21.5.2018

Lähes 60 kuolonuhria liikenneonnettomuuksissa alkuvuonna

Lähes 60 kuolonuhria liikenneonnettomuuksissa alkuvuonna

Kuolonkolarit ovat kuitenkin vähentyneet tasaisesti vuodesta 2016.

Kuluvan vuoden tammi–huhtikuun välisenä aikana sattui tieliikenteessä 50 kuolonkolaria, joissa menehtyi 57 henkilöä, paljastaa Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportti kuluvalta vuodelta.
– Kuolonkolarit ovat vähentyneet tasaisesti vuodesta 2016 asti ja viime vuosi oli paras onnettomuuksien tutkintahistorian aikana. Myös vuoden 2018 alkuvuoden tilastot jatkavat samaa linjaa. Toivotaan, että positiivinen kehitys jatkuu, OTIn yhteyspäällikkö Tapio Koisaari arvioi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Risteyskolarit ovat vähentyneet

Nuorimpien ikäluokkien eli alle 25-vuotiaiden aiheuttamia kuolonkolareita sattui vähiten viiteen vuoteen. Nuorille kuljettajille tyypillisiä kohtalokkaita tieltä suistumisia sattui poikkeuksellisesti vain yksi. Suurin osa sekä nuorten onnettomuuksista että kaikista ajanjakson onnettomuuksista oli kohtaavien ajoneuvojen yhteentörmäyksiä.

Risteyksissä kuolonkolareita sattui ainoastaan yksi. Kuolemaan johtavat risteysonnettomuudet ovat vähentyneet jo pitkään.
– Moottoriajoneuvojen risteyskolarit johtavat yhä harvemmin kuolemaan, koska ajoneuvojen turvallisuus on parantunut, risteysjärjestelyitä on parannettu ja nopeusrajoituksia on alennettu, Koisaari taustoittaa.

Kuolemaan johtavia onnettomuuksia sattui eniten päätieverkolla eli valta- ja kantateillä. Näiden tieosuuksien painottuminen selittyy suuremmilla nopeusrajoituksilla. Törmäysnopeus vaikuttaa suoraan seurausten vakavuuteen.
Tammi–huhtikuussa ei sattunut yhtään polkupyöräilijän kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Jalankulkijoita menehtyi kuusi.

Alkuvuoden onnettomuuksien ennakkotietoja tarkasteltaessa on huomioitava satunnaisvaihtelu: tapausmäärät ovat tilastollisesti pieniä. Luvut perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ilmoittamiin ennakkotietoihin.

Lähde: Onnettomuustietoinstituutti Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat