19.2.2021

Poliisitarkastaja: koronavuosi toi suuret ylinopeudet

kolari

Sisäministeriön mukaan liikennekuolemien määrä ei ole viime vuosina vähentynyt tavoitteiden mukaisesti.

Liikennekuolemien määrä ei ole viime vuosina vähentynyt tavoitteiden mukaisesti. Tilanteen kohentamiseksi sisäministeriössä on valmistelussa Sisäministeriössä poliisin liikennevalvonnan ja liikenneturvallisuuden toimintaohjelma vuosille 2021–2024.

Aiheesta haastateltu sisäministeriön poliisitarkastaja Jari Pajunen muistuttaa, että pitkällä ajanjaksolla liikenneturvallisuus Suomen teillä on parantanut, mutta liikennekuolemien puolittamistavoitteeseen vuosien 2010–2020 välillä ei ole päästy.

– Turvallisuuskehitystä ei siis voi pitää tyydyttävänä, vaikka vuonna 2019 tieliikenteessä kuoli vähiten ihmisiä yli 80 vuoteen, Pajunen linjaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koronavuosi raskautti kaasujalan

Poliisin tietoon tuli viime vuonna noin 40 prosenttia edellisvuotta enemmän törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia. Näissä on kyse usein suurista ylinopeuksista. Pajusen mukaan tieliikenteen ylinopeudet ovat aina olleet yksi keskeinen liikenneturvallisuuden turvallisuushaaste.

– Koronatilanteella on todennäköisesti vaikutusta kovien ylinopeuksien lukumääriin, mutta arvion mukaan myös poliisi on pystynyt kohdentamaan valvontaa näiden tekojen paljastamiseen.

Riskikäytös huolettaa

Pajunen nostaa esiin huolestuttavan ilmiön: riskikäyttäytyminen tieliikenteessä on lisääntynyt. Hän nostaa erityisesti esiin poliisin tietoon tulleiden suurten ylinopeuksien ja rattijuopumusten, etenkin huumerattijuopumusten, selvä lisääntyminen vuonna 2020.

Kuten Moottori on vastikään uutisoinut, huumetapausten ennätysmäinen lukumäärä tarkoittaa sitä, että huumerattijuopumusten ja alkoholirattijuopumusten määrät olivat viime vuonna – ensikertaa suomalaisen liikenneturvallisuuden historiassa – käytännössä tasoissa.

Vuonna 2020 poliisin tietoon tulleiden vakavampien liikennerikosten, kuten liikenneturvallisuuden vaarantamisten, törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten, rattijuopumusten ja kulkuneuvon kuljettamiset oikeudetta lisääntyivät noin 20 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2020 näitä vakavimpia liikennerikoksia tuli poliisin tietoon noin 131 000.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähteet: sisäministeriö, Tilastokeskus, Suomen virallinen tilasto, rikos- ja pakkokeinotilasto, Poliisihallitus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat