21.4.2022

Mikään ei ole enää entisellään – ikonisen Toyota Crownin kerrotaan muuttuvan maasturiksi

Toyota Crown

Jos kulmakivi Toyota Crown muuttuu maasturiksi, niin kuin japanilaislähteet kertovat, pitää alkaa olla jo todella huolissaan perinteisten sedanien puolesta.

Toyotalla on ollut 50- ja 60-luvuilta asti perinteenä nimetä sedan-mallinsa erilaisilla kruunu-johdannaisilla sanoilla. Sen seurauksena meillä on esittelyjä kaipaamattomat Corolla ja Camry sekä enimmäkseen Toyotan kotisaarelle jäänyt Crown, joka on seuraava keisarillisesta Century-limusiinista.

Crownin perustavanlaatuinen muutos ei ole enää edes kaukana, sillä muun muassa Reutersin siteeraamat japanilaislähteet kertovat Crown SUV:in tulevan markkinoille Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa jo ensi kesänä. Crown-sedanin myynti ei ole viime vuosina ollut aivan sillä tasolla, kuin se voisi olla, joten sen nimen siirtäminen mitä muodikkaimpaan korimalliin ja uusille markkinoille tuonee lukuihin isoakin lisää.

Toyota Crown Kluger
Varaslähtö: Toyota Crown Kluger on Kiinan markkinoille Crowniksi alabrändätty Kluger, amerikkalaisittain ja eurooppalaisittain Highlander. Tunnusomainen kruunulogo on siis itse asiassa jo nähty maasturin keulalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailmalle jopa täyssähköisenä luksuskatumaasturina

Katumaasturi-Crownia alettaneen myydä mainituilla markkina-alueilla hybridiä ja/tai ladattavana hybridinä. Seuraavana vuonna tuotanto-ohjelmaan saatetaan ottaa myös täyssähköinen Crown kilpailemaan luksussähkömaastureiden kasvavasta asiakaskunnasta.

Ylipäätään ylellisen Crownin vieminen kauas Japanin ulkopuolelle on ennennäkemätön ratkaisu, sillä Toyotan luksussiipi Lexus on juuri sitä varten olemassa. Euroopassa Lexus tulee olemaan keihäänkärki jatkossakin, sillä tänne ei Crownia sedanina sen kummemmin kuin katumaasturinakaan ole luvassa.

Toyota Crown
Isokokoisen ja ylellisen Crownin nykyinen sukupolvi on perinteiden velvoittamana takavetorakenteinen ja on sukua Lexuksen LC- ja LS-lippulaivoille.

Kuitenkin toivoa myös sedan-mallin jatkosta

Kokonaan uuden Crown SUV:in pohjalle tehdään joidenkin lähteiden mukaan myös kokonaan uusi sedan-mallinen Crown. Tämä siksi, että Japanissa perinteiselle takavetoiselle sedanille löytyy sen verran paljon ystäviä, ettei sellaisen pudottamista mallistosta katsottaisi hyvällä. Mahdollinen uusi sedan-mallinen Crown olisi kuitenkin tarjolla vain näille japanilaisille sedanien ystäville.

Toyopet Crown
Toyota Crown - silloinen Toyopet Crown - kokeili siipiään 50-luvun lopulla ensimmäisenä Toyotana Yhdysvalloissa. Sitä pidettiin kuitenkin ylihintaisena ja hitaana. Toyota on nyt USA:n myydyin automerkki, joten ehkä vanhoista haasteista on päästy eroon myös Crownin osalta.

Lähteet: Carscoops, Reuters Kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat