1.7.2018

Matka: Luksusjahti – kuin juhlahuoneisto vetten päällä

Star of Saimaa

Star of Saimaa -aluksessa on hulppeat tilat ja yösijat kahdeksalle.

Suomen kesä avautuu vesiltä, eikä elämys vesillä kuitenkaan välttämättä vaadi omaa venettä tai merenkulkutaitoja. Ratkaisu on vuokrata käyttöönsä hulppea jahti miehistöineen, liittyipä vuokraustarve perheen tai ystäväporukan lomamatkaan, lähipiirin elämysjuhliin tai vaikka asiakastapaamiseen.

Star of Saimaa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomen isoimpia

Star of Saimaa on isoimpia Suomen sisävesillä liikkuvia aluksia. Princessin valmistama alus on 72-jalkainen eli yli 22 metriä pitkä luksusjahti, jolla on leveyttä 5,5 metriä.

Star of Saimaa on esimerkki englantilaisesta veneosaamisesta mallinimeltään Princess 72 MY.

Star of Saimaa

Princessin nykyisessä mallistossa Star of Saimaa sijoittuu kooltaan keskikastiin eli 18–24-metrisiin (60–78 jalkaa) S-luokan jahteihin.

Kooltaan alapuolelle jäävät F ja V -luokan jahdit, joiden pituudet ovat 12–21 metriä (40–68 jalkaa). Princess-jahtimalliston kokokunkkuja ovat M ja Y-luokan jahdit, joilla on mittaa 23–40 metriä (76–131 jalkaa).

Princessin maahantuojalta kerrotaan, että malliston 40–60-jalkaisten jahtien kysyntä on tasaisen vireätä, jopa siinä mitassa, että nyt kaupat lukkoon lyövä suomalaisostaja joutuu jonoon ja odottelemaan omaa jahtiaan kesälle 2020 asti. Isoja huvialuksia on toki kaupan myös käytettynä.

Mökkiranta voi jäädä haaveeksi

Syväystä Star of Saimaalla on 1,7 metriä, joka takaa varsin ongelmattomat rantautumiset Suomen sisävesilläkin.

– Ihan joka mökkirantaan tämän kokoisella aluksella ei tietty päästä, mutta satamista löytyy aina paikka, johon kiinnittyä, aluksen kapteenit Juha Pulkkinen ja Ismo Piipponen kertovat.

Star of Saimaa

Alusta kuljettaa kaksi 1 622-hevosvoimaista dieselmoottoria. Caterpillarin 32-litraiset voimanlähteet ovat 12-sylinterisiä.

Pohjoiskarjalainen liikemies Yrjö Laakkonen osti luksusjahdin uutena Englannin Southamptonista Suomeen vuonna 2012 tiettävästi 2,5 miljoonalla eurolla. Laakkonen on luonut uransa autokaupan, kirjapainoalan ja kiinteistösijoituksen saroilla.

Saimaalla ja Helsingin vesillä

Suomen sisävesillä ja merellä risteilevän aluksen lähtösatamat ovat Helsinki, Joensuu ja Savonlinna. Alku- ja loppukesän Star Of Saimaa seilaa Helsingin avovesillä ja juhannuksesta elokuun alkuun Saimaalla Savonlinnan ympäristössä.

Star of Saimaa

Risteilyjen reitit suunnitellaan ennakkoon niin, että ne vievät mahdollisimman luonnonkauniisiin maisemiin ja vesistöihin.

Merisairauden oireita pelkääville kerrottakoon, että kookas alus on jo sinänsä varsin vakaa, mutta erityisen miellyttäväksi etenemisen tekevät aluksen pohjan aallonvakauttimet. Ne loiventavat sivukallistelua, myös silloin kun alus on ankkuroituna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tusinan verran vieraita

Näyttävään jahtiin mahtuu 12 vierasta. Pidemmät yöpymisiä sisältävät risteilyt onnistuvat nekin: petipaikka löytyy kahdeksalle. Nälkä ei pääse yllättämään, sillä matkalaisten tarjoilut suunnitellaan ennakolta toiveiden mukaisiksi.

Pääkannen avarat tilat sallivat koko seurueen ruokailla tai nautiskella muuten porukalla yhdessä. Pääkannella ollaan myös sateelta ja tuulelta suojassa. Aurinkoa voi ottaa Star Of Saimaan yläkannella, ja perän uimatasolta pääsee kätevästi virkistäytymään.

Alakannen majoitustilat tarkoittavat neljää erillistä makuuhyttiä, joihin kuhunkin mahtuu kaksi yöpyjää. Hyteistä kolmessa on oma vessa ja suihkutila.

Mitä maksaa?

Star of Saimaan voi vuokrata muutamaksi tunniksi tai vaikka viikoksi.

Ylellinen elämys vesillä maksaa ajankäytön mukaan. Kookkaan jahdin liikuttelun merkittävin kuluerä on polttoaine. Dieseliä kuluu tyypillisessä 25–26 solmun matkavauhdissa 400–440 litraa tunnissa.

– Kulutukseen vaikuttaa vallitseva ajosää. Jos on aallokkoa ja vastatuulta, nousee tietty kulutuskin, aluksen kapteeni Juha Pulkkinen kertoo.

Jos jahdilla kynnetään täydellä teholla, nousee vauhti maksimissaan 35,5 solmuun ja kulutus yli kaksinkertaistuu noin 850 litraan tunnissa.

Miniristeilyt suosituimpia

Juha Pulkkinen kertoo, että 2–4 tunnin mittaiset miniristeilyt ovat vuokraajien suosiossa. Tällaisten risteilyjen hinnat ovat 2 500–4 500 euroa. Hinnat kattavat polttoaineen yhdeksän solmun matkavauhdilla laskettuna sekä kahden hengen miehistön.

Tarjolla on myös päiväristeily Tallinnaan. Vuokraajan toiveiden mukaisesti pidemmätkin risteilyt ovat mahdollisia. Viikon risteilyllä voi suunnata esimerkiksi Pietariin asti.

– Vuokraushinta sovitaan aina tapauskohtaisesti, Pulkkinen sanoo.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus, Star of Saimaa Lähde: www.starofsaimaa.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat