8.7.2024

Lentopelko hallintaan 2/3 – lentopelkokurssi simulaattorissa tai videoilla

Teksti Timo Turkula
Kuva Moottorin arkisto
Airbus350 lentokone

Koulutus lentosimulaattorissa tai videokurssitus voi tuoda helpotusta lentopelosta kärsivälle.

Jos lentäminen ahdistaa, kannattaa tutustua Moottorin aiempaan lentopelko-artikkeliin lentopelon eri osatekijöistä ja siitä kuinka lentopelko voidaan saada hallintaan.

Moottori kirjoitti aiheesta otsikolla: Lentopelko hallintaan 1/3 – näillä vinkein jännittämättä ilmojen teille.

Lentosimulaattori-kokemus voi tuoda helpotusta lentopelosta kärsivän matkustukseen. Lentosimulaattorin avulla järjestetyllä kurssilla käydään läpi lentokoneen toimintoja, hätätilanteita, miksi lentokone aiheuttaa tiettyjä ääniä ja pääset myös itse lentämään.

Lentopelko on tavallista ja pahimmassa tapauksessa se voi pilata esimerkiksi lomasuunnitelmat. Erityisen piinallista lentopelko on heille, jotka joutuvat työnsä puolesta kuitenkin matkustamaan lentäen.

Takeoff-Simulations Oy haluaa lentopelkokurssinsa avulla lievittää pelkoja ja avata lentokoneen saloja, jotta seuraavalla lennolla tiedät tarkalleen, mistä on kysymys. Takeoffin kurssi keskittyy ainoastaan konkreettisten asioiden esittämiseen eikä mukana ole ammattipsykologia.

Lentopelkokurssin aikana käydään läpi lentokoneen toimintoja ja erilaisia hätätilanteita taustoineen. Pelosta kärsivää voi helpottaa esimerkiksi tarkka tieto siitä, mistä lentokoneen erilaiset äänet johtuvat. Näin aidossa tilanteessa ei tarvitse enää arvailla, mistä mikäkin ääni johtuu ja ovatko ne normaaleja vai onko syytä huolestua. Kurssilla käsitellään myös erilaisia sääolosuhteita ja niiden vaikutusta lentoturvallisuuteen.

Kurssi koostuu seuraavista osiosta lentosimulaattorissa:

60 minuutin lento Helsingistä Tallinnaan, jonka aikana käydään läpi seuraavia asioita: ukkonen, tuuli, jää, turbulenssi, miten lentokone lentää, statistiikka, lentokoneen sakkaus. Asiakas suorittaa itse lennon.

30 minuutin lento, jonka aikana voimme harjoitella laskeutumisia ja tutustua kattavammin lentokoneen lentoturvallisuutta lisääviin ominaisuuksiin. Simulaattorissa on 2+4 istuinta, joten mukaan mahtuu enemmänkin osallistujia hinnan pysyessä samana.

Lentopelkokurssin mitta on 90 minuuttia ja se maksaa osallistujalle 199 euroa.

Takeoff:in tilat sijaitsevat Ilmailumuseossa Vantaalla. Siellä on kaksi simulaattoria, joihin molempiin mahtuu yksi lentäjä kerrallaan ohjaajan lisäksi. Tämän lisäksi simulaattoriin mahtuu 4 katsojaa takapenkeille. Lentosimulaattorit: Airbus A320 matkustajalentokone ja Boeing 737 MAX matkustajalentokone.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lentopelottoman peruskurssi videoina

GoodFlight Aviation  -yrityksellä on tarjolla Lentopelottoman peruskurssi. Se toteutetaan videoina verkossa.

Miten kurssi auttaa lentopelkoon?

Osallistujalle luvataan muun muassa, että hän saa vastaukset lentopelkoon, lentämiseen ja lentokoneisiin liittyviin asioihin. Yrityksen mukaan ”Lentäminen on useimmille vieras asia ja lähes aina lentopelkoa aiheuttaa tai vahvistaa väärät tiedot, uskomukset, luulot ja väärinkäsitykset. Kun teet tuntemattomista asioista tuttuja, viet yksinkertaisesti mielikuvitukselta pois pohjan kehitellä negatiivisia kauhuskenaarioita.”

Kurssilla käydään lävitse mitä tarvitsee tietää pelosta, lentopelosta, lentotoiminnasta, aerodynamiikasta, lentoturvallisuudesta, tilastoista, lentokonetekniikasta, lentämisen fysiologisista vaikutuksista ihmiseen, lentomatkustajan toiminnasta hätätilanteessa ja meteorologiasta.

Harjoituksissa syvennetään opittua, yhdistetään opitut asiat käytäntöön ja opitaan reagoimaan oikein, kun negatiiviset ajatukset valtaavat mielen ja pelon fyysiset oireet valtaavat kehon.

Kurssin antiin kuuluvat myös totuttautumisharjoitukset maltillisesti, jotta niiden avulla osallistuja oppii ”menemään epämukavuusalueelle sekä reagoimaan oikein siellä ollessa.”

Kurssin materiaali avautuu 10 päivän aikana ja opiskeluun kannattaa varata aikaa noin tunti päivässä. Kurssin voi suorittaa hitaamminkin omien aikataulujen mukaan. Kurssin alku on teoriapainotteinen ja loppu harjoituspainotteinen.

Lentopelottoman peruskurssi koostuu 22 opetusvideosta. Kurssin hinta on 99 euroa ja se sisältää seitsemän päivän rahat takaisin -takuun.

Lähteet: Takeoff Simulations Oy, GoodFlight Aviation 

Kommentit (1)

  • ESA SAIRIO

    Mielenkiintoinen juttu Timo Turkulalta. Hyvä että Moottori julkaisee paljon ilmailuun liittyvää asiaa auto- ja liikenneasioiden ohella.

    Itselläkin oli lentopelkoa nuorena miehenä, mutta se hävisi kokonaan, kun aloitin lentosimulaattoriharrastuksen kotitietokoneilla kymmeniä vuosia sitten. Timon mainitsema Takeoff Simulationsin lentosimulaattori on erittäin suositeltava käyntikohde sekä lentopelkoisille että ihan vaan ilmailusta kiinnostuneille. Olen vieraillut Takeoffilla tähän mennessä 12 kertaa (yleensä eri tuttavien tai perheenjäsenten kanssa) ja tämä kokemus on entisestään vahvistanut sitä, että aikuisiällä olen oppinut pitämään lentämisestä suuresti eikä lentopelosta ole tietoakaan.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat