5.7.2022

Onneksi olkoon Helsinki-Vantaa! Tänään pyöreät 70 vuotta!

Tänään 5. heinäkuuta on kulunut tasan 70 vuotta siitä, kun Helsinki-Vantaan lentoasema otti vastaan ensimmäisen matkustajakoneen.

Helsinki-Vantaan -lentoasemalla on tänään, 5. heinäkuuta merkittävä juhlapäivä. Tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutui ensimmäinen matkustajakone. Lentokoneen matkustajina oli urheilijoita sekä kisavieraita, jotka tulivat Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisiin.

Lentokentän rakennustyöt olivat vielä tuolloin kesken, mutta pääministeri Urho Kekkonen avasi Helsingin lentoaseman olympialiikenteen käyttöön puoleksi toista kuukaudeksi. Lentoaseman rakennustöitä jatkettiin olympialaisten jälkeen ja virallisesti lentoliikenne Helsinki-Vantaalla käynnistyi muutamaa kuukautta myöhemmin, 26. lokakuuta 1952.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Merkittävä eurooppalainen lentoasema

Yhteensä 70 vuoden aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalle on laskeutunut ja siltä on noussut uskomaton määrä lentokoneita. Nykyään Helsinki-Vantaan lentoasema on merkittävä eurooppalainen lentoasema, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa sujuvuudestaan sekä korkeasta palvelutasosta. Tällä hetkellä Helsinki-Vantaa tarjoaa noin 130 suoraa lentoyhteyttä eri puolille maailmaa.

Kun Helsinki-Vantaa otti 70 vuotta sitten vastaan ensimmäiset lentokoneensa, käytössä oli vain yksi kiitotie. Asemarakennuksena toimi puuparakki, jota jatkettiin vuosien saatossa pituussuunnassa – sitä kutsuttiinkin muotonsa vuoksi makaavaksi pilvenpiirtäjäksi.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä Helsinki-Vantaalla tapahtui jo paljon. Vuonna 1969 avautui uusi terminaali, joka oli mitoitettu miljoonalle matkustajalle.

Kymmenien miljoonien matkustajakapasiteetti

Helsinki-Vantaa on kehittynyt vuosien saatossa lentoliikenteen tarpeiden mukaan ja tänä päivänä Helsinki-Vantaan terminaali on yli 200 000 neliömetriä ja sillä on kapasiteettiä 30 miljoonaan matkustajaan vuodessa. Koko lentoaseman koko on 1 800 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan Helsingin kantakaupunkia. Kiitoteitä on nykyään käytössä kolme.

Vuonna 2023 Finavia saa päätökseen 10-vuotisen investointiohjelmansa, joka on laajin Helsinki-Vantaan lentoasemalla koskaan toteutettu hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja uudistaa sekä matkustajien että lentoyhtiöiden palveluita. Samalla kun infrastruktuuria sekä palveluita on kehitetty, myös lentoaseman ympäristövaikutusten vähentämiseen on kiinnitetty huomiota. Lukuisilla konkreettisella keinolla päästöjä on saatu painettua alemmaksi.

− Helsinki-Vantaa saavutti yhtenä ensimmäisistä lentoasemista maailmassa hiilineutraaliuden viisi vuotta sitten, mutta se ei vielä riitä. Ilmastotyömme jatkuu. Seuraavaksi tavoittelemme nettonollapäästöjä, lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta sanoo.

Helsinki-Vantaan juhlallisuuksien, 70-vuotisjuhlavuoden aikana Finavia nostaa esiin lentokentän historiaa ja kehitystä verkkosivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissaan. Vuosi huipentuu 7. joulukuuta vietettävään kansainväliseen ilmailupäivään, jolloin Finavia nostaa liput salkoon kaikilla lentoasemillaan.

Lähde: Finavia

Luetuimmat