21.11.2017

Päivän kuva: Mannerheimin Mercedes 770 ja kenraali Lyon

Kenraali Lyon ja Moottori Mannerheimin Mercedes

Yhdysvaltalaiskenraali kiittelee auton suomalaisen historian selvittäjiä.

Suomen valtiollisen historian merkittävin auto on eittämättä Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen, jonka Saksan valtakunnanjohtaja Adolf Hitler joulukuussa 1941 lahjoitti Suomen armeijan ylipäällikkö Carl Gustaf Emil Mannerheimille (1867–1951).

Lahja-auto on kookas, kiehtova ja ainutlaatuinen. Se on myös 1930-luvun autonrakennustaidon mestariteos. Ihailtu, hämmästelty, piiloteltu, väärinymmärretty, vihattu – ja lopulta entisöity.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sodan jälkeen Ruotsista Yhdysvaltoihin

Panssaroitu mahtivaunu päätyi toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1947 Ruotsiin ja myöhemmin sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Auto päätyi lopulta – osittain tärveltynä – vuonna 1984 Yhdysvaltain armeijan ilmavoimissa kunnostautuneen kenraali William Lyonin, 94, autokokoelmaan Kaliforniaan. Kenraali entisöitti auton arvoiseensa kuntoon vaivaa, aikaa ja rahaa säästämättä.

Kenraali avasi toissa vuoden syksyllä dokumentaristi Veli Vartialalle yksityisen automuseonsa ovet. Vartialan tuolloin ottamat kuvat autosta olivat kattavasti esillä Moottorissa 5/2017, jossa kerrottiin auton huimat ja monipolviset vaiheet.

Vartialan tekemä tv-dokumentti Mannerheimista ja lahja-autosta esitettiin Yleisradion TV1-kanavalla 4.6.2017 – Marskin syntymäpäivänä.

– Kenraali katsoi lokakuussa kanssani englanniksi tekstitetyn dokumentin. Hän kiitteli dokumentin ja Moottori-lehden artikkelin ansioita auton tarinan kertomisessa, Vartiala välittää kenraalin terveisinä.

Mutta saadaanko auto joskus takaisin Suomeen, siihen kysymykseen ei ole muuta vastausta, kuin, että upeakuntoinen Großer Mercedes ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Veli Vartiala

Luetuimmat