1.9.2019

Päivän kuva: tämä ruotsalais-tanskalainen tv-tähti on Siltojen silta

Maailman tunnetuin ruotsalais-tanskalainen matkailunähtävyys lienee Juutinrauman silta, joka yhdistää Malmön ja Köpenhaminan. Sen maineen sinetöi neljälle tuotantokaudelle kurottanut tv-sarja.

Harvasta sillasta tulee tähti, mutta Juutinrauman ylittävä silta on sellainen. Maailmanmaineeseen rakennelma ei ponnahtanut arkkitehtonisten ansioidensa, tai erikoisen rakenteensa vuoksi, eikä edes Malmön ja Kööpenhaminan yhdistämisen ansiosta. Maine perustuu tv-sarjalle nimeltä Silta.

Neljä tuotantokautta Siltaa on tarjonnut tälle sillalle aitopaikan murhanäyttämönä ja ruotsalais-tanskalaisen jättituotannon tapahtumien keskipisteenä. Sarjaa on seurattu pian lähes 200:ssa maassa perinteisen television tai Netflixin kautta. Suomessa menestyneimmän tuotantokauden kerrotaan houkutelleen vastaanottimien äärelle jopa 440 000 katsojaa.

Yhdistetty rautatie- ja maantiesilta on kaikkiaan 16 kilometriä pitkä ja sen ylitys metropolin keskustasta toisen metropolin keskustaan kestää noin 45 minuuttia autolla. Matka taittuu junalla noin viisi minuuttia nopeammin, mikäli aikataulut osuvat kohdalleen.

Ilmaista hupia sillan ylitys ei ole, eikä välttämättä edullistakaan. Yhdensuuntaisen junalipun saa alle 13 eurolla. Sillan lippukassalle ajavalta autoilijalta peritään vähintään nelinkertainen summa, ellei lompakosta löydy siltayhtiön matkapassia tai ennakkoon ostettua matkalippua. Moottoripyörällä ylityksen tekevä pääsee hieman halvemmalla.

Saksaan suuntaavalle harkitsemisen arvoinen reittivaihtoehto on myös Malmö–Travemünde -lauttareitti.

Finnlinesin kyydissä auton ja kuljettajan merimatka maksaa sesongista, tarjouksista ja hytistä riippuen ilta-aikaan hieman yli 100 euroa. Yöllä ja kuumimman sesongin aikana matkustaminen on kalliimpaa. Syksyllä päivälipun merelliseen kyytiin saa, tarjouksen osuessa kohdalle, jopa alle 50 eurolla.

Porukalla reissaaminen on suhteessa edullisempaa, sillä iltalipun hintaan kuuluu hytin lisäksi matka 1–4 matkalaiselle. Päivällä kimppakyytiin mahtuu mukaan vielä yksi matkustaja enemmän. Laivayhtiön mukaan hytti on pakollinen ilta- ja yölähdöillä sekä matkustettaessa lemmikkieläinten kanssa.

Laivamatkan etuihin voi laskea myös sen, että varsinkin iltalähtö mahdollistaa yöunet laivassa ja säästää pimeässä ajamisen vaivalta. Saksaan saavutaan varhain seuraavana aamuna.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat