28.8.2016

Se minkä nuorena taitaa – Ford Driving Skills For Life

Ford Driving Skills For Life

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty Ford Driving Skills For Life keräsi Mäntymäen kentälle aimo joukon ajoharjoittelusta kiinnostuneita nuoria.

Mäntymäen kenttä Helsingin keskustassa on täynnä keiloja ja koeautoja ja loppukesän sääkin on mitä mainioin. Ford on tuonut nuorille kuljettajille suunnatun Driving Skills For Life -koulutuksensa ensimmäistä kertaa Suomeen ja sunnuntaiaamun ryhmään on löytänyt tiensä hiukan yli 30 ajotaidoistaan kiinnostunutta kuljettajaa. Osallistujat tuntuvat olevan paikalla vaihtelevista syistä ja taustoista, osan hakiessa lisää varmuutta ja osan täydentäessä jo karttuneita ajotaitoja.

Ford Driving Skills For Life

Neljään eri rastiin jaettu ryhmäkoulutus kestää yhteensä noin nelisen tuntia, joten aikaa on sopivasti, että jokainen ennättää suorittaa rastiin liittyvän harjoitteen. Rastit on jaettu aiheittain, teemojen vaihdellessa auton tekniikasta aina tarkkaavaisuusharjoituksiin. Fordille täytyy nostaa hattua, sillä jokaisen rastin yhteyteen on saatu ajoharjoitus, joten jotain varmasti jää osallistujien mieleen kokeilemalla itse.

Ford Driving Skills For Life
Jenni Rossilla on kouluttaja Miika Hokkasen mukaan vastaohjaus erinomaisesti hallinnassa.

Oman ryhmämme kohdalla hauskinta antia tarjoaa ensimmäinen rasti, eli yliohjausharjoitus. Etuvetoinen Fiesta on saanut taka-akselilleen muoviset Easydrift-renkaat, joten auto lähtee hyvin helposti peräluisuun terävän käännöksen tai käsijarrun myötä. Hymy on oppilailla herkässä, vaikka vastaohjaus olisikin välillä hiukan myöhässä.

Ford Driving Skills For Life
Muoviset Easydrift-renkaat ovat elegantimpi ratkaisu vanhaan tarjotinpohjaiseen temppuun.

Toisena testinä on nopeuden vaikutus jarrutukseen ja reagointiin. Hiljalleen lisättävä nopeus pidentää jarrutusmatkaa ja tekee testiradan päässä sijaitseviin liikennevaloihin reagoimisen vaikeammaksi. Viimeisen kierroksen myötä oppilaat hämmästelevätkin, että tuntuu kuin valot syttyisivät liian myöhään. Fordilla ylpeillään siitä, että kokeen arvaamattomuus johtuu siitä, että testitilannetta kontrolloi koneen sijasta ihminen.

Ford Driving Skills For Life

Kolmantena vuorossa on tarkkaavaisuusrasti, jossa ajetaan kapeaa pujottelurataa ensiksi normaalisti ja sitten tekstiviestiä kirjoittaen. Kännykänkäytön vaarallisuus ajaessa tulee helposti selväksi, vaikka mitään ei välttämättä käykään. Koekaniinina ollut Sami Luostarinen suoriutui hyvin sekä viestin kirjoittamisesta että ajamisesta, mutta ymmärsi itsekin kännykän turhan näpräämisen typeryyden.

Ford Driving Skills For Life
Kouluttaja Kati Sjölund tarkkailee Samin moniajotaitoja.

– En viitsi lukea viestejä, jos meneillään on jokin keskustelu tai huono sää, mutta kieltämättä kännykkää tulee vilkuiltua turhan usein, Luostarinen kommentoi omia tottumuksiaan.

Ford Driving Skills For Life
Simuloitujen promillien karttuessa ohivetoja alkaa kertyä. Vetovuorossa Tommy Seppä.

Samalla rastilla voi kokeilla myös Fordin känniasua, joka simuloi alkoholin vaikutuksen alaisena olemista. Koehenkilölle puetaan aluksi painoja 0,5 promillen simuloimiseksi. Myöhemmässä vaiheessa känni nostetaan 1,5 promilleen ja 3,0 promilleen lisäämällä haamukuvia aiheuttavat lasit. Tehtävänä on potkaista pallo melkoisen suureen maaliin, mutta jännittävästi simuloidun humalatilan myötä ohivetoja alkoi esiintymään enemmän. Testitilanteessa henkilöt myös tiedostavat olevansa "humalassa", mitä monet aidosti alkoholin vaikutuksen alaisena olevat eivät usein hoksaa.

Ford Driving Skills For Life
Aktiivisen hätäjarrutusavustimen testaaminen on aina hiukan jännittävää.

Viimeisenä rastina keskusteltiin ajoneuvon teknisestä turvallisuudesta huoltamisen ja renkaiden kannalta, sekä puhuttiin raskaan liikenteen erityispiirteistä ja katvealueista. Samalla voitiin testata Fordin Active City Stop -hätäjarrutusavustinta, joka lupaamansa mukaisesti pysäytti auton juuri ennen autolta näyttävää testitaulua.

Ford Driving Skills For Life
Tapahtuman ulkomaiset juuret näkyivät hiukan konekäännetyissä materiaaleissa.

Fordin viestintäpäällikkö Juuso Asp on tyytyväinen tapahtuman menestykseen jo sen ensimmäisellä järjestämiskerralla Suomessa. Varmuutta Ford DSFL -koulutuksen uudesta järjestämisestä ensi vuonna ei vielä ole, mutta sitä voitaneen pitää todennäköisenä maahantuojan kiinnostuksen perusteella.

Eikä ihme: neljään tuntiin Ford Driving Skills For Life on erinomainen ja hauska kertauskurssi ajoneuvon hallintaa ja hyviä ajotapoja, ilman liiallista saarnaamista.

Ford Driving Skills For Life

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat