12.3.2021

Kysy autoista: miksi sähköauton latauksen hinta voi muuttua samalla asemalla moninkertaiseksi?

Kysy Autoista

Sama sähköauton latausasema, kaksi sovellusta joista toista käyttämällä hinta voi olla moninkertainen. Mistä oikein on kyse?

Sähköautolla ajamista pidetään huomattavasti edullisempana kuin polttomoottorilla ajamista, ja näin asia yleensä meneekin. Mutta tässäkin asiassa tulee varoa tiettyjä suden kuoppia, jotka saattavat riipaista tililtä enemmän rahaa kuin voisi luulla. Saimme asiasta kysymyksen sähköautoilevalta lukijaltamme.

Kysymys: Latasin sähköautoani palveluntarjoajan x latausasemalla autoani 21 minuutin ajan. Palveluntarjoaja ilmoittaa pikalataushinnaksi 20 senttiä minuutilta. Käytin kuitenkin latauksen käynnistämiseen toisen palveluntarjoajan sovellusta, koska minulla oli sille jo olemassa oleva tunnus. Huomasin vasta latauksen jälkeen, että tämän palveluntarjoajan kautta saman aseman minuuttiveloitus olikin 82 senttiä minuutilta. Mistä tällainen hintaero samalla latauspaikalla johtuu?

Vastaus: Kun tietyn palveluntarjoajan latausasemaa käytetään jonkun muun palveluntarjoajan välityksellä, kyse on roamingista, eli verkkovierailusta. Muiden palveluntarjoajien laitteiden käyttämisestä ristiin voi olla hyötyä esimerkiksi niille, jotka eivät halua kuljettaa mukanaan useita eri RFID-tageja maksamista varten.

Ongelmaksi tämän palvelun kanssa tosiaan kohoaa joidenkin palveluiden kesken huomattavasti suurempi hinta lataukselle. Pahimmillaan roaming-verkossa lataaminen voi olla useita kertoja kalliimpaa, kuin se olisi alkuperäisen palveluntarjoajan kautta. Esimerkiksi Virran sovellusta käyttäessä K-latauksen asemien lataushinnat voivat olla melkoisen korkealla.

Suurempi hinta johtuu tietenkin useammasta katteen tarvitsijasta – harva yritys haluaa jakaa kalliilla rakentamaansa latausinfraa kilpailijoiden kanssa ilmaiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei aina kalliimpaa

Osa roaming-verkon kautta toimivista latauksista puolestaan voi olla myös saman hintaista kuin alkuperäisellä palveluntarjoajalla – Moottorin kokemusten mukaan näin toimii esimerkiksi Väre ja Charge & Drive.

Muutaman muovilätkän (tai puhelinsovelluksen) vältteleminen on kuitenkin nykyisillä roaming-hinnoilla äärimmäisen tyhmää, ne tagit kun eivät niin paljoa vie tilaa avaimenperästä, lompakosta tai missä niitä ikinä säilyttääkään.

Toivottavasti näihin verkkovierailuhintoihin saadaan kuitenkin lähiaikoina kohtuullisemmat hinnat, ettei kukaan sillä välin ajaudu vahingossa tämän kertaisen kysyjän tilanteeseen ja joudu maksamaan vahingossa nelinkertaista summaa kilometreistään.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Teksti: Eetu Kokkonen

Luetuimmat