25.10.2022

Lamborghinilta jäähyväiset Aventadorille ja V12:lle Miuran renkaanjäljissä – viimeinen Aventador LP-780-4 Ultimae luovutettu asiakkaalle

Viimeisessä Ultimaessa korostui ainutlaatuisuus, sillä kyseessä oli todellakin yksi ja viimeinen V12-moottoroitu Lamborghini.

Superautovalmistajan vakiomallisarjoista suuremman viittaa ehti jo reilun kymmenen vuoden ajan kantaa Aventador. Se korvasi vuonna 2011 Murcielagon V12-pohjaisen Lamborghinin ominaisuudessa.

Poistuessaan Aventador vie mukanaan hautaan myös koko V12-luokan, sillä kuten jo viime vuonna kävi ilmi, Ultimae on kaksitoistasylinterisen joutsenlaulu italialaisvalmistajalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viimeinen Ultimae 600:sta

Kaikkiaan Aventadoria ehdittiin valmistaa reilut 11 400 kappaletta. Ultimae -sarja käsitti niistä viimeiset 600 yksilöä: 350 kova- ja 250 avokattoisena. Ultimae ei, kuten huomataan, ollut tyylillisesti täysin yhtenäinen sarja, mutta nimen lisäksi näitä autoja yhdisti sama voimalinja, LP-780-4, jossa sataluku kertoo Lambon tapaan tehomäärän hevosvoimina, nelonen puolestaan vetotavan.

Aventador SVJ:n kanssa yhteneväisellä tekniikalla ylletään 356 km/h huippunopeuteen sekä nollasta sataan noin 2,8 sekunnissa.

Ultimaeista ultimaattisin on nyt luovutettu ostajalleen Sveitsiin. Onnellinen omistaja oli tilannut Ultimaensa Lamborghinin Ad Personam -projektin kautta, siis yksilöllisesti. Todellisesta Lambo-fanista on ilmiselvästi kysymys, niin hyvällä pelisilmällä on tämä keräilykappale toteutettu.

Iso pala Miuraa

Lamborghini toi vuoden 1968 Brysselin autonäyttelyyn ainutlaatuisen version eräästä kaikkien aikojen nimekkäimmistä malleistaan, V12:n voimalla kulkeneesta Miurasta. Huomionarvoisesti Carrozzeria Bertonen osastolla näytteillä ollut Miura P400 Roadster suorastaan säteili kirkkaita värejään messuyleisön edessä. Erikoismalli erottui kovakattoisesta Miurasta paitsi avomallisuutensa, myös monien rakenteellisten ja tyylillisten ominaisuuksiensa kautta. Auto on näytteillä Lamborghinin omassa museossa sen kotikaupungissa Sant'Agata Bolognesessa.

Ad Personam Ultimae siirtää P400 Roadsterin jotenkin poikkeuksellisen hienolla tavalla vuoteen 2022. Ison työn tekevät auton koripinnoilla Azzurro Flake -ulkoväri parinaan Grigio Liqueo, joka puolestaan korostaa helmoja. Yksityiskohtana päävärien välissä kiertää rajauksena mustaa Nero Aldebaran, jota löytyy myös auton sisätiloista, esimerkiksi pääntuesta. Avattava kattokin on täysin musta, muistutuksena siitä, että esikuvasta katto puuttui täysin. Kiiltävät, monipuolaiset vanteet muistuttavat niin ikään 60-luvun tyylistä.

Lamborghini signeeraa kaiken kruunuksi viimeisen Ultimaensa Miuran nimellä kojelaudalla. Jäämme odottamaan mitä V12:n jälkeinen aika tuo tullessaan. Jos jokin on varmaa, ainakin se, että joku onnekas taisteleva härkä tulee jälleen kyseeseen.

Lähde ja kuvat: Lamborghini Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat