13.2.2019

Sporttimaasturia Münchenistä: BMW X3 M, BMW X3 M Competition, BMW X4 M ja BMW X4 M Competition

BMW X4 M

BMW:n M-valikoima laajenee, kun X3- ja X4-katumaasturien mallistoon kasvaa peräti kahdella tehomallilla.

Kun joskus muinoin BMW M julkaisi uuden auton, se oli tapaus. Seuraavaa erikoisversiota saatiin odottaa vähintäänkin hetki, uutta korimallia muutama vuosi.

Tänään saimme neljä uutta M-mallia. BMW esitteli X3-katumaasturistaan ja X4-viistoperämaasturistaan M-käsitellyt voimapainokset. Näiden päälle kummastakin esiteltiin vielä tehokkaammat Competition-painokset.

BMW X4 M

Mutta mennään asiaan: X3 M ja X4 M liikkuvat 3-litraisen tuplaturbomoottorin turvin, josta valmistaja käyttää nimeä M TwinPower Turbo. Huipputeho asettuu 480 hevosvoimaan ja vääntömomentti 600 newtonmetriin.

Competition-painos korottaa teholukemia vielä 30 yksiköllä: 510 hevosvoimaa.

BMW X4 M

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neliveto M5:stä

Tehoja hallitaan ZF:n valmistamalla 8-vaihteisella M Steptronic -vaihteistolla, jonka perästä löytyy uuteen M5:een esitelty M xDrive -neliveto. Taka-akselilta löytää vielä Active M Differentialin, eli sähkömekaanisesti säätyvän luistonrajoittimen. Paketti mahdollistaa voimavarojen ohjaamisen akselien ja takapyörien välillä sinne, missä pitoa kulloinkin on.

BMW X4 M

BMW X3 M ja BMW X4 M saavuttavat satasen nopeuden 4,2 sekunnissa. BMW X3 M Competition ja BMW X4 M Competition suoriutuvat vielä sekunnin kymmenyksen nopeammin.

Valmistaja kertoo autojen jousituksen olevan varta vasten M-malleihin hienosäädetty. Sähkösäätöiset iskunvaimentimet ja varta vasten menomalleihin kehitetyt puslat pitävät pyöräliikkeet kurissa. Ohjaukseen BMW tarjoaa M-malleihin kehitettyä ohjauspyörää, jonka liikkeitä tehostetaan M Servotronic -ohjaustehostimella. Ohjausvälitys on muuntuva.

BMW X3 M

Vauhdin kaitsemisesta vastaavat M compound -jarrut. Vanteet ovat 20-tuumaiset, tietysti M-kevytmetalliseoksesta tehdyt.

BMW:n muiden M-mallien tapaan nelivedon, vaihteiston, alustan ja ohjauksen toimintaa voi hienosäätää, ja suosikkiasetukset saa tallennettua ohjauspyörän M-painikkeisiin.

M-somisteita

Tekniikan lisäksi M-tunnelmaa kohotetaan näyttävin ulkonäkömuutoksin ja sisätilaparannuksin. BMW mainitsee muun muassa urheiluistuimet ja M-vaihdekepin nupin.

BMW X3 M

Competition-malleissa urheilujuhlaa vahvistetaan vielä 21-tuumaisin M-alumiinivantein ja kiiltomustin yksityiskohdin.

Elokuusta 2019 M-tunnelmaa voi vielä kohottaa M Carbon -ulkonäköpaketilla, joka tuo pintaan joukon hiilikuituvahvisteisesta muovista tehtyjä somisteita: listalla ovat niin keulan ilmanottoaukot, kyljen ilma-aukot, takadiffuusori, peilikotelot ja muuta pientä. X4 M ja X4 M Competition -malleissa olemus viimeistellään vielä takasiivellä.

BMW X3 M

M-Laskuri: BMW Motorsportiin viittaava M-kirjain mainittiin jutussa yhteensä 35 kertaa. Runsaasta brändäyksestä huolimatta maaginen kirjain esiintyy uutisessa paljon BMW:n tiedotetta vähemmän.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: BMW… M

Luetuimmat