14.1.2023

Rallilegenda Juha Kankkunen: ”Mestarina olet kuljettaja, jonka päänahkaa kaikki yrittävät”

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen tietää, millaista on lähteä nuorena kuljettajana ja hallitsevana mestarina kauteen. Kankkunen uskoo Kalle Rovanperän kykenevän samaan, johon hän itse ylsi 36 vuotta sitten.

Tammikuussa 1987 Juha Kankkunen oli 27-vuotias ja voittanut B-ryhmän viimeiseksi jääneen mestaruuden, joka varmistui erinäisten vaiheiden jälkeen vasta kabinetissa, reilu viikko kauden päättymisen jälkeen.

Yhtä kaikki. Väkivahva Peugeot istui Kankkusen käteen kuin hansikas, ja loppu on historiaa. Mestaruus oli iso juttu Kankkuselle, josta tuli kertaheitolla rallimaailman silmätikku, kuljettaja, jonka kaikki halusivat voittaa.

Lancia-tiimi oli kivikova, sillä tallissa ajoivat yli 10 vuotta rallia ammatikseen ajanut Markku Alén, sekä läpimurtoaan tekemässä ollut, nopeaksi tiedetty Massimo "Miki" Biasion.

- On se vaikeampaa silloin, kun kaikkien odotukset ovat korkealla ja olet itse se maali. Sun päänahkaasi ne yrittävät - joka ainut. Mestaruuden puolustaminen on siksi vaikeampaa kuin mestaruudesta ajaminen alkuun, Kankkunen puntaroi.

Paineet Kankkunen kesti miehen lailla. Kaksi osakilpailuvoittoa ja tukku muita hyviä sijoituksia riittivät mestaruuden uusimiseen, vaikka tallikaverit antoivatkin kovan vastuksen. Tuolloin MM-sarjassa menestymiseen riitti seitsemään osakilpailuun osallistuminen, kun nykyisellään kuljettajien pitää osallistua kaikkiin 13 ralliin.

Niinpä Kankkunen ei epäile, etteikö Kalle Rovanperä voisi tehdä samaa temppua, ja uusia maailmanmestaruutensa, vaikka jo tiimin sisäinen haaste Toyotalla on vähintäänkin samankaltainen kuin Kankkusella Lancialla.

Kuvan kaksikko toi Suomeen yhteensä kahdeksan MM-titteliä 1980- ja 90-luvuilla.

Kankkunen oli myös yksi Tommi Mäkisen valtakauden pahimpia haastajia 90-luvun lopussa.

- Ei yhtään virhettä. Se kausi onnistui kymppiin, ja toivottavasti Kallella onnistuu myös. Tommi ajoi neljän mestaruuden putken, ja puolusti mestaruutta hienosti. Yritimme tietysti voittaa hänet, mutta emme onnistuneet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasainen kausi luvassa

Tiimien voimasuhteita tarkastellessa MM-rallikausi 2023 lupaa hyvää. Toyota vaikutti vuosi sitten hetken aikaa voittamattomalta, sillä tiimi pääsi aloittamaan uuden Rally1-autonsa kehitystyön huomattavasti Hyundaita aiemmin.

Korealaismerkki ei kuitenkaan heittänyt kirvestä kaivoon, vaan kaivoi sekunnin kymmenykset autostaan ja pääsi Toyotan rinnalle. Myös Ford vaikutti ripeältä silloin, kun ratissa oli Sébastien Loebin kaltainen tekijämies.

- Kaudesta tulee varmasti tasaisempi. Hyundai otti loppuvuodesta yllättävän paljon kiinni Toyotaa. Tiimit ovat tasaväkisiä, ja aina kun Loeb on ratissa, niin Fordilla oltiin keulilla. Myös auton täytyy silloin olla kilpailukykyinen, ja nopea äijähän se on. Hän tulee laittamaan suolaa sekaan.

Kankkusen kokenut katse poimii nopeasti eri kuljettajien vahvuudet ja heikkoudet erikoiskokeella. Sekuntikelloa ei tarvita, kun Kankkunen laittaa ajotyylin perusteella järjestykseen osaavimmat kuljettajat.

Näkeekö kuljettajan ajotyylistä todella sen, kuka osaa ajaa parhaiten?

- Näkee. Kalle ajaa hienoiten noista kavereista. Myös (Sébastien) Ogier ajaa puhtaasti, ja vanha mies todella kauniisti. Hänen ajotyylinsä on hieman erilainen, mutta Loeb on aina ajanut hienosti. Ei hän muutoin olisi yhdeksää mestaruutta voittanut, jos ei osaisi autoa ajaa, nauraa Kankkunen.

Kalle Rovanperän mestaruusjuhlat saivat liikkeelle entisiä ja nykyisiä rallitähtiä. Kuvassa vasemmalta oikealle Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen ja Elfyn Evans.

Autokokoelma pieneni

Valtaosan vuodesta yhä Monacossa asuva Kankkunen, 63, teki hiljattain "suursiivouksen" automuseossaan, Mannilan kartanon mailla Laukaassa. Uuteen kotiin lähti useita, toinen toistaan hienompia kilpa-autoja, kuten Peugeot 205 T16 ja Audi Sport Quattro S1, jonka evo-mallia oli valmistettu vain joitain kappaleita, ja jollaisen Kankkunen omisti.

Kankkunen myi seitsemän arvokkaista autoistaan keräilijälle. Jäljelle jäi vielä 17 autoa, joten aivan tyhjäksi talli ei vielä tullut. Parhaimmillaan kokoelmaan kuului 30 autoa.

Syyksi Kankkunen on kertonut sen, etteivät hänen poikansa Tino ja Niko ole isänsä tavoin kiinnostuneita autojen omistamisesta. Näin ollen hän päätti muuttaa useiden miljoonien eurojen arvoiset rahaksi.

- Tulihan niitä 30 vuotta säilytettyä. Ylläpitokustannukset olivat satatuhatta euroa vuodessa, Kankkunen laskee.

Etenkin B-ryhmän rallitykkien arvo on noussut viime vuosina pilviin. Hiljattain Sothebyn huutokaupassa myydyistä autoista maksettiin kaksi miljoonaa euroa kumpaisestakin.

Laukaalainen elää yhä sormi tukevasti rallimaailman valtimolla. Moottorien jytke on saanut Kankkusen paikan päälle MM-ralleihin mm. Sardiniassa, Belgiassa ja Japanissa. Toyotan vieraana Kankkunen pääsi testaamaan ensimmäisten joukossa merkin uutta Rally2-autoa, joka on vielä erittäin aikaisessa kehitysvaiheessa.

Sen verran kovasti ajotehtävät ralliteiden sympaattisinta suomalaista yhä kutsuvat, että Kankkunen on tarjoutunut avustamaan Toyotaa uuden ralliauton kehitystyössä tieto-taidollaan.

Päävastuun testaamisesta kantaa Toyotan virallinen testikuljettaja Juho Hänninen, joka yhdessä SM1-luokan mestaruuden menneellä kaudella voittaneen Mikko Heikkilän kanssa on ulkoiluttanut autoa Ranskassa ja Suomessa.

Teksti, kuvat ja video: Miika Wuorela

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy