25.1.2017

MP-käyttövero kohtelisi moottoriurheilijoita epäoikeudenmukaisesti

Rataharjoittelu_Mp

Suomen Moottoriliiton mukaan moottoripyörille suunniteltu käyttövero olisi kohtuuton moottoripyöräurheilulle, sillä laji on Suomen Olympiakomitean alainen valtionapua saava urheilumuoto.

Suomen Moottoriliitto on jättänyt valtiovarainministeriölle lausunnon ehdotetusta laista kevyiden moottoriajoneuvojen uudeksi veroksi. Siinä otettaisiin käyttöön uusi valtiolle tuloutettava vuotuinen vero, joka kohdistuisi L3-ja L4-luokan moottoripyöriin sekä L5- ja L7-luokan kolmi- ja nelipyöräisiin.

Moottoriliiton lausunnon mukaan esitys on yhtä urheilu- ja harrastajaryhmää epäoikeudenmukaisesti kohteleva. Moottoripyöräurheilu on kaikissa muodoissaan Suomen Olympiakomitean alainen valtionapua saava urheilumuoto.

Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvistin mukaan ehdotettu laki koskisi laajasti eri moottoripyörälajien harrastajia.

– Enduro, motocross, speedway, road racing… tämä koskisi meidän tulkintamme mukaan kaikkia niitä lajeja, joita harrastettaessa on saatu joskus korvauksia liikennevakuutuspuolelta.

Rataharjoittelu_Mp

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kilparadallakin liikennekäytössä?

Käytännössä kyse on uudesta liikennevakuutuslaista ja sen kohdasta, jossa rekisteröimätön kilpa-ajoneuvo tulkitaan usein olevan liikennekäytössä jopa suljetuilla moottoriradoilla. Tulkinta perustuu siihen, että yksikään Suomen moottoriradoista ei ole kyseisen lain tulkinnan mukaan täysin ”muulta liikenteeltä eristetty alue”.

Ljungqvistin mukaan ehdotettu laki kevyiden ajoneuvojen verosta ja uusi liikennevakuutuslaki sekä niiden yhteinen tulkinta saattaisivat suurella todennäköisyydellä merkitä sitä, että pelkästään kilpailukäytössä oleville moottoripyörille voitaisiin joissakin tilanteissa määrätä 750 euron seuraamusmaksu suorittamattomasta verosta.

– Jos kilpailun aikana sattuu kuljettajan loukkaantumiseen johtava onnettomuus ja poliisi toteaa ettei kyseessä ollut muulta liikenteeltä eristetty alue, niin 750 euron seuraamusmaksu olisi todennäköinen.

Enduropyörä verolle, mutta golfauto ei?

Toimitusjohtaja Ljungqvist ihmettelee myös yhdelle harrastusmuodolle suunniteltua pisteveroa.

– Enduropyörä joutuisi verolle mutta golfauto ei. En missään nimessä kannata golfautojen verotusta, mutta vertailu on sikäli oikeudenmukainen että niitäkin käytetään enduropyörien tapaan liikenteessä, koska golfkentätkään eivät ole ”muulta liikenteeltä eristettyjä alueita” kuten eivät moottoriradatkaan. Mielestäni enduropyörä ja golfauto ovat samanlaisia oheisvälineitä kyseisen harrastuksen harjoittamiselle.

Uusi ehdotettu laki on paitsi liikennevakuutuslain kanssa ristiriitainen, myös tehtyjen selvitysten mukaan fiskaalisilta vaikutuksiltaan negatiivinen. Siten veron vaikutus koko moottoripyöräalalle olisi erittäin haitallinen.

Road-racing_mp

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että se olisi omaisuusvero. Pidän poliittisen huonon linjauksen lopputuloksena, että edes on ehdotettu tällaista veroa kannettavaksi. Kaikkein parasta olisi, jos tällaista lakia ei saatettaisi lainkaan voimaan, toteaa Ljungqvist lopuksi.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat