10.12.2016

Matka: Joulutorille Tallinnaan

Tallinnan joulutori

Jos mielessä on pieni irtiotto jouluvalmisteluista, mutta ei sesongin ykkösteemasta, kannattaa lähteä joulumarkkinoille Tallinnaan.

Jos kotoiset vaihtoehdot tuntuvat turhan tutuilta, vähimmällä vaivalla kansainvälistä joulutunnelmaa pääsee maistamaan Tallinnan Raatihuoneenaukiolla.

viro

Helsingistä starttaavan hieman yli parituntisen laivamatkan sovittaminen omiin aikatauluihin tuskin on ongelma, sillä jos laskee yhteen myös talvikaudella Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivien Eckerö Linen, Tallink Siljan ja Viking Linen tarjoamat matkustustusvaihtoehdot, on päivän aikana lähtöjä tarjolla peräti kymmenkunta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joulutori takaa tunnelmaa

Raatihuoneen aukio tarjoaa joulumarkkinoille oivalliset puitteet. Tallinnan vanhakaupunki on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunkikokonaisuus, joka aikanaan tarjosi suojaa ja asiakaskunnan eripuolilta Eurooppaa saapuneille varakkaille kauppiaille. Ja kauppa käy torilla edelleen.

Tallinnan joulutori

Joulumarkkinoilla myynnissä on paikallisia tuotteita makkarasta makeisiin ja käsitöihin. Mutta mukaan mahtuu myös paljon muuta. Meripihkaa naapurimaista, vaatteita ja leluja Aasiasta ja matkamuistoja joka lähtöön.

Helppoheikin johdattamana tarjoutuu myös useampi mahdollisuus tuurin testaamisen erilaisissa markkinapeleissä muutaman euron panosta vastaan. Onnekas saattaa poistua pelipaikalta pehmoeläin kainalossa, mutta useimmat kartuttavat lähinnä elämyspankkiaan.

Vilun iskiessä sään suojaan torilla ei pääse, mutta glögiä on tarjolla moneen makuun sovitettuna. Terästyksellä tai ilman.

Nälän torjuminen onnistuu yhtä hyvin. Jouluisten makujen lisäksi tarjolla on muutakin, mutta varsinaista ateriaa varten on viisaampi suunnata sisätiloihin. Vanhassakaupungissa ravintolatarjontaa riittää siinä määrin, että sopivan paikan etsimiseksi ei tarvitse juuri nähdä vaivaa.

Säpinää varsinkin viikonloppuisin

Ohjelman kannalta Tallinnan joulumarkkinoiden paras anti osuu viikonloppuihin ja arkipyhiin. Silloin ohjelmalavalla on tarjolla nähtävää ja kuultavaa muun markkina-annin lisäksi.

Tallinnassa jouluinen lysti alkaa jo marraskuun puolella ja jouluteemaa venytetään urheasti tammikuun puolelle, joten tunnelmoimaan ehtii. Joulupukkikin päivystää markkinoilla urheasti tihkusateessakin.

Tallinnan joulutori

Arkipäivisin joulutori on hiljainen. Paikallisia poikkeaa markkinoille lähinnä ohikulkumatkalla ja turistejakin on harvakseltaan. Lumi auttaisi luomaan tunnelmaa, mutta sitä ylellisyyttä ei toistaiseksi ole juuri ollut tarjolla.

Tallinnan joulutori

Lyhyen päivän painuessa mailleen, pääsee Viron kuuluisin joulukuusi juhlavalaistuksessa oikeuksiinsa ja markkinoilla tunnelma kohenee.

Teksti ja kuvat Antti Hentinen

Luetuimmat