24.1.2018

Suomalaiset autot kulkevat bensiinillä – sähkön ja dieselin suosion muutos yllättää

autokauppa

Suomalaiset autot kulkevat edelleen bensiinillä, kertoo Trafi. Sähkö ja diesel ovat suosittuja yhdessä kategoriassa.

Uusien henkilöautojen ensirekisteröintimäärä laski viime vuonna 0,4 prosenttia edellisvuodesta, mutta vaihtoehtoisten käyttövoimien suosio jatkaa kasvuaan. Vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien autojen määrä tuplaantui viime vuodesta, jääden silti alle kolmeen prosenttiin.

Perinteinen bensiini pitää yhä pintansa: vuonna 2017 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin yli 79 000, mikä on noin 67 prosenttia kaikista ensirekisteröinneistä. Takaisinkutsukohuissa olleen dieselin suosio laski 8,6 prosenttia ollen yli silti yli 36 000.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaihtoehtoisista suosituin sähkö

Vaihtoehtoisista käyttövoimista ylivoimaisesti suosituin on sähkö. Sähköä hyödyntävien käyttövoimien osuus vaihtoehtoisien käyttövoimien ensirekisteröinneistä oli 88 prosenttia. Suosituin vaihtoehtoinen käyttövoima oli selvällä erolla seuraavaan ladattava bensiinihybridi.

– Vaihtoehtoisista käyttövoimista eri käyttövoimien suosio hakee vielä paikkaansa. Sähköautot ja ladattavat hybridit menestyvät nyt hyvin, sillä tarjonta on monipuolistunut, Trafin tietojohtaja Juha Kenraali sanoo.

Kaasun suosio on sähkön tavoin kasvussa, mutta sen sijaan flexifuel-tekniikkaa hyödyntävien autojen valmistus on käytännössä loppunut kokonaan. Trafi ennakoi romutuspalkkion ja sähköauton hankintatuen lisäävän vaihtoehtoisten käyttövoimien suosiota.

Käytettyjen suosio kasvaa

Vaikka dieselin suosio on laskenut ensirekisteröinneissä, käytettynä hankittava auto on usein diesel: vuonna 2017 maahantuotiin lähes 30 000 käytettyä autoa, joista yli puolet oli dieseleitä. Myös vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus käytettynä maahantuoduissa autoista oli suurempi (6,5 prosenttia) kuin ensirekisteröinneissä (2,9 prosenttia).

Suosituimmat vaihtoehtoiset käyttövoimat käytettynä maahantuotavissa autoissa olivat kaasu ja ladattavat hybridit. Vuonna 2017 käytettyjä ajoneuvoja tuotiin eniten Saksasta, Ruotsista ja Virosta. Myös Yhdysvalloista tuotiin yli tuhat ajoneuvoa.

Lähde: Trafi Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat