15.10.2017

Sininen on taivas, mutta Lexus on sinisempi: hohtava Structural Blue

Lexus Structural Blue sinisempi sininen

Japanilaisvalmistajan mukaan Structural Blue on sinisempi kuin mikään muu automaali.

Autovalmistajien tavoittelu uusien värien suhteen vie tutkijat usein luonnon pariin. Lexuksen tiimin suurennuslasiin joutuivat taivaansiipi-perhoset, joiden välkehtivää sinihehkua on analysoitu uutta Structural Blue -metalliväriä varten. Ensimmäisenä uusi Structural Blue nähdään upeassa Lexus LC -coupéssa, jonka kohdalla väriä juhlistetaan peräti erikoismalli LC Structural Blue Editionin voimin.

Lexus Structural Blue sinisempi sininen

Ihan mistä tahansa väripaletin täydennyksestä ei ole kyse, sillä Lexuksen väritutkijat joutuivat syvempää, hehkuvampaa ja sinisempää sinistä etsiessään tutkimaan morpho- tai taivaansiivet-suvun perhosten välehtiviä siipiä. Värin kehitystyön juuret johtavat peräti 15 vuotta taaksepäin, jolloin Toyotan ja Lexuksen tutkimuskeskukset sekä Yhdysvalloissa että Japanissa heittäytyivät yhteistyöhön kalifornialaisen VIAVI Solutionsin kanssa. VIAVI on erikoistunut ohuisiin optisiin pinnoitteisiin ja pigmentteihin.

Lexus Structural Blue sinisempi sininen

Pohjois- ja Etelä-Amerikassa esiintyvien taivaansiipien syvänsinisenä hehkuvat siivet ovat todellisuudessa värittömät, sinisen värin johtuessa siipien mikroskooppisen ristikkorakenteen aiheuttamasta valohäiriöstä. Tämä inspiroi tutkijoita, mutta monikerroksisen väripigmentin rakentaminen vaikutti aluksi mahdottomalta. Ensivaiheessa vastaavaan rakenteeseen oltaisiin vaadittu peräti 40 kerroksen väripigmentti.

Lexus Structural Blue sinisempi sininen

Kehitystyön tuloksena vaadittujen kerrosten määrä saatiin vähennettyä kuitenkin seitsämään. Nyt Structural Bluen väripigmentin valmistaminen kestää 8 kuukautta. Työ vaatii 12 eri työvaihetta ja 20 laatutarkastusta. Lopullinen väri on vain 15 mikrometrin kerros pohjavärin ja lakan välissä. Superpienistä hileistä, nanorakenteista, koostuva väri tuntuu koko ajan vaihtavan sävyään, maalin heijastaessa lähes 100% valosta takaisin.

https://youtu.be/eDvw0rTf41c

Yhden Lexus LC Structural Blue Editionin valmistaminen vaatii lopulta 300 grammaa arvokasta väripigmenttiä, maalin sisältäessä peräti 300 miljardia hilettä. Valmistusprosessin vaativuudesta johtuen Lexuksen kotitehtaalla Motomachissa voidaan valmistaa vain kaksi Structural Blue -sinistä LC:tä päivässä.

Lähde ja kuvat: Lexus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat