24.12.2020

Stellantis-fuusiolle EU:n kilpailuviranomaisen hyväksyntä

PSA-ryhmän (mm. Peugeot, Citroën ja Opel) ja FCA:n (mm. Fiat, Alfa Romeo, Jeep) fuusioituminen sai Euroopan kilpailuviranomaisten hyväksynnän yhtiöiden ratkaistua kevyitä hyötyajoneuvoja koskevat ongelmat.

Ranskalaistaustainen PSA-ryhmä ja italialaisamerikkalainen Fiat Chrysler Automobiles ovat saaneet Euroopan unionin kilpailuviranomaiselta luvan fuusioitumiseen. Noin 30 miljardin euron arvoinen autojätti on alan neljänneksi suurin toimija ja sen nimeksi tulee Stellantis, viitaten tähtien valossa kulkemiseen.

Edes koronaviruksen aiheuttamat mutkat eivät ole saaneet fuusiokumppaneita uusiin ajatuksiin. EU:n kilpailuviranomaisia puolestaan huoletti uuden toimijan määräävähkö asema kevyiden hyötyajoneuvojen markkinoilla, sillä FCA ja PSA vastaavat kaksistaan noin kolmasosasta pakettiautomarkkinoita Euroopassa.

Yhtiöt ovat kuitenkin kertoneet, että ne alentavat autojen ja varaosien hintoja sekä tarjoavat sopimusvalmistuskumppani Toyotalle lisää kapasiteettia. Proacen lisäksi yhteistyö kattaa pienemmän Proace Cityn ja myös Proace Cityn sähköversion.

Toyota Proace EV

Hyötyajoneuvomarkkinoiden ongelmien ratkaisemisen jälkeen Stellantis-fuusiolle ei ole enää merkittäviä esteitä kilpailuviranomaisten suunnalta. Seuraavaksi yhtiöt järjestävät yhtiökokoukset 4. tammikuuta 2021 äänestääkseen tahoillaan fuusiosta.

– FCA ja PSA-ryhmä toivottavat Euroopan komission fuusiota koskevan lupapäätöksen lämpimästi tervetulleeksi, yhtiöt summasivat lausunnoissaan.

– Fuusio saataneen käyntiin 2021 ensimmäisellä neljänneksellä, yhtiöt arvioivat.

Lähde: Automotive News Europe Kuvat: Stellantis, Toyota

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat