26.7.2016

Lamborghinin pääjohtaja: V12 tulee säilymään ja kehittymään

Lamborghini V12

Audin kautta saapunut Lamborghinin uusi pääjohtaja näkee jalosukuisten V12-moottoreiden pysyvän härkämerkin mallistossa – ainakin jonkin aikaa.

Helmikuussa Lamborghinin pääjohtajaksi Audilta siirtynyt Stefano Domenicali kertoi mietteitään italialaismerkin tulevaisuudesta brittilehti Autocarille. Tarkkaan hallitun valmistusmäärän lisäksi korkeasti laulavat V12-moottorit kuuluvat edelleen taisteluhärän jatkosuunnitelmiin.

Domenicalin visioissa Lamborghini myisi 3 500 autoa vuodessa tyypillisellä kahden auton mallistollaan. Viime vuonna merkki myi 3 245 autoa, joten kaukana tavoitteesta ei olla. Tärkeintä myyntimäärille olisi kuitenkin vakaus eikä kasvu yli 3 500 auton. Lisäksi merkin tuleva Urus-katumaasturi lasketaan myynneissä vielä näiden autojen päälle, joten myymälöissä riittänee vilskettä.

– Toisaalta, emme halua menettää autojemme DNA:ta mitä tulee Aventadorin ja Huracánin tulevaisuuteen. Meidän täytyy kasvattaa merkkiä oikeilla tavoilla. Emme koskaan tule jahtaamaan volyymiä. Meidän täytyy olla valikoitujen merkki, Domenicali kiteyttää.

Isojen V12-moottoreiden sukupuuttoa on povattu jo pitkään, mutta Domenicalin mukaan Lamborghinilla on hyvät perustelut moottoridesignin säilyttämiseen.
– Merkittävät asiakkaamme ja myyntiverkostomme ympäri maailman sanovat "älkää koskeko V12:een", joten työskentelemme siihen suuntaan.

Lamborghini on Domenicalin näkemyksessä niche-valmistaja, joten sen pienillä valmistusmäärillä ei ole mahdotonta pitää moottorityyppiä elossa. Kiusaus on juosta esimerkiksi Ferrarin perässä hybridien suuntaan, mutta lyhyellä tähtäimellä V12:ssa on vielä paljon kehitettävää. Esimerkiksi Aston Martin siirtyi hiljattain omien V12-moottoreidensa kohdalla turboahtamiseen.
– Lisäksi täytyy ymmärtää mitä markkinoilla tapahtuu päästörajojen ja lainsäädännön suhteen, mutta en usko sen olevan ongelma. Olemme aina hyvin avoimia markkinoiden kehitykselle.

Domenicalin mukaan Lamborghini ei voi kuitenkaan olla täysin irrallaan tulevaisuudesta ja sähkökehityksestä. Tärkeintä on odottaa milloin sähköistäminen tuo jotain merkittävää lisää merkin villeihin ajoneuvoihin. Samansuuntainen asenne vallitsee myös autonomisesta ajamisesta ja verkottumisesta kysyttäessä.

– Jos omistat Lamborghinin, haluat kokea ajamisen intohimoa ja se täytyy säilyttää. Mutta uusi tekniikka voisi olla jollain tavoin relevanttia. Esimerkiksi radalla ajettaessa tuulilasinäyttö voisi kertoa miten parhaiten ajat tietyn mutkan käyttäen hyväksi sitä telemetriaa, mitä auto kerää jo nykyisellään. Se on jotain sellaista, jolla voisi olla arvoa asiakkaillemme.

Lähde: Autocar Kuva: Lamborghini

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katso myös:

Luetuimmat