28.6.2024

St1 laajentaa suurteholatausverkostoaan – latauskentät käytettävissä nyt jo yli kymmenellä asemalla

Kuva St1

Energiayhtiö St1 laajentaa suurteholatauskenttien määrää asemillaan tulevaisuudessa. Latauskentillä voi yhtiön mukaan maksaa esimerkiksi matkapuhelimen ja maksukorttien lähimaksulla.

Energiayhtiön suunnitelmissa on avata suurteholatauskenttiä vielä parille kymmenelle asemalleen tänä vuonna ja jatkaa verkoston laajentamista tulevana vuonna.

Yhtiön mukaan St1 Charge -latauskentät rakennetaan strategisesti hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja laajoja palveluja tarjoaville miehitetyille huotoasemille.

Suurteholatauspisteillä on mahdollista ladata täyssähköautoja sekä uusia plug-in-hybridi-autoja, joissa on CCS2-tyyppinen liitin.

Tällä hetkellä yhtiön suurteholatausverkosto kattaa seuraavat asemat:

 • Shell Express Helsinki Kruununhaka
 • Shell Helsinki Itäkeskus
 • Shell Helsinki Lauttasaari
 • Shell Helsinki Tullinpuomi  
 • Shell Iittala
 • Shell Jämsä
 • Shell Kempele Zeppelin
 • Shell Pihtipudas
 • Shell Raasepori Karjaa
 • Shell Turku Oriketo
 • St1 Mäntsälä P
 • St1 Tampere Sammon valtatie

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maksu onnistuu puhelimen tai maksukorttien lähimaksulla

Sähköautojen latauksen maksaminen St1- ja Shell-asemilla helpottuu uusien maksujärjestelmiä ja latausasemien ohjausjärjestelmiä koskevan standardin myötä. Tämä mahdollistaa latauksen maksamisen Visa- ja Mastercard-korttien lähimaksulla sekä matkapuhelimen Apple Pay:lla tai Google Pay:lla. Vuoteen 2025 mennessä St1 aikoo ottaa käyttöön myös uuden St1-sovelluksen ja St1-yrityskortin.

Maksimilatausteho auton vastaanottokyvyn mukaan

St1 kertoo, että St1 Charge -suurteholatauskentät hyödyntävät huipputeknologiaa ja on suunniteltu tarjoamaan laadukasta ja erittäin nopeaa latausta. Nämä HPC (high power charging) -latauspisteet mahdollistavat nopeamman latauksen verrattuna peruslataus- ja teholatauspisteisiin. Latauskentän kokonaisteho on vähintään 600 kW ja suurimmilla asemilla jopa 1,2 MW.

Energiayhtiön mukaan latauskenttien kokonaisteho on Suomen markkinan korkeimpia ja aseman kokonaisteho voidaan tarvittaessa jakaa dynaamisesti samanaikaisesti latauksessa olevien autojen kesken. Latauspisteitä on kullakin asemalla joko 4, 6 tai 12 aseman koosta riippuen. Latauspistekohtainen maksimiteho on 400 kW. HPC-suurteholatauspisteissä autoon pystytään siis siirtämään niin paljon energiaa kuin se pystyy vastaanottamaan, mikä mahdollistaa nopeimman mahdollisen latauksen.

Sähköistymisellä keskeinen rooli ilmastotavoitteissa

Uuden latausverkoston tarkoitus on vastata sähköautojen yleistymisen tuomaan infrastruktuurin tarpeeseen samalla tukien uusiutuvan energian käyttöä ja vähentäen hiilidioksidipäästöjä.

– Siirtyessämme kohti uusiutuvan energian muotoja ja tavoitellessamme matalampia hiilidioksidipäästöjä, liikenteen sähköistymisellä on keskeinen rooli tavoitteiden saavuttamisessa. Täyssähköautot yleistyvät nopeasti ja Suomessa niitä oli vuoden 2023 loppuun mennessä jo liki 88 000. St1:n uusi verkosto tarjoaa sähköajoneuvojen kuljettajille helposti saatavilla olevan, nopean ja luotettavan latausinfrastruktuurin, St1:n myynti- ja verkostojohtaja Juha Vanninen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Latausverkostoa rakennetaan myös Ruotsissa ja Norjassa

St1 kertoo rakentavansa Pohjoismaista sähkölatausverkostoa asemilleen Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja Norjaan.

– Norjassa meillä on jo kattava latausverkosto sisältäen viitisenkymmentä asemaa ja satoja latauspisteitä. Hyvä kokemus Norjassa on kannustanut laajentamaan latausverkostoamme Suomeen ja Ruotsiin, Vanninen sanoo.

St1:n sähkölatauspisteiden rakentamisen Suomessa ja Ruotsissa on mahdollistanut EU:n Verkkojen Eurooppa -ohjelma eli Connecting Europe Facility, CEF, joka on tukenut rakentamista osarahoituksella. Lisäksi St1 on saanut rahoitusta Energiavirastolta latauspisteiden rakentamiseen Suomessa.

– Saamamme tuet EU:lta ja Energiavirastolta ovat mahdollistaneet sen, että olemme voineet edetä suurteholatauskenttiemme rakentamisessa näin nopeasti, Vanninen toteaa.

Lähde: St1

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat