20.12.2020

Nähtävyys: lelujen aarreaitta Heinolassa

Paikallisella kivijalkakaupalla ja nähtävyydellä on pitkä historia ja leluista notkuvat hyllyt.

Heinolalainen lelukauppa on uskomaton aarreaitta. Kerrostalon kivijalan leluliikkeessä on tarjolla ylitsevuotavan runsas valikoima tavaraa lapsille ja lapsenmielisille. Paikallisella nähtävyydellä on takana kohta jo 36 toimintavuotta, joten itsenäinen liike on sinnitellyt läpi useiden taloudellisesti haastavien aikojen. Ja vaikkei olisi mitään ostamassakaan, kannattaa käydä ihmettelemässä tavarapaljoutta, joiden parissa voi helliä lelujen nostattamia nostalgisia lapsuusmuistoja.

Yrittäjä Terho Endén, 73, on jo pitkälti ohittanut eläkeiän, muttei malta jättää elämäntyötään.

Sokkeloisen liiketilan korkeissa huoneissa on kapeahkot käytävät. Hyllyt kurkottavat korkean liiketilan katonrajaan asti.

– Joskus inventaariossa laskimme, että eri leluja on hylyillä ainakin 4 000. On pojille ja tytöille, on lautapelejä, autoleluja, nukkeja, pehmoleluja…, yrittäjä kertoo.

Kauppakadulla sijaitsevan liikkeen ostetuimpia leluja ovat perinteiset lautapelit ja palapelit. Ikisuosikkeja ovat myös Brion lelut.

Vierailu lelujen keskellä on aikuisille myös aikamatka: nykylelujen lisäksi valikoimissa on leluja vuodesta 1985 alkaen.

– Monia ostajia viehättää vanhemmissa leluissa oman lapsuusajan muistot ja se, että aiempien vuosikymmenten lelut ovat rakenteellisesti vankempia ja kestävämpiä kuin useat nykylelut, Endén pohtii.

Yrittäjä myös tuntee tuotteensa. Jokaisesta lelusta on kertoa lisätietoja kuten niiden syntyhistoria, lelujen eri versiot tai suosion muutokset eri aikakausina.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkänkin matkan takaa

Yrittäjä kertoo, että vierailijoita tulee pitkänkin matkan takaa vasiten lelukaupoille. Tästä syystä Endén naureskelee paketoineensa esimerkiksi heinäkuulla leluja joululahjapaperiin ja pohjoiseen Suomeen vietäväksi.

Keräilyharvinaisuuksiakin on ollut myynnissä, mutta niistä sana kiirii herkästi.

– Keräilijät vinkkaavat toinen toisilleen, joten tietyt harvinaisuudet liikkuvat vauhdikkaasti.

Vauhdikkaita olivat myös kesäkuukaudet, etenkin kesä- ja heinäkuu, jolloin kaupassa oli aika ajoin tungosta.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Luetuimmat