4.6.2019

Parivertailu: Hyundai Kona Electric ja Kona 1.6 T-GDI – tilankäytön kompromisseja

Parivertailu Hyundai Kona

Sähköauton ja sen identtisen polttomoottorisisaren vertaileminen tuottaa jänniä tuloksia. Eräs niistä tuntuu autojen sisätiloissa.

Parivertailumme, jossa vastakkain asettuvat ensi kertaa saman auton sähkö- ja bensiiniversiot, etenee hyvää vauhtia kohti maalia. Se, missä kohdin ajossamme olevat Hyundai Kona -versiot eroavat – ja toisaalta eivät eroa – on välillä yllättänyt testiryhmämmekin. Meillekin, katsos, monet sähköautoihin liittyvät asiat ovat aivan yhtä uusia kuin tavallisille autonkäyttäjillekin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eroja ulkona ja sisällä

Koska vertailuautojen lähtökohtana on yksi ja sama malli, valmistaja olisi aivan hyvin voinut loihtia Kona Electricistä tismalleen saman näköinen kuin 1.6 T-GDI:stäkin. Mutta kuten muotiin kuuluu, sähkökäyttöä on korostettu muotoilullisilla yksityiskohdilla, joista näkyvimpänä erottuu umpinainen maski bensaversion ahnaan säleikkökidan rinnalla.

Sähköistä tunnelmaa on saatu sisätiloihinkin. Kojelautojen päälinjat ovat molemmissa autoissa samat, mutta Kona Electricin futuristisuutta on korostettu osittain digitaalisella mittaristolla, alumiininvärisillä paneeleilla sekä korkealla keskikonsolilla, jonka päälle on ryhmitelty ”vaihteenvalitsimet” eli ajoalueen sähköiset nappulat.

Akut alla, jalat ylös

Kona Electricin vakiovarustukseen kuuluvat myös etuistuinten täydelliset sähkösäädöt, joilla reisituki muodostuu jonkin verran paremmaksi kuin Kona 1.6 T-GDI:n pelkällä manuaalisesti säädettävällä korkeus/kallistussäädöllä.

Tovin istuttuaan alkaa kuitenkin ihmetellä sähköauton korostetun ryhdikästä istuma-asentoa. Tarkistuskäynti bensa-Konassa vahvistaa vaikutelman: siinä todella istutaan Electriciä matalammalla, koska istuinkiskot sijaitsevat noin kolme senttiä alempana!

Vaikka pääntila ei sähkö-Konassa ole pitkälläkään henkilöllä kortilla, fiilisero on selvä. Omalaatuisena yksityiskohtana erottuu vielä se, että tuulilasin heijastusnäytön ylimmät rivit jäävät samaiselta hujopilta pimentoon. Näyttö kun on molemmissa autoissa identtinen, eikä näkymän säätövara riitä kompensoimaan istuinkorkeuksien eroja.

Parivertailu Hyundai Kona

Edellä mainitun saa aikaan koko vertailun lähtökohta, siis sähköauton akusto, joka on pakattu ohjaamon alle. Sijoittelulla on vaikutuksensa myös takamatkustajien mukavuuteen. Eihän pieni katumaasturi ole edes tarkoitettu usean kookkaan ihmisen kuljettamiseen, mutta yhtä kaikki – korkeammalla oleva lattia heikentää reisitukea selvästi bensaversioon verrattuna.

Kompromisseja on siis tehty, jotta Hyundai Kona on saatu rakennettua paikallisesti nollapäästöiseksi. Lisää mielenkiintoisia havaintoja voi lukea Moottorin täydellisestä vertailuraportista, joka ilmestyy 19.6. lehden numerossa 7/2019.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat