30.11.2016

Näin valmistuu 120 000 Moottoria – 24 tunnin puristus Joensuussa

PunaMusta

Aikakauslehden painotyö on tarkasti aikataulutettu kokonaisuus, joka vaatii monenlaista osaamista.

Moottorin painaminen on monipolvinen prosessi, joka vaatii ammattilaisensa. Työ etenee vaiheittain, tarkasti aikataulutettuna ja eri työvaiheet toisiinsa jouheviksi nivellettyinä.

https://youtube.com/watch?v=DCGvGTBzMcE

Eri puolilla PunaMustan tuotantotiloja Joensuussa on jättimäisiä painovärejä sisältäviä korkeita säiliöitä, joissa on neljää eri väriä, jotka ovat syaani, keltainen, magenta ja musta. PunaMustan painokoneet syövät joka päivä sisuksiinsa kahden yhdistelmärekallisen verran paperia.

Moottorin painaminen on PunaMustan painotalon monen eri ammattikunnan yhteinen taidonnäyte – työ vie kaikkinensa noin vuorokauden.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tärkeä reprovaihe

Moottorin kuvankäsittely- ja asemointityöt tehdään PunaMustan Helsingin reproyksikössä.

PunaMusta

Kun lehden aineisto on saapunut sähköisessä muodossa perille, alkaa sen tarkastaminen. Jos esimerkiksi joku Moottorin sivuille sijoitetuista valokuvista ei ole riittävän korkearesoluutioinen eli hyvätasoinen painettavaksi, on syytä ottaa yhteyttä Moottorin toimitukseen. Ongelma ratkeaa kuvankäsittelyllä tai kuvan vaihtamisella.

Painotyö vie 12 tuntia

Reprovaihetta seuraa painolevyjen valmistus. Suhina säestää kaikkiaan 16 alumiinisen painolevyjen matkaa koneen uumenista rullalinjastolle. Kun ne on tarkastettu, voidaan ne asettaa töihin painokoneen uumeniin.

PunaMusta

Moottori painetaan arkki kerrallaan. Yhden arkilla on 16 tai 32 sivua ja sen painaminen vie 3–4 tuntia, koko lehden painaminen 12–13 tuntia.

PunaMusta

Nykyaikainen painokone vaatii vahtivuoroon vain 2–3 henkeä. Entisaikoina nykyistä pienemmän painokoneen toiminta vaatii kuudenkin ihmisen työpanoksen.

Hengästyttävää tahtia

Uupumaton kone puskee sisuksistaan hengästyttävää tahtia Moottorin kansia. Painokoneen läpi juoksee tunnissa kaikkiaan 120 000 Moottorin kantta.

PunaMusta

Painokoneen valvoja ottaa vastapainetun arkin tasaisin väliajoin tarkastettavaksi. Painojäljen eli värisävyjen, tarkkuuden ja kohdistuksen silmämääräistä tarkistamista ei mikään automaattinen järjestelmä voi päihittää.

Moottorin kansiarkkien painamiseen kuluu 2 800 kiloa paperia. Koko painokseen paperia käytetään 33 000 kiloa.

PunaMusta

Linjaston loppuun keräytyy siisti pino, kunnes yksi paperiarkki jää hieman kuprulle. Seuraavat arkit pinoutuvat päälle aina edellistä enemmän rypistyen.

Häiriö on pieni, mutta saa työntekijän jalat ja kädet vikkeliksi. Ongelma on hetkessä korjattu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liima kuivaksi

Moottorin koko painoksen liimasidonta kestää kymmenisen tuntia. Liimalinja-tilojen katonrajassa on useampi kostutinlaite. Ilman kosteuden pitää olla riittävä, jotta liimaus käy ongelmitta.

PunaMusta

Liimausta seuraa tärkeä jäähdytysvaihe. Vasta liiman jäähdyttyä voidaan leikata sivujen reunat.

Liimalinjalla lehden takakannen yläkulma saa osoitteen, jotta se aikanaan löytää perille lukijalleen.

Liimauksen jälkeen lehdet siirtyvät lähettämöön.

PunaMusta

Monien työvaiheiden synnyttämä Moottori 12/2016 ilmestyi 1.12.

Painajana parasta aaryhmää – 116 vuoden kokemuksella

Painotalo PunaMusta edustaa aikakauslehtien painojäljen puolesta parasta aaryhmää ja kokemusta, sillä yritys on toiminut jo 116 vuotta.

PunaMusta Oy on osa osa Pohjois-Karjalan Kirjapainoa ja Laakkonen Yhtiöt -konsernia, joka tunnetaan muun muassa valtakunnallisesta Laakkonen-autokauppaketjusta. PunaMustassa on viimeisen kahden vuoden aikana investoitu 20 miljoonaa painotekniikkaan. Yrityksen liikevaihto on 65,3 miljoonaa euroa (vuonna 2015). Tuotannosta menee vientiin noin 15 prosenttia, itään ja länteen.

PunaMusta Oy tekee painotöitä Joensuussa, Tampereella ja Nurmeksessa. Tarjolla on kattava repertuaari paino-osaamista ja jälkikäsittelyratkaisuja kuten UV - ja dispersiolakkauksia, stiftausta, liimanidontaa, osoitteistusta sekä erilaisia liitteistyksiä – ihan kuten asiakas tahtoo.

Toimintavarmoja koneita

Painotöitä tekee noin 250 henkilöä. Yritys hoitaa painotyöt alusta loppuun aineistosta postitukseen riippumatta siitä, onko kyseessä pieni digipainos vai miljoonapainos.

Painokoneet on uusittu sitä mukaa kun on ollut tarvetta, uusin painokone on nelivuotias.

– Nykyiset painokoneet ovat erittäin toimintavarmoja. Esimerkiksi paperin ryttyyntymistä ja sen aiheuttamia painokatkoksia ei enää käytännössä esiinny lainkaan, PunaMustan myyntipäällikkö Kari Koivula kertoo.

Yli 250 aikakauslehteä

Painotöiden suhteen tilanne on hyvä: työtä on riittänyt, sillä PunaMustassa painetaan vuodessa yli 250 eri aikakauslehteä – ja lukuisia muita painotuotteita pienpainotuotteista sanomalehtiin.

– Voimme toimia 24/7-periaatteella, joka tarkoittaa kolmivuorotyötä. Vaikka kapasiteetti on hyvässä käytössä, kyllä uusiakin painotöitä mahtuu vielä mukaan, Koivula vinkkaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti Hentinen Video: Jari Saarentaus

Luetuimmat