28.2.2023

Suomalaiset suosivat neutraaleja auton värejä – koko ajoneuvokannasta yksi väri on ylitse muiden

Suomalaiset suosivat neutraaleja värejä autoissaan. Yksi väri on kuitenkin vuosien saatossa noussut ylitse muiden, kun tarkastellaan koko ajoneuvokantaa.

Suomalaiset suosivat neutraaleja autojen värejä. Musta, harmaa, valkoinen ja punainen hallitsevat suomalaisten autojen suosikkiväreinä. Suomalaiset eivät kaikesta päätelleen halua, että auton väri herättäisi hirveästi tunteita.

Käytettyjä autoja myyvän Saka-autokaupan vuoden 2022 suosituin auton väri kaikista myydyistä autoista oli musta. Toiseksi suosituin oli valkoinen.

Saka myi vuonna 2022 kaikkiaan 35 000 käytettyä autoa.

– Kun katsoo hallissa myytävänä olevia autoja, suurin osa on mustia, valkoisia tai muuten hyvin tummansävyisiä värejä. Tavanomaisen väriset autot menevät helposti kaupaksi, kun väri ei herätä suuria tunteita puolesta tai vastaan, Oulun Sakan myyntipäällikkö Marko Sikala sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väri voi olla myös arvokas lisävaruste

Sikala myös vahvistaa, että yleinen uskomus auton värin vaikutuksesta auton jälleenmyyntiarvoon pitää paikkansa. Kun puhutaan tavanomaisista autoista, neutraalit värit ovat yleensä hieman arvokkaampia kuin räikeät värit, Sikala sanoo.

– Sehän on aivan selkeää, että esimerkiksi keltaiselle autolle on vähemmän ostajia, kuin valkoiselle. Harvemmassa ovat ne, jotka tulevat etsimään juuri tiettyä väriä, jolloin ostajakunta on huomattavasti kapeampi, mikä yleensä näkyy auton jälleenmyyntiarvossakin, Sikala toteaa

Poikkeuksia toki on. Sikala sanoo, että erikoisempien automallien huomiota herättävät värit voivat olla jopa tuhansien eurojen lisävaruste, jolloin se heijastuu auton myös jälleenmyyntiarvoon positiivisesti.

– Esimerkiksi Mercedeksen AMG-malleissa, Audin RS-malleissa ja muissa vastaavissa sporttiautoissa erikoisvärit maksavat helposti tuhansia euroja, jolloin esimerkiksi vihreä väri voi olla arvoa nostattava. Erikoismallien kysyntä ja asiakaskunta poikkeaa merkittävästi verrattuna tavallisiin autoihin, jolloin erikoinen väri on yleensä jopa myyntivaltti, Sikala valaisee.

Saka-autokaupan vuoden 2022 valituimmat värit olivat:

 1. Musta
 2. Valkoinen
 3. Harmaa
 4. Sininen
 5. Punainen

Yksi väri on noussut vuosien saatossa

Kun taas katsotaan koko ajoneuvokantaa, musta ei ole tällä hetkellä yleisin väri suomalaisessa ajoneuvokannassa.

Traficomin kokoaman tilaston mukaan vuonna 2022, musta auton väri oli toiseksi yleisin väri yhdessä valkoisen kanssa. Sekä 15,1 prosenttia koko autokannasta on niin mustia kuin valkoisiakin.

Yleisin väri suomalaisessa autokannassa on tällä hetkellä harmaa. Harmaita autoja vuoden 2022 lopussa suomalaisesta autokannasta oli kaikkiaan 21,5 prosenttia autoista. Kun valkoinen ja musta pitävät jaettua toista sijaa koko autokannan autojen värityksessä, neljäntenä suomalaisesta autokannasta on punainen, punaisia autoja on 13,7 prosenttia autokannasta.

Tilastot ovat myös muuttuneet vuosien saatossa. Traficomin tilastoista käy ilmi, että vielä vuonna 2010 punainen oli yleisin väri suomalaisessa autokannassa. Tuolloin 20,8 prosenttia suomalaisista autoista oli punaisia ja harmaita 20,6 prosenttia. Tämän jälkeen harmaa on mennyt punaisen ohi vuosi vuodelta entistä enemmän vuosi vuodelta – ja vuoden 2022 loppuun punainen väri on painunut sijalle neljä harmaan noustua kirkkaaseen kärkeen.

Yleisimmät autojen värit koko autokannasta:

 1. Harmaa 21,5 %
 2. Musta, valkoinen 15,1 %
 3. Punainen 13,7 %
 4. Sininen 13,2 %
 5. Hopea 7,6 %
 6. Ruskea/beige 7,0 %
 7. Vihreä 3,8 %
 8. Muu 1,5 %
 9. Keltainen 0,9 %

Lähde Saka, Traficom

Luetuimmat