25.4.2021

Poliisiauto sähköistyy – nyt dieselautot vs. sähköautot 1451–23

Poliisi pyrkii autokaluston valinnalla vähentämään hiilijalanjälkeä. Partioinnin toimintavarmuus voi kuitenkin edellyttää polttomoottorikäyttöisen ajoneuvon käyttöä.

Poliisi on jalkautunut ympäri maan ja liikkeellä kaiken aikaa: 24/7/365.

Poliisilla on käytössään lähemmäs 1 700 ajoneuvoa. Poliisin autot ovat vielä valtaosiltaan polttomoottorikäyttöisiä, etupäässä dieselmoottorisia. Poliisiin autokaluston käyttövoimien osuuksiin on kuitenkin tulossa muutoksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päästöjä alas, tehtäviä vaarantamatta

Poliisi on sisäministeriön hallinnonalan suurin toimija ja haluaa olla eturivissä edesauttamassa kestävää kehitystä. Liikkumisen osalta se tarkoittaa autokaluston järkevän käytön lisäksi uusia käyttövoimapainotuksia kalustohankinnoissa. Tavoitteena on hiilijalanjäljen vähentäminen 50 prosentilla vuoteen 2027 mennessä. Tavoitteeseen pyristellään Poliisihallituksen teknologiayksikön, poliisin kaikkien yksiköiden ja poliisin materiaalikeskuksen yhteistyöllä.

Poliisin hiilijalanjäljen kokoon vaikuttavat ajoneuvopäästöjen lisäksi muun muassa kiinteistöjen ylläpitoon ja käyttöön kuluva energia.

– Poliisin hiilijalanjälkeä pienennetään suunnitelmallisesti. Koko ajan pidetään mielessä poliisin päätehtävät, joissa onnistuminen ei saa heikentyä nyt tehtävien valintojen vuoksi, teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna Poliisihallituksesta sanoo.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Hybridien kautta täyssähköihin

Poliisi on alkanut vuoden 2020 aikana siirtyä ladattavien ajoneuvojen käyttöön niissä tehtävissä, joissa ladattavien ajoneuvojen ominaisuudet riittävät poliisin tehtävien hoitamiseen.

Kyseessä on oppimis- ja harjaantumisprosessi. Hybridi- ja täyssähkökäyttövoiman hyödynnettävyydestä tai soveltuvuudesta poliisin operatiivisen ajoneuvokaluston tarpeisiin haetaan käyttökokemuksia.

Poliisi on siirtymässä – monen kansalaisenkin tavoin – täyssähköautoihin ladattavien hybridien kautta. Poliisissa on tarkoitus siirtyä ensin laajasti hybridiajoneuvoihin ja ”heti teknologian mahdollistamissa rajoissa” täyssähköisten ajoneuvojen hankintaan. Liikkeelle on lähdetty näiden osalta yleiskäyttöisistä siviiliajoneuvoista.

Ajoneuvokierron tahtia kiristettävä

Poliisin kunnianhimoisiin päästöjen alentamistavoitteisiin ei kuitenkaan tulla yltämään nykyisellä ajoneuvokierron tahdilla, poliisista myönnetään.

Materiaalipäällikkö Heli Rajaniemi Poliisin materiaalikeskuksesta on arvioinut, että on löydettävä uusia tapoja vauhdittaa poliisin ajoneuvokiertoa tai kyettävä kuromaan kiinni viimeisten vuosien aikana syntynyttä ajoneuvojen vaihtovelkaa, jotta tavoitteen saavuttaminen on ylipäänsä mahdollista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköautoilla ajettu 140 000 km

Materiaalihallintopäällikkö Jussi Kiiski Poliisihallituksesta selvitti Moottorin pyynnöstä poliisin autokaluston nykytilanteen. Poliisin käytössä olevista ajoneuvoista valtaosa on dieselmoottorisia (1 451 kpl). Bensiiniautoja on 117 ja hybridejä 75, täyssähköisiä autoja on 23 autoyksilöä. Sähköautoina on muun muassa Hyundain Ioniq-malleja ja Volkswagenin e-Golfeja.

– Kaikkia vuonna 2020 tilattuja lataushybridejä ei toimitusvaikeuksien vuoksi toimittu poliisille suunnitellusti vuonna 2020, vaan niiden toimitukset tapahtuvat pääosin vuonna 2021. Tämä huomioiden ajoneuvokannan muuttaminen vähemmän päästöjä aiheuttavaksi on edennyt tavoitellusti, Kiiski taustoittaa.

Poliisin käytössä olevia hybridimallit ovat Ford Kuga, Kia Optima, BMW 530 xdrive, Toyota Auris, Toyota RAV4, Škoda Superb ja Volvo S90 T8.

Poliisin siviilimallisista yleiskäyttöautoista on täyssähköisiä noin 5 prosenttia ja lataushybridejä noin 17 prosenttia. Poliisin täyssähköautoilla on ajettu 15.4.2021 mennessä noin 140 000 kilometriä ja hybridiautoilla noin 370 000 kilometriä.

– Niissä poliisin dieselkäyttöisissä autoissa, joissa täyssähkö- tai hybridikäyttövoimat eivät ole vielä mahdollisia, pyritään lisäämään uusiutuvan dieselpolttoaineen käyttöä, Kiiski selvittää.

Polttomoottoriautoja tarvitaan yhä

Millaisia ovat poliisitehtävät, joissa ei voitaisi käyttää hybridi- tai täyssähköajoneuvoja? Kysymys on oleellinen, mutta siihen ei ole annettavissa täysin yksiselitteistä vastausta, joka kattaisi kaikki erilaiset poliisityön tilanteet.

– Tehtäväkohtaisesti sinällään tuskin on mitään esteitä, mutta käyttötarkoituskohtaisesti on vielä selvitettävää. Toiminnan jatkuvuuden varmistaminen kaikissa olosuhteissa edellyttää vielä toistaiseksi perinteisellä tekniikalla varustettua kalustoa, Poliisihallituksen materiaalihallintopäällikkö Jussi Kiiski vastaa.

Poliisi_Talvipyöräily_2019_AH

Itäisen ja pohjoisen Suomen haaste

Työn alla on myös poliisin virkakäyttöön rakennettava latausasemaverkosto. Tällä hetkellä on valmiina kaikkiaan 175 latauspaikkaa.

– Latauspaikkaverkoston rakentaminen on suhteessa käyttömahdollisuuteen. Ajoneuvojen osalta seurataan ja otetaan huomioon toimintamatka. Tästä syystä pohjoisessa ja itäisessä Suomessa on alueita, joissa täyssähköisten ajoneuvojen käyttö on nykyisellään vaikeaa, ellei mahdotonta, Kiiski arvioi.

Tavoitteena on – rahoituksen salliessa – rakentaa poliisin oma latausasemaverkosto maantieteellisesti niin kattavaksi vuoteen 2025 mennessä, että kaikki poliisin diesel- ja bensiinikäyttöiset siviilimalliset yleiskäyttöautot voidaan korvata täyssähkö- ja lataushybridiautoilla. Vuosittainen kilometrisuorite näillä käyttövoimilla tulisi tällöin olemaan arviolta noin 3,8 miljoonaa kilometriä vuositasolla.

Tavoitteissa poliisin toimipaikoissa olisi latausasemat sekä toimipaikoille sijoitetuille ladattaville ajoneuvoille että myös tehtävien vuoksi laajemmin liikkuvien partioiden kaluston lataamiseen.

– Kun partio käy poliisiasemalla kirjaamassa rikosilmoituksen tai hakemassa/tuomassa asiakkaan, voidaan auto kytkeä pikalatausasemaan ja työtehtäviä jatkaa täyteen tankatulla autolla, kun on taas aika jatkaa matkaa.

Kiiski kertoo, että mikäli käynnissä olevasta koekäytöstä saadaan hyviä kokemuksia ja latausverkosto sen sallii, voitaisiin myös partioajossa käyttää täyssähkö- ja lataushybridiautoja.

Teksti: Marko Jokela Avauskuva: Viestintä / Lounais-Suomen poliisilaitos, muut kuvat Moottorin arkisto Lähde: Poliisihallitus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat