15.7.2017

Matka: Kerala – miten olisi kuppi teetä Intian Venetsiassa?

Kerala_

Unohtakaa kaikki mitä tiedätte Intiasta. Intia on yhtä kuin sekamelska, mutta myös sieltä on mahdollista löytää rauhaa ja paikka, jossa sielu oikeasti lepää.

Kun puhutaan Intiasta, monille nousee ensimmäisenä mieleen Goa, joka lienee yksi Intian yksi vähiten intialaisia paikkoja. Intia tosin on sellainen tilkkutäkki ja sekamelska erilaisia kulttuureja ja uskontoja, että perusintialaista meininkiä on vaikea kuvata muuten kuin puhumalla jatkuvasta kaaoksesta.

Kerala_

Tässä mielessä Kerala on ilahduttava poikkeus. Se on nimittäin yllättävän seesteinen paikka; yksi niistä harvoista intialaisista matkakohteista, joissa saa olla kohtalaisen rauhassa, ja jossa on oikeasti helppo levätä.

Kerala_

Kerala on osavaltio Intian eteläisellä länsilaidalla, eli Arabianmeren takaa nousee vähän matkan päästä vähemmän tunnettu Lakkadiivien saaristo sekä tästä etelään Malediivit. Ollaan siis tropiikissa, aika lailla samalla tasalla eteläisen Thaimaan kanssa. Päiväntasaaja ei ole enää kaukana.

Kerala_

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keralassa Kochi on ykkönen

Keralan ykköskohde on Kochi, josta on helppo löytää majoitusta moneen makuun ja budjettiin sopivaksi.

Kerala_

Kochista etelään aukeaa myös kiehtova vesistö, eräänlainen pieni sisäjärvialue, jonka pohjukasta löytyy vesistöistä ja matalikoista muodostuva kosteikko. Tämä alue on myös merkittävä biodiversiteetti, jonka monimuotoinen luonto tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden erilaisten kasvi- ja lintulajien bongailuun. Ja ne auringonlaskut...

Kerala_

Alueen lukuisat joet, murtovesikanavat, pienet järvet sekä estuaarit tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden matkustaa vesillä. Keralan ”takavedet” on paikka, johon on parasta tutustua asuntoveneellä.

Kerala_

Veneitä on erikokoisia, ja kippari toimii yleensä myös kokkina. Useimmissa veneissä on pari makuuhuonetta eli ne sopivat erinomaisesti myös perheille. Ja makuuhuoneet eivät ole mitään kajuuttoja vaan puhutaan ihan hyvätasoisesta hotellihuoneesta.

Kerala_

Yksi yö hyvin varustetussa asuntoveneessä maksaa yleensä reilut 100 euroa. Se kirpaisee, mutta se on myös turismista maksettava hinta.

Veneiden hinnat ovat moninkertaistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana – valitettavasti. Jokainen voi kuitenkin oman budjettinsa mukaan päättää, kuinka pitkään haluaa veneessä asustaa. Hinta laskee luonnollisesti useamman yön myötä.

Kerala_

Munnarin vehreys on syy lähteä

Ja jos vesistöelämä alkaa kyllästyttää, noin 130 kilometrin päässä Kochista sijaitsee Munnar, jonka vehreät kukkulat tarjoavat unohtumattoman ajomatkan teen valmistamisen sydämeen.

Pittoreski tie kiemurtelee käärmeen lailla vehreiden, pallomaisten kukkuloiden välissä, ja sen verran korkealla, että pilvet hipovat yleensä päätä.

Kerala_

Munnar sijaitsee 1 600 metrin korkeudessa, eli kun ajomatkalla Kochista Munnariin noustaan koko ajan keskimäärin yli 10 prosentin verran, retki Munnariin kannattaa jo tämän takia. Intialainen liikenne tosin on täälläkin paikoitellen melko kaoottista…

Mutta ei hätää, jos ratin taakse istuminen arveluttaa, Kochista voi vuokrata myös itselleen auton kuljettajalla – tai tyytyä julkisen liikenteen palveluihin.

Kerala_

Kiireisten kannattaa bongata ainakin teemuseo, ja jos joku haluaa tosissaan syventyä teen valmistamiseen, alueen teeplantaasit tarjoavat majoitusta ja opastettuja kiertoajeluja. Tässäkin tarjontaa löytyy sekä reppuselkäreissaajille että myös enemmän luksukseen tottuneille.

Teetä monella tapaa

Alueen korkeudesta johtuen, teessä on oma makunsa. Teen historia alueella juontaa aina vuoteen 1857, ja syypäitä ovat ketkäs muut kuin britit.

Teetä voi juoda monella tapaa, mutta oma suosikkini on kuitenkin inkivääritee, eli musta tee, johon sekoitettu maitoa, imelän paljon sokeria sekä inkivääriä. Nam. Jo tämä makukokemus yksistään riittää syyksi lähteä myös retkelle Munnariin.

Teksti ja kuvat Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat