6.3.2015

Lentomatkustajan turvavinkit

Jo matkaa suunnitellessa on hyvä selvittää lentoyhtiöiden taustatiedot - etenkin eksoottisiin paikkoihin matkustettaessa, kuten esimerkiksi Nepaliin, Kongoon tai Indonesiaan.

 1. Katso millä lennät. Ota selvää, mikä yhtiö todella lentää reitin. Lentoyhtiöiden Code Share -yhteistyöjärjestelmän vuoksi lennon voi suorittaa toinen lentoyhtiö, tunnetun yhtiön vähemmän tunnettu alihankkija tai pahimmassa tapauksessa virtuaalilentoyhtiö, jolla ei ole omaa henkilökuntaa eikä lentokoneita. Vältä tuntemattomia ja virtuaaliyhtiöitä, mikäli mahdollista.
 2. Tarkista lentoyhtiön tausta. Jos et tunne yhtiötä, tarkista sen taustatiedot esimerkiksi www.airlineratings.com -sivuilta, jossa on tiedot 449 lentoyhtiön turvallisuustasosta.
 3. Valitse mieluiten yhtiö, joka on IATA:n jäsen. Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA auditoi jäsenyhtiönsä joka toinen vuosi IOSA -tarkastuksin (IATA Operational Safety Audit).
 4. Tarkista, että lentoyhtiöllä on IOSA-auditointi. (IATA Operational Safety Audit). Myös IATA:n ulkopuoliset yhtiöt voivat teettää IOSA-auditoinnin. Se on todiste turvallisuuskulttuurista.
 5. Tarkista, ettei yhtiö ole EU:n kieltolistalla turvallisuuspuutteiden vuoksi.
 6. Valitse isompi lentokone. Yli 30-paikkaisissa koneissa on tiukimmat turvamääräykset ja parhaat turvavarusteet. Ne myös antavat paremman suojan hätä- tai pakkolaskussa kuin pienemmät koneet. Suihkukoneet ovat turvallisimpia.
 7. Suosi suoria lentoja. Se vähentää lennon onnettomuusalttiimpia vaiheita, joita ovat nousu, lähestyminen ja laskeutuminen.
 8. Tarkista, ettei mukanasi ole lennolla kiellettyjä esineitä tai aineita.
 9. Kertaa hätätilanneohjeet jokaisella lennolla. Kertaa turvaohjeet matkustamohenkilökunnan esityksestä tai näyttöruudulta sekä istuintaskun turvaohjeesta.
 10. Selvitä varauloskäyntien sijainti ja toiminta. Tiedot löytyvät istuintaskun turvaohjeesta.
 11. Pidä turvavyö kiinni istuinpaikallasi. Opettele turvavyön nopea aukaisu hätätilanteessa poistumista varten.
 12. Toimi hätätilanteessa matkustamohenkilökunnan ohjeiden mukaan.
 13. Lisää turvavinkkejä löydät matkatoimistojen verkkosivuilta ja esimerkiksi www.airsafe.com -sivustolta.

Teksti: Timo Turkula

Lentoturvallisuus 2014

Lentotilastot, näkökulma

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat