8.6.2021

Liikenneturva: Kuljeta koirasi turvallisesti – pidä nämä tiedot autossa

Kuljeta koirasi turvallisesti – Liikenneturva

Liikenneturva neuvoo mitä lemmikin tietoja autossa tulisi pitää mukana. Kuljeta koirasi turvallisesti ja varaudu myös onnettomuuksiin jo ennalta.

Kesäisin lemmikit matkaavat jälleen usein omistajien mukana kesämökeille ja muihin tapahtumiin. Kuljeta koirasi turvallisesti ja varaudu myös onnettomuuksiin ennalta, huomauttaa Liikenneturva. Samalla on syytä pitää huolta koirasta kesähelteitä vastaan.

Liikenneturva ja Itä-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että koira matkustaa autossa turvallisimmin sille sopivassa turvalaitteessa. On myös hyvä varautua ennalta siihen, jos onnettomuuden sattuessa ei itse pysty huolehtimaan lemmikistään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuljeta koirasi turvallisesti

Myös koiran tai muun lemmikin turvalliseen kuljettamiseen on syytä kiinnittää huomiota kesän autoreissuilla. Koiraa ei milloinkaan saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisinta kytkeä se laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille.

– Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Kannattaa suosia valjaita, joissa on metalliset soljet, avaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Jos koira matkustaa auton takatilassa, on sillä hyvä olla tukeva ja auton rakenteisiin kiinnitetty kuljetuslaatikko tai häkki, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen. Irrallaan koira ei voi autossa olla, sillä se voi päästä häiritsemään kuljettajaa – tai mahdollisessa onnettomuudessa sinkoutua valtavalla voimalla matkustajien päälle.

– Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen. Jokainen voi miettiä miltä tuntuu, jos tällainen massa iskeytyisi takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaakin opettaa nelijalkaiselle ystävälle jo pennusta pitäen, vinkkaa Taskinen.

– Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti, jatkaa Taskinen.

Huolehdi myös koirakaverin tiedoista

Jos joutuu onnettomuuteen tai saapuu onnettomuuspaikalle niin, että autossa on koira, on myös koiraa autettava. Loukkaantunut koira on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos sen omistaja ei itse pysty toimimaan. Omistaja voi varautua tällaiseen tilanteeseen esimerkiksi pitämällä ajoneuvossaan ”Koira autossa” -tyyppistä infolappua.

– Ensihoito pyrkii kuljettamaan vakavasti loukkaantuneen potilaan mahdollisimman nopeasti sairaalaan, mutta pelastustoiminta onnettomuuspaikalla ei pääty siihen. Onnettomuusajoneuvossa mahdollisesti oleva tai sieltä karannut koira tarvitsee myös useimmiten hoitoa tai muuta apua. Siksi autosta on hyvä löytyä perustiedot siinä matkustavasta koirasta sekä yhteystiedot henkilölle, jolle voi tilanteesta ilmoittaa, sanoo ensihoitaja ja koiraharrastaja Miida Heikkinen.

Lemmikkiä ei jätetä

Jos erikseen ilmoitettua yhteyshenkilöä ei tavoiteta tai tietoa sellaisesta ei ole, voi tapahtuneesta ilmoittaa polisiille, joka viime kädessä huolehtii lemmikin jatkohoitoon onnettomuuspaikalta.

– Pelastustoimessa eläintehtäviä on liikenteessä harvoin. Mutta jo eläinsuojelulaki määrää, että vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa kotieläintä on joko autettava itse tai hankittava apua. Lemmikkikaveriakaan ei siis jätetä, vaan esimerkiksi koirasta huolehditaan joka tapauksessa toimijasta riippumatta, kertoo Itä-Suomen pelastuslaitosten viestintäpäällikkö Mari Voutilainen.

– Jos koira on vielä onnettomuusautossa, ei sitä saa päästää irti, sillä se voi karata helposti. Tärkeintä on muistaa, että koiraa pyritään hoitamaan kolaripaikalla ja siitä eteenpäin kuten ihmistäkin, lisää Taskinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä tietoa koirasta on hyvä pitää autossa?

Tärkeimmät tiedot autossa matkustavasta koirasta voi kirjata esimerkiksi kaksipuoleiseen, mielellään laminoituun, lappuun, jota on hyvä säilyttää helposti löydettävässä paikassa yhteystietopuoli alaspäin. Lappuun kannattaa kirjata ainakin seuraavat tiedot:

  • Koiran virallinen nimi ja mikrosirutunniste
  • Koiran syntymäaika
  • Koiran rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet
  • Koiran luonne, onko se aggressiivinen vieraita kohtaan tms.
  • Yhteystieto ICE-henkilölle

Kuva: Anne Kylmäoja/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat