23.8.2021

Liikenneturva & Traficom: vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille

Liikenneturva & Traficom: vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille

Nuoret ovat Suomessa yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Liikenneturva ja Traficom keräsivät vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille.

Nuoret tarvitsevat tukea vanhemmiltaan kehittyäkseen turvallisiksi kuljettajiksi. Liikenneturva ja Traficom ovat koostaneet vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille erityisesti, mikäli nuorella on tuore ajokortti tai nuori vasta harkitsee ajokortin hankkimista. Ikäpoikkeusluvalla ajokortin saaneista on puhuttu paljon, mutta kaikkien nuorten valmiuksia toimia turvallisena kuljettajana on hyvä kehittää.

Nuoret ovat viime vuosikymmenen myönteisestä kehityksestä huolimatta yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa, sillä lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on 15-24-vuotias. Ikäryhmän liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n keskitason. Tuorein liikenneturvallisuusstrategian luonnos onkin herättänyt voimakasta keskustelua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vinkit ajokortti-ikäisten vanhemmille

Riskialttein aika uudelle kuljettajalle on ensimmäinen vuosi kortin saamisen jälkeen, ja vanhempien vastuu nuorten turvallisen liikkumisen tukemisessa on suuri. Liikenneturva onkin laatinut vinkit vanhemmille sekä tilanteeseen, jossa ajokortin hankkimista vasta harkitaan – että tilanteeseen, jossa nuori on juuri saanut ajokortin.

– Kun ajokortin hankkiminen on ajankohtaista, ovat nuoren lisäksi myös vanhemmat usein ihan uuden tilanteen edessä. Vanhempien tuki on tärkeää, jotta nuori voi kehittyä turvallisena kuljettajana, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi.

Liikenneturvan mukaan ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tukea tätä kehitystä. Tärkeintä on aito välittäminen ja läsnäolo.
– Jokainen nuori on kuitenkin yksilö, eikä kaikissa tilanteissa toimivia ratkaisuja ole olemassakaan. Tärkeintä on, että huoltaja osoittaa olevansa kiinnostunut nuoren turvallisesta liikkumisesta. Sivuiltamme löytyy vinkit esimerkiksi siihen, miten nuoren kanssa kannattaa puhua kuljettajana toimimisesta, Niemi jatkaa.

Kaikkien kuljettajien kehittäminen

Liikenneturvan vinkkisivuille ohjataan esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämältä Ajokortti-info-sivustolta. Se kokoaa yhteen paikkaan kaiken olennaisen tiedon, kun ajokorttiasia alkaa olemaan ajankohtainen.

– On hienoa, että saamme yhteistyössä jaettua tietoa siitä, miten vanhemmat voivat tukea nuorta taklaamaan riskejä kortin saamisen jälkeen. Liikenneturvan vinkit ovat tärkeä lisä siihen, miten ja millä ehdoilla ajokortin voi ylipäätänsä hankkia, kommentoi Traficomin tiiminvetäjä Henna Antila.

Ajokorttilakia ollaan uudistamassa, ja hankkeen aloittamisen yhteydessä esillä on ollut erityisesti 17-vuotiaiden nuorten liikenneturvallisuus. Lainsäädäntötyö on vasta alkanut.

– Vaikka ikäpoikkeusluvan haltijoista on puhuttu julkisuudessa paljon, tulee kaikkien nuorten kuljettajien valmiuksia kehittää – ei pelkästään niiden, jotka saavat ajo-oikeuden poikkeusluvalla. Tämän yhteistyön seurauksena pyrimme muistuttamaan myös vanhempia itseään siitä, että heidän oma liikennekäyttäytymisensä on iso juttu – millaista esimerkkiä näytämme omille lapsillemme? kysyy Niemi.

Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen, Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat