27.5.2017

Päivän kuva: Poliisihevoset pressuharjoituksissa

Poliisihevoset

Rapiseva ja kahiseva kevytpeite voi olla hevoselle kauhistuttava kokemus. Poliisihevoselle pakolaukka pois jännittävästä tilanteesta ei kuitenkaan sovi, joten kohtaamista on harjoiteltava.

Viime viikonlopun Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa Helsingin Kaivopuistossa nähtiin yhtenä ohjelmanumerona poliisihevosten näytös. Yleisölle tarjottiin myös tietoa virkatehtävissä palvelevien hevosten koulutuksesta.

Yksi erikoisimmista opetusvälineistä on lähes jokaisen autotallin uumenista löytyvä vihreä kevytpeite.

Hevonen on luontaisesti arka eläin, joka suhtautuu tuntemattomiin tai epäilyttäväksi mieltämiinsä asioihin pelokkaasti. Uhkaavassa tilanteessa ensisijaisena toimintamallina on pakolaukka. Ominaisuus on eläimelle sisäänrakennettu, mutta poliisihevoselle maiseman vaihtaminen ei usein ole vaihtoehto, joten epämukavuutta on opittava sietämään. Sen harjoitteluun kevytpeite sopii mitä mainioimmin.

Poliisihevoset

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Epäilyttävä pressu maassa ja ilmassa

Pressuharjoituksia on monenlaisia. Ensin kevytpeite laitetaan maahan ja hevoset kävelevät sen yli. Tuulen liikuttelema kevytpeite on hevoselle haaste. Lisäksi se rapisee epäilyttävästi kavioiden alla.

Seuraavassa harjoituksessa haastetta lisätään nostamalla peite seinäksi, jonka läpi hevosen on suunnattava näkemättä mitä sen takana on. Kolmannessa koitoksessa kevytpeite nostetaan ylös ja ratsupoliisi ohjaa ratsun hevosmaailman painajaiseen, eli holtittomasti hulmuavan peitteen alle.

Poliisihevoset

Järkälemäinen hevospari selvittää harjoitukset moitteettomasti. Kolmen onnistumisen jälkeen jalkapallohuligaaneja esittävän avustajajoukon kohtaaminen on hevoselle helppo paikka hätäsoihdusta ja mekkalasta huolimatta.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat