21.11.2021

Päivän kuva: Ajoimme Ruotsin korkeimmalle tielle

Ruotsin korkein tie kulkee jylhissä maisemissa Pohjois-Ruotsin eteläosissa. Nimeä Flatruet totteleva paikka kohoaa 975 metriä meren pinnan yläpuolella.

Pohjois-Ruotsi ei välttämättä ole naapurimaamme tunnetuimpia alueita. Suomalaisesta näkökulmasta yllättävän etelään ulottuva Pohjois-Ruotsi eli Norlanti on harvaan asuttu, ja tarjoaa monipuolista luontoa etenkin kesäisin omatoimimatkailijoille. Yksi Pohjois-Ruotsin tunnetuimmista lomakohteista on Pohjoismaiden suurin laskettelukeskus Åre. Se ei kuitenkaan ole alueen ainoa korkealle nouseva huippu.

Åren eteläpuolella linnuntietä noin 100 kilometrin päässä sijaitsee automatkailijalle helppo ja mielenkiintoinen kohde. Autolla tosin pitää koukata alueen ainoan kaupungin eli Östersundin lähettyviltä, jolloin matkaa näiden kahden kohteen välille kertyy noin 230 kilometriä.

Flatruetia lähestyvät tiet kulkevat laakson pohjalla. Muutamat kaukaisemmat huiput antavat käsitystä korkeuseroista. Pohjoisen suunnasta saavuttaessa viimeinen kylä ennen nousua on Ljungdalen. Tätä seuraa noin 15 kilometrin nousu Ruotsin korkeimman tien huipulle.

Alkumatka kulkee metsän siimeksessä ilman mainittavia maisemia. Puuraja on terävä, minkä jälkeen ympärillä alkaa avautua näkymät joka suuntaan. Tien korkein kohta sijaitsee laakealla tasamaalla 975 metrin korkeudessa, ja sieltä avautuvat hienot maisemat etenkin etelään ja pohjoiseen. Flatruetilta luoteeseen löytyy myös Ruotsin korkein napapiirin eteläpuolinen huippu – Helags kohoaa 1 796 metrin korkeuteen.

Lisää tarinaa Pohjois-Ruotsista on luvassa Moottorin lehdessä 12/2021, joka ilmestyy 8.12.2021.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat