26.12.2017

Mobiiliajokortti ja ajoneuvon tietojen haku rekisteritunnuksella testikäytössä

mobiiliajokortti

Trafin mobiiliajokortin ja muita ajoneuvopalveluja sisältävä Autoilija-sovellus on nyt testausvaiheessa.

Noin tuhat testaajaa on päässyt koekäyttämään Trafin Autoilija –mobiilisovellusta. Sovellus sisältää sähköisen ajokortin lisäksi muuan muassa ajoneuvon tietoihin liittyviä palveluita.

Sovellus toimii toistaiseksi vain iOS-puhelimissa. Toiminta Android-käyttöjärjestelmän puhelimissa testataan myöhemmin ja sovellus on tarkoitus saada Trafin mukaan ladattavaksi kesällä 2018.

– Autoilijaan yhdistetään ajoneuvon kuljettajan ja omistajan keskeiset palvelut, jolloin ne ovat aina nopeasti saatavilla – puhelinhan meillä on kaikilla lähes aina mukana. Kansainvälisestikin Suomi on edelläkävijä mobiiliajokortin käyttöönotossa, Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mobiiliajokortti kertoo iän ja ajo-oikeuden

Trafin mukaan mobiiliajokortin on tarkoitus toimia muovikortin tavoin: sillä voi todistaa ajo-oikeuden ja iän asiointitilanteessa. Trafi kuitenkin varoittaa, että erityisesti testikäyttäjät saattavat tarvita myös perinteistä ajokorttia.

– Erityisesti testikäyttäjien kannattaa varautua siihen, että jotkin toimijat saattavat vaatia esittämään fyysisen ajokortin tai henkilöllisyystodistuksen, Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen toteaa.

Mobiiliajokortin luotettavuutta arvioidaan Trafin mukaan visuaalisten elementtien avulla. Turvaelementtejä ovat Trafin mukaan kosketettaessa muuttuva, animoitu kuvio, hologrammikuvat kuten Trafin tunnus sekä QR-koodi.

Ajoneuvon tiedot rekisteritunnuksella

Mobiiliajokortin lisäksi Autoilija-sovelluksesta näkee ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Suomessa pelkällä rekisterinumerolla ajoneuvon tekniset tiedot.  Haettavan ajoneuvon tulee olla rekisteröity Suomeen.

Näytettäviä tietoja ovat mm. ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

– Koska rekisteröintitodistuksen teknistä osaa ei tarvitse Suomessa ajettaessa enää pitää ajoneuvossa mukana, löytää sovelluksen kautta näppärästi tiedon esimerkiksi siitä, kuinka raskasta perävaunua ajoneuvolla voi vetää, millaiset renkaat ajoneuvoon soveltuvat tai millä aikavälillä ajoneuvo pitää katsastaa, Trafin kehityspäällikkö Markku Erkheikki kertoo.

Lähde: Trafi Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat