29.6.2024

Kysy autoista: voiko kaikilla automaattivaihteisilla autoilla ajaa pesukadulle?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Kaikkia automaattivaihteisia autoja ei voi hinata pyörät maassa. Pesukadulla liikkumista ei voi verrata hinaukseen, sillä kuljetin työntää autoa renkaista eteenpäin.

Kysymys: Hei, artikkeliin "Kysy autoista: voiko automaattivaihteista autoa hinata?" liittyen; entäpä autoille tarkoitetut pesukadut, joissa lattiaan sijoitettu kuljetushihna työntää autoja vasemman tai oikean puolen renkaista saaden auton kulkemaan eteenpäin linjaston eri pesupisteisiin? Voiko kaikkia autoja laittaa sellaiseen? Esimerkiksi Volvo V60 2025 -ohjekirjassa todetaan, että "Seitsenvaihteisella vaihteistolla varustettuja autoja ei saa hinata. Ne on sen sijaan kuljetettava ylös nostettuina niin, että kaikki pyörät ovat hinauslavalla." Onko pesukatu siten verrattavissa hinaukseen ja mitä kaikkea tulee huomioida, kun auton vie pesukadulle?

Pesukadulla on kuljetinjärjestelmä, joka liikuttaa autoa eteenpäin pesuprosessin aikana. Useimmilla pesukaduilla auto ajetaan kuljetinuraan, jossa rullat työntävät autoja renkaista eteenpäin, jolloin auto liikkuu hitaasti rullaten.

On olemassa myös kuljetinmattoja, jossa auto on paikallaan ja molemmilla puolilla olevat matot liikuttavat autoja eteenpäin. Lisäksi on myös autopesuloita, jossa auto on paikallaan ja pesulaitteisto liikkuu auton ympärillä.

Auto liikkuu niin hitaasti ja lyhyen matkan pesukadulla, että siitä voisi aiheutua vahinkoa vaihteistolle. Usein pesukatujen ohjeituksessa neuvotaan jättämään auton vaihde vapaalle ja moottori tyhjäkäynnille, jolloin automaattivaihteisissa autoissa vaihteiston voitelu on toiminnassa. Moottori ohjeistetaan jättämään käyntiin kuitenkin usein ennemmin sen takia, jotta uudemmissa autoissa oleva sähköinen käsijarru ei menisi päälle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkista auton käyttöohjekirjasta ohjeet automaattipesuun

Ennen autopesuun menemistä on hyvä tarkistaa auton käyttöohjekirja, sillä sieltä löytyy usein ohjeet erikseen automaattiselle autopesulle. Jos fyysinen käyttöohjekirja puuttuu, kannattaa tarkistaa auton valmistajan verkkosivut. Sieltä saattaa löytyä mallikohtainen sähköinen käyttöohjekirja.

Autopesulan yhteydessä on yleensä vielä yleisohjeet toimenpiteisiin ennen pesua, joita noudattamalla useimmiten pärjää.

Kysyjän viittaamassa Volvon käyttöohjekirjassa löytyy erikseen ohjeet myös auton automaattipesuun.

Ohjekirjan mukaan automaattipesussa, jossa auto kulkee pesun läpi, on tärkeää, että kaikki auton vapaata rullaamista estävät toiminnot ovat pois käytöstä. Tällainen toiminto on esimerkiksi Auto hold eli automaattinen pitotoiminto, joka aktivoituvat jarrut automaattisesti, kun auto on pysähtynyt.

Huomioi nämä asiat pesukadulla

Irrota tai käännä sisään kaikki ulkonevat ulkopuoliset osat, kuten antenni ja peilit.

Varmista, että kaikki ikkunat ovat kiinni ja auton ovet ovat lukossa. Autoissa, joissa on sähköinen tavaratilan luukku, voi pesuharjojen paine aiheuttaa luukun avautumisen.

Tarkista vielä, että lasinpyyhkijät ovat ala-asennossa ja lasinpyyhkijöiden sadetunnistin on poissa päältä.

Kun olet ajanut auton kuljetinuran alkuun, laita vaihde vapaalle eli automaattivaihteisissa autoissa asentoon N ja varmista, että renkaat ovat suorassa.

Auton tulee voida rullata vapaasti pesukadulla. Älä siis laita käsijarrua päälle. Jos autossa on sähköinen käsijarru, jätä auto käyntiin tai noudata autovalmistajan ohjeita. Jotkut autovalmistajat neuvovat sammuttamaan moottorin, mutta yleensä tällöin virta tulee jättää päälle ja sähköinen käsijarru pitää erikseen kytkeä pois päältä.

Mikäli autossa on automaattinen pitotoiminto, kytke se pois päältä ennen ajoa pesukadulle. Myös pysäköinninavustusjärjestelmä kannattaa laittaa pois päältä.

Autoa ei tarvitse ohjata tai jarruttaa pesun aikana. Noudata pesuhallin ohjeistusta ja aja ulos vasta, kun vihreä valo tai muu merkki pesun loppumisesta syttyy.

Jos pesu keskeytyy, älä siirrä autoa tai poistu autosta. Soita pesuhallin henkilökunnalle tai pesumaksukuitissa olevaan numeroon.

Muista pesun jälkeen kytkeä kaikki sammuttamasi järjestelmät takaisin päälle, ja kiinnitä antenni sekä käännä peilit. Paina kevyesti jarrupoljinta hetken aikaa pesun jälkeen, koska jarrujen kitkapinnat ovat kastuneet. Tämä lämmittää jarruja ja ne kuivuvat nopeammin, mikä vähentää korroosioriskiä.

Lähteet: abcasemat.fi, HowStuffWorks

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat