21.10.2017

Nissan Japani: laaduntarkkailuongelmista mittavat takaisinkutsut

Nissan Japani

Japanin kotimarkkinat ovat osoittautuneet haasteelliseksi tällä kertaa Nissanille.

Japanin tiukat kotimarkkinat osoittautuivat aiemmin vaikeaksi palaksi Mitsubishille. Tällä kertaa viranomaisten hampaissa on Nissan. Autovalmistaja ilmoitti pysäyttävänsä Japanissa myytävien automallien tuotannon kahdeksi viikoksi, sillä autojen laadunvalvonnassa havaitut puutteet vaativat tuotantolinjojen uudelleenjärjestelyä ja lopputarkastusten lisäämistä.

Nissanin laaduntarkkailuongelman taustalla ovat Japanin markkinoiden vaatimat lopputarkastukset, joita Nissanin tehtailla ovat tehneet myös henkilöt, jotka eivät ole olleet Japanin liikenneministeriön hyväksymiä tarkastajia. Valmistaja ilmoitti kutsuvansa takaisin kaikki 1,16 miljoonaa ajoneuvoa, jotka se on myynyt kotikonnuillaan tammikuusta 2014 alkaen.

Japanin yleisradioyhtiö NHK puolestaan kertoi, että sen saamien tietojen mukaan Nissanin sisäinen raportti paljastaa yhtiön rikkoneen oikeaa laatumenettelyä peräti 20 vuoden ajan. Yhtiön edustaja kieltäytyi kommentoimasta NHK:n reportaasia, viitaten vain pääjohtaja Hiroto Saikawan kommenttiin siitä, että yhtiön laatujärjestelmä on pysynyt samanlaisena 20 vuoden ajan.

Nissan jatkaa kuitenkin ulkomaille vietävien autojen valmistusta normaalisti Japanissa, sillä ne eivät vaadi Japanin liikenneministeriön hyväksymää tarkastajaa. Elokuussa yhtiö valmisti 79 300 autoa Japanissa, joista 27 600 oli tarkoitettu merkin kotimarkkinoille. Japanin markkinat käsittävät noin 6% Nissanin maailmanlaajuisesta tuotannosta.

Japanissa autoteollisuus on ollut median keskipisteessä myös metalliteollisuuden alihankkijana toimivan Kobe Steelin kerrottua viime viikolla, että sen laaturaportteja oltiin väärennetty usean vuoden ajan.

Lähde: Automotive News Kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat