20.10.2021

Renault Master H2-TECH on kevyempi osa kuljetusalan vetyunelmaa

Renault Master H2-TECH

Toistaiseksi kaikkein varteenotettavimmat avaukset polttokennotekniikassa hyötyajoneuvopuolella on nähty raskaan liikenteen saralla. Renault Masterin vetyprototyyppi on kevyempää päätä, ja valmiin tuntuinen.

Master H2-TECH on ensimmäinen osa isompaa kokonaisuutta, joka alkoi kuluneena kesänä. Tuolloin autonvalmistaja Renault Group ja maailman johtava vety- ja polttokennoratkaisujen tarjoaja, niin ikään ranskalainen Plug Power perustivat kimpassa yhteisyrityksen nimeltä HYVIA. Ranskalaiset eivät vetäneet tätä itselleen hankalasti lausuttavaa nimeä hatusta, vaan se on sulautuma: HY (vety) ja VIA (tie). HYVIA:n tarkoitus on tuottaa vetyliikenteelle kaikki tarvittava ajoneuvoista jakeluinfraan ja kaiken tämän ylläpitoon.

Vety-Masterin prototyyppi on HYVIA:n ominta kädenjälkeä, sillä yritys on erikoistunut nimenomaan kevyisiin hyötyajoneuvoihin. Auto esitellään virallisesti Pariisin Hyvolution -messuilla ensi viikolla.

Renault Master H2-TECH

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oikean kokoinen ranskalainen pakettiauto

Vetyversio perustuu ainakin tässä vaiheessa prototyyppinä pitkän akselivälin Masteriin. Mallissa riittää kuormatilaa 12 kuutiometrin edestä. Vetysäiliöt eivät typistä kuormatilaa lainkaan, sillä ne on sijoitettu välikattoon auton etuosaan. Säiliöitä on siellä neljä, kapasiteetiltaan 1,5 kiloa. Näin ollen auton vetytilavuus on kaikkiaan kuusi kiloa, minkä luvataan riittävän varsin kelpoiseen 500 kilometrin toimintamatkaan. Vedyn tankkaaminenkin on tunnetun yksinkertaista ja se vie viisi minuuttia. Säiliöistä vety menee 30 kilowatin polttokennolle, joka muuttaa sen sähköenergiaksi 33 kilowattitunnin akulle ja edelleen Cleonin valmistamalle sähköiselle voimalinjalle.

Renault Master H2-TECH

Master H2-TECH etenee tuotantoon ja sitä kautta myyntiin Ranskan markkinoille näillä näkymin ensi vuonna. Tuote on läpikotaisin ranskalainen, sillä itse auton, sen sähköisen voimalinjan, polttokennojärjestelmän sekä vetysäiliöiden kokoonpano, kuten myös niiden yhdistäminen toisiinsa tapahtuu Ranskan maaperällä.

Tulossa myös koulubussina ja alustamallina

Renault Master H2-TECH on valmistajan mukaan suunniteltu niin pienyrittäjän kuin suuryrityksen, kunnan tai yhteisön käyttöön. Nämä toimijat tarvitsevat takuuvarmasti muitakin kuin umpipakettiautoja, siksi vety-Masteria aiotaan tehdä tulevaisuudessa muinakin versioina.

Master Citybus H2-TECH on maksimissaan 15-paikkainen pikkubussi, joka sopii erinomaisesti vaikkapa lasten koulukyyteihin 300 kilometrin toimintamatkallaan. Alustaohjaamoversio on puolestaan niin kutsuttu umpikaappi, josta kuormatilaa löytyy jopa 19 kuution verran. Toimintamatkaa kaupunkijakeluautolle luvataan 250 kilometriä.

Tankkausasema samassa paketissa

Liikenteelle tarkoitettu vedynjakeluverkosto on tunnetusti yhä huonoissa kantimissa suurimmassa osassa maailman maista, mukaan lukien Suomessa, jossa sellaista ei käytännöllisesti katsoen edes ole. Renault – tai siis HYVIA – on liittynyt jo muutaman muun valmistajan joukkoon lanseeraamalla liikuteltavan pienen tankkausaseman autoa/autoja operoivan toimijan omaan käyttöön, jolloin julkisen infrastruktuurin puuttuminen ei pysäytä vetyauton hankintaa ainakaan heti alkuunsa. Tankkausaseman voi joko vuokrata tai ostaa omaksi.

Renault Master H2-TECH

Vety saadaan omalle tankkausasemalle tuottamalla paikan päällä vesielektrolyysillä tai tuomalla säiliöautolla. Tankissa vety on paineistettua, se on toinen tapa tehdä vedyn varastoinnista järkevää jäädyttämisen ohella. Tämän kaiken vakuutetaan olevan täysin turvallista, siitäkin huolimatta, että maailmankaikkeuden yleisin alkuaine on erittäin tulenarkaa.

Lähde ja kuvat: Renault Group Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat