10.9.2016

Renkaanvaihto lähestyy – rutiinihomma vai ammattilaisen paikka?

Renkaanvaihto

Syksy starttaa rengassesongin. Turvalliseen renkaan vaihtamiseen kannattaa uhrata muutama ajatus myös mahdollisen rengasrikon varalta.

Kun kesä on mennyt ja syksy saapuu, alkavat rengasliikkeiden ja -hotellien varauslistat täyttyä. Rengashotellien suosion kasvu johtuu ainakin osin siitä, että esimerkiksi kerrostaloasujilla ei ole sopivia säilytys- ja vaihtotiloja renkaille kotona.

Nykyauton renkaanvaihto vaatii myös hivenen osaamista, varsinkin jos vannevaihtoehto ei ole perusmallin peltinen. Kaikkia tunkin kanssa taistelu ei yksinkertaisesti miellytä, vaikka ylipääsemättömän vaikeaksi renkaan vaihtoa ei voi missään tapauksessa väittää. Ei alumiinivanteisenkaan.

Ammattilaisen puoleen kääntyminen kannattaa esimerkiksi silloin, jos ei ole käsitystä miten varmistaa, että renkaiden pyörimissuunta on oikea, miten alumiinivanteiden pultit kiristetään oikealle momentille, mistä tietää, ovatko pultit varmasti sopivat vanteille ja tarvitaanko alumiinivanteiden kanssa soviterenkaita.

– Kun renkaanvaihdon antaa rengasliikkeen hoidettavaksi, voi olla varma että kaikki nuo seikat on huomioitu. Samalla renkaiden kunto tulee tarkastettua säännöllisesti, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Renkaanvaihto voi yllättää

Auton varustukseen on syytä tutustua myös mahdollisen rengasrikon varalta. Uuden auton uumenista ei läheskään aina löydy vararengasta.

Tien päällä rengasrikko ei katso aikaa, paikkaa tai automallia.

– Jos rengas puhkeaa, kuljettajan on osattava toimia. Vähintään on tiedettävä, onko autossa vararengas, paikkaussarja vai runflat-renkaat, Tuominen muistuttaa.

Vararengas vai paikkaussarja?

Takavuosina autossa kuin autossa oli vararengas. Vaikka se muistutti lähinnä kapeaa moponrengasta, se oli autossa aina mukana ja vaihtotaitoisen matka jatkui.
Nykyisin varapyörän tilalla takakontin lokerossa on paikkaussarja, jonka paineilmapullolla voi tukkia reiän ja täyttää renkaan hetkeksi ajokuntoon.

– Se toimii pienissä vauroissa, mutta on kuitenkin valitettavasti yhtään pahemmissa rengasrikoissa hyödytön, Tuominen sanoo.

Jos autossa on vararenkaalle paikka, käytännöllinen vinkki on laittaa yksi talvirenkaista kesäksi vararenkaaksi ja talvella toisin päin. Vaihtoehtoisesti rengasliikkeestä voi tiedustella edullista perusrengasta vararenkaaksi. Oli vararengas mikä tahansa, sillä tulee ajaa vain lähimmälle korjaamolle.

– Hajonnut rengas on korjattava ammattitaitoisesti tai korvattava saman sarjan renkaalla niin pian kuin mahdollista.

Monessa uudessa autossa yksi renkaan pulteista on niin sanottu lukkopultti, joka ei aukea tavallisella rengasavaimella. Kuljettajan on tiedettävä, missä lukkopultin ajoneuvokohtainen avain sijaitsee.

– Muuten rengasta ei saa vaihdettua. Koska Suomessa vannevarkaudet kuitenkin ovat melko harvinaisia, voi myös harkita lukkopultin korvaamista tavallisella pultilla.

Käy läpi varusteet

Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä aika käydä auton varusteet rutiininomaisesti läpi.

Vararenkaan ilmanpaine on hyvä tarkastaa ja katsoa samalla, löytyykö autosta tunkki ja rengasavain. Autoon voi pakata pienen pressun, työhanskat ja hyvän taskulampun. Varustautumalla renkaanvaihto muuttuu siedettävämmäksi huomoissakin olosuhteissa.

Niin auton oma tunkki kuin rengasvainkin on kuitenkin tarkoitettu vain hätätilanteisiin, ei vuotuiseen renkaanvaihtoon.

– Auton oma tunkki on heppoinen kapine, joten aina rengasta vaihtaessa olisi hyvä varmistaa tuilla tai pukeilla, ettei auto pääse putoamaan, Tuominen sanoo.

Yhä useammassa nykyautossa ei kuitenkaan ole edes paikkaa vararenkaalle. Tällöin avun tarjoavat erilaiset rengaspalvelut, joita Suomessa tarjoavat eri rengasliikkeet, automerkit ja Autoliitto.

Tien päällä liikuva rengaspalvelu on helppo tapa päästä jatkamaan matkaa, mutta syrjäseuduilla apua voi joutua odottamaan. Sitä varten autossa kannattaa pitää aina mukana puhdasta vettä sekä pientä, pilaantumatonta naposteltavaa.

– Rengaspalvelun numero on hyvä laittaa autoon näkyville, jotta myös autoa lainaavat henkilöt tarvittaessa löytävät sen, Tuominen vinkkaa.

Lähde: Rengaskierrätys Oy Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat