21.6.2019

Monipuoliset mönkijät kasvattavat suosiotaan

Polaris RZR 1000
Polaris RZR 1000

Mönkijöiden suosio kasvaa jatkuvasti. Alkuvuoden myynti oli 43 prosenttia parempi kuin edellisvuonna.

Vuonna 2018 Suomessa rekisteröitiin yli 6 000 traktorimönkijää. Tänä vuonna myynnin kasvu on jatkanut, vuoden alusta toukokuun loppuun rekisteröitiin 3 752 mönkijää, mikä on viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 43 prosenttia enemmän.

Myynti on kasvanut ympäri Suomen, mutta Uusimaa on suurin markkina-alue ja kappalemäärältään suurin kasvaja.

– En näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi. Mönkijöiden myynnissä ei esimerkiksi ole samanlaisia kausivaihteluita kuin vaikkapa veneiden myynnissä, kertoo Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mikko Sinisalo.

Alle 60 kilometrin tuntinopeudella kulkevia mönkijöitä saavat kuljettaa yli 15-vuotiaat AM121- tai T-luokan ajokortilla. Viime vuoden heinäkuussa voimaan tulleen ajokorttilainsäädännön muutoksen myötä B-ajokortilla voi ajaa myös yli 60 km/h kulkevia mönkijöitä.

– Oman tuntumani mukaan mönkijöitä käytetään eniten ns. hyötykäytössä eli esimerkiksi pihatöissä kotona tai mökillä. Kun mönkijällä ajamiseen ei enää tarvita erillistä ajokorttia, kynnys sen hankkimiseen mataloituu, Sinisalo pohtii.

– Ja tietysti mönkijät ovat käteviä ja hauskojakin koneita myös retkeily- ja vapaa-ajan käytössä. Varsinkin maaseututaajamissa ja niiden ulkopuolella nuoriso on löytänyt mönkijöiden monipuoliset käyttömahdollisuudet, hän jatkaa.

Polaris Sportsman 6x6

Mönkijöiden hyötykäyttöä voi helpottaa laajasti tarjolla olevilla erilaisilla lisävarusteilla. Esimerkiksi talvella runsaslumisilla alueilla telojen asentaminen mönkijöihin on yleistynyt. Malliskaalan lisäksi myös hintaskaala on laaja ja näin ollen yhä useammalla käyttäjällä on mahdollisuus löytää itselleen sopiva malli.

– Markkinoille on myös tullut viime vuosina uusia tuotemerkkejä, jotka ovat löytäneet oman jalansijansa ja asiakaskuntansa kasvavassa markkinassa. Mönkijöitä on tarjolla lukematon määrä erilaisiin käyttötarpeisiin niin vapaa-aikaa kuin vaativaan työkäyttöönkin.

Suurin osa merkeistä on esillä Okra-maatalousnäyttelyssä Oripäässä 3.–6.7. sekä maarakennus- ja ympäristönhoitokoneiden suurtapahtuma Maxpossa Hyvinkäällä 5.–7.9.2019.

Lähde: Teknisen Kaupan Liitto Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat