4.2.2021

Kuninkaallinen vastaanotto – Sastamalan ainutkertainen Villa Royal

Ainutkertaisen hulppea ja yltäkylläisen kullanhohtoinen – tätä kaikkea on kuninkaallinen koti keskellä pirkanmaalaista peltomaisemaa.

Pirkanmaan Sastamalassa sijaitsee rakennus, joka kätkee sisäänsä salaisuuden. Peltomaisemien ympäröimä keltainen talo on kaikkea muuta kuin tavanomainen maatilan päärakennus. Vuonna 1897 valmistunut hirsirakennus on nähnyt elämää, ihmisiä ja onnenhetkiä, mutta elää nykyisin loiston aikoja, josta on mahdotonta yltää korkeammalle.

Vuodet 1904–2003 rakennuksessa toimi koulu. Sitten se vaihtoi omistajaa, jota seurasi uuttera suunnittelu, rakentaminen, entisöinti, sisustaminen ja kalustaminen. Nyt 465-neliöinen rakennus on omistajansa koti ja ainutkertaisen kiinnostava matkailukohde.

Sisäänkäynnin näyttävien marmorointimaalattujen pylväiden välissä ja kultaa hohtavan kruunukoristeen alla seisoo isäntä, vai pitäisikö sanoa kuningas, jo odottamassa. Kuninkaallisen asun viimeistelee kärpännahkaturkista mukaileva viitta.

Astumme verannalta kynnyksen yli taloon ja elämäntyöhön. Jo eteisessä loksahtaa suu auki. Kävijät toivottaa peremmälle Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä juhlamarssi. Ei ole ihme, että moni naispuolinen kävijä tapailee salin ovensuussa ennalta harjoiteltua hoviniiausta.

– Niin, sitä se tunnelma teettää, isäntä Markku Ellala myhäilee.

Kotimaan helmi

Kotimaan helmi on Moottorin valitsema kotimainen matkakohde, joka on persoonallinen, elämyksellinen ja houkutteleva.

Villa Royal on huikea esimerkki omintakeisesta näkemyksestä ja sen sinnikkäästä toteuttamisesta. Rakennus on sisustustaiteilija ja entisöijä Markku Ellalan, 67, elämäntyö, johon hän on suunnannut kaiken kokemuksensa, tarmonsa ja osaamisensa, eikä nyt puhuta ihan vähäpätöisestä antaumuksesta.

Kaikki nähtävillä oleva on Ellalan itsensä suunnittelemaa ja pitkälti myös omin käsin toteuttamaa. Hän osaa entisöidä, toteuttaa vaativat kattojen taidemaalaukset, ootrata ja marmoroida sekä päällystää lehtikullalla hienostuneesti niin seinäkoristeet, peilien kehykset kuin eri esineetkin. Rakennuksen verhot ovat vaatineet moniaita työtunteja ja huimat 2 000 metriä korkealaatuisia kankaita.

Kaikesta aistii, että Villa Royal on paljon enemmän kuin vain koti tai työnäyte.

Kotini on linnani -sanonta tulee todeksi sisustustaiteilija ja entisöijä Markku Ellalan vieraana. Kaikkialla ainutkertaisen rakennuksen sisätiloissa näkyvät isännän kädentaidot.

– Kyllä tämä on elinikäisen haaveeni toteutuma, vaikka vielä hieman keskeneräinen, Ellala pahoittelee ja hakee kullanväriseksi pohjamaalatun kohokoristeen ja näyttää, kuinka ne asennetaan kullattuina viimeistelemään talon vielä vitivalkoiset sisäovet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kultaa ja ylenpalttisesti esineitä

Kaikkialla kimaltaa. Kulta hohtaa kääntääpä päätä mihin suuntaan tahansa. Kultaa on peilien kehyksissä, valaisimissa, astiastoissa, huonekaluissa, monituisissa koriste-esineissä, katon ornamenteissa…

– Ei kultaa voi olla liikaa, kummastelee isäntä kysymystä.

Liki nelimetrinen huonekorkeus luo ylellisen avaraa tunnelmaa. Ellalan keräämä esineistö on häkellyttävä todiste vuosikymmenten keräilyharrastuksesta. Olisi sääli, jos nähtävyys olisi tarkoitettu vain talonväen silmille. Käyntikohteeksi, jonka ennalta sovitut vierailut kestävät tyypillisesti kahden tunnin verran.

Vierailun päätteeksi kahvitellaan aina kuninkaallisesti. Isännän käsialaa ovat myös tarjottavat leivonnaiset, ylsihän hän Koko Suomi leipoo -televisiokilvan finalistitusinaan.

Isäntä kertoo havainneensa vierailijoissa ajoittain jopa neuroottista käytöstä.

– Jätän joskus tarkoituksella sanomatta, että nyt juomme kahvit arvokkaista ja ainutlaatuisista Tanskan hovin kuninkaallisen astiaston kupeista, jottei kenellekään iske kahvikuppineuroosi ja pelko arvoposliinien rikkoutumisesta. Kerron asian vasta sitten kun on jo turvallisesti kahviteltu, Ellala hekottaa.

Kahden tunnin vierailun pääsymaksu on 20 euroa kävijältä, 28 euroa jos vierailu päättyy kuninkaalliseen kakkutarjoiluun.

Kaikkea muuta kuin nousukasmaista

Vaikka kulta kimaltaa, emme vieraile nousukasmaisessa ökykodissa. Villa Royalin sisustuksen yksityiskohdat ovat harkittuja ja visusti kullekin tyylisuunnalle uskollisia. Eri huoneet ja salit edustavat kukin omaa aikakauttaan.

– Eteinen edustaa jugendia, mutta tämä tila on taas barokkia eli 1600-luvulta ja sitä seuraa rokokoo-sali 1700-luvun tapaan sisustettuna, isäntä esittelee

Kookkain saleista on pyhitetty 1800-luvun empirelle, joka jakaantuu kolmeen haaraan, jotka ovat ranskalainen, venäläinen ja pohjoismaalainen empire eli kustavilaisuus.

Tyylierot käyvät ilmi huonekalujen koristeissa ja muodoissa.

Ei ole yllätys kuulla, että Markku Ellalaa ovat aina kiehtoneet hovien tavat ja mystiset kuninkaalliset kohtaloineen. Isäntämme taitaa hovihistorioiden lisäksi taide- ja tyylihistorialliset suuntaukset, ja osaa kertoa esineistä ja sisustuksesta vauhdikkaasti sopivasti vuosilukuja ja muita faktoja pudotellen.

Monen esineen taustalla on monipolvinen tarina, jotka Ellala kertoo jopa kiltihköä kaksimielistä huumoria kaihtamatta ja ylipäätään hersyvällä tavalla, joka ei jätä kuulijoitaan kylmäksi. Paikka paikoin tarinat lähentelevät lievää liioittelua, mutta ne hetket on tarkoituskin tunnistaa – esineidensä taustat mies tuntee ja muistaa tarkoin.

Itseironian tajuakin riittää, sillä Ellala arvelee olevansa maailman ainoa kuninkaallinen, joka puhuu Ranuan murretta. Jo maanläheinen puheenparsi riisuu kävijöiltä turhanaikaisen jäykistelyn – vaikka hulppeiden kristallikruunujen alla ja arvohuonekalujen keskellä ollaankin.

Salaisia hankintoja ja sievoisia voittoja

Lasivitriineissä on kuninkaallisia rasioita ja muita koriste-esineitä, seinillä näyttäviä peilejä ja maalauksia. Moniaalla on pöytä- ja seinäkelloja, maailmankulun Meissenin posliiniesineitä ja aitoja arvoastiastoja. Esineistön hankinta on edennyt monenlaisia väyliä, joiden varrella on ollut karikkoja ja virhehankintoja, muta myös uskomattomia sattumuksia, hyvää tuuria ja sijoituksena onnistuneita hankintoja.

Huoneita erottavat valkoiset peiliovet saavat koristeikseen näyttävät lehtikullatut koristeet.

– Toisaalta on niin, etten juuri henno luopua mistään hankkimastani, vaikka joissain tapauksissa voisinkin tehdä sen sievoisella voitolla.

Ellalan salaisuutena ovat olleet ahkera verkostoituminen esimerkiksi Ranskaan ja Italiaan sekä antiikkiesineiden tuntijoilta saadut vinkit. Esineiden etsintä on vaatinut antiikkihuutokaupoissa ja -tapahtumissa ravaamista sekä kuolinpesien ja kirpputorien koluamista.

Kaikkien esineiden hankintahistoriaa Ellala ei voi tarkoin edes paljastaa, mutta avoimesti kerrottavaakin on niin runsain mitoin, että kolmetuntinen vierähtää hetkessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hulppeat yöpymispuitteet

Ajoissa ennakkoon varaamalla Sastamalan kuninkaanlinnassa voi myös yöpyä. Majoittujat voivat nautiskella uskomattoman värikkäästi, näyttävästi ja kekseliäästi sisustetussa kylpykeitaassa, jonka se jokin ovat ylellisyyttä henkivät koristemaalaukset, lehtikultausten hohde ja persoonalliset laattasommittelut.

Saunassa löylyttelyn jälkeen voi kookkaassa porealtaassa rentoutuen kummastella kuinka moneen kertaan oma kuvajainen toistuu tilassa, jossa ei ole säästelty peilipintaa.

Villa Royalissa voi myös yöpyä ikimuistettavissa olosuhteissa.

Romanttinen parisuhde-elämys tarkoittaa myös tunnelmallista kynttiläillallista ja näyttävää makuhuonetta.

– Jos täällä ei parisuhde tiivisty ja saa täyttymystään, niin missä sitten, myhäilee isäntä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus