26.10.2017

Tässä on Kalashnikov kahdella pyörällä – sähkömoottoripyörä Moskovan poliisille

Maailman tunnetuimman AK-47 -rynnäkkökiväärin valmistajana maineensa rakentanut venäläinen ase- ja teollisuusjätti Kalashnikov laajentaa tarjontaansa sähkömoottoripyöriin.

Kalashnikov on Venäjän viranomaistahoille ja sotilaille tuttu työväline, mutta nyt kyseessä ei ole rynnäkkökivääri, vaan jotain ihan muuta. Tuorein Kalashnikov on nimittäin sähäkkä ja sähköinen. Ampumisen sijaan sillä ajetaan.

Sähkömoottoripyörä on sotateollisuuden parissa tunnetulle valmistajalle uusi aluevaltaus, joka esiteltiin asevoimien messutapahtumassa Moskovassa. Pyörän valmistuksesta vastaa konserniryppääseen kuuluva IZH.

Sähkömoottoripyörä nähtänee tositoimissa ensi kertaa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen yhteydessä ensi vuonna.

Alustavien tietojen mukaan Moskovan poliisille ja muille kisaturvallisuudesta vastaaville viranomaistahoille on luvassa peräti 50 uutuuspyörää lähes äänetöntä ja lähipäästötöntä kisapartiontia varten.

Kisojen jälkeen pyörät jäävät Moskovaan ja niitä suunnitellaan käytettäväksi ulkoilmatapahtumien yhteydessä sekä luonnonpuistoissa ja virkistysalueilla tapahtuvassa partioinnissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi vaihtoehtoa tarjolle

Valmistajan ennakkotietojen perusteella luvassa on kaksi eri pyörämallia. Maastokelpoisemman vaikutteet on haettu muun muassa motocrossin puolelta, katumallin luvataan viitteitä supermoton parista.

Sen tarkemmin lopputuotteeseen päätyneitä vaikutteita ei eritellä, mutta tiettyä sukunäköä lienee tarjolla, jos ei muuta.

Valmistaja lupaa viranomaisille työajoa yhdellä latauksella noin 150 kilometriä. Kilowatteja paketista löytyy 15. Poliisivarusteluun kuuluu luonnollisesti häytysajossa tarvittavat vilkut, laukut, radio ja sinivalkoinen viranomaisväritys.

Latausajasta ja pyörämallien teknisistä yksityiskohdista ei vielä kerrota suuremmin. Huippunopeus asettunee eri lähteiden esittämien arvioiden mukaan 130 kilometrin tuntumaan.

Kuvien perusteella kyseessä on varsin karu työkalu, jonka viimeistelyyn ja muotoiluun ei ole panostettu aivan siviilipuolen tapaan.

Koeajovideolla sotilasasuun sonnustautunut koeajaja nautiskelee pyörästä asvaltilla ja helpossa maastossa. Todellisia haasteita pyörälle ja kuljettajalle ei esittelyvideolla tarjoilla.

Sähkömoottoripyörärintamalla Kalashnikov ei ole liikkeellä yksin. Siviilivalmistajien lisäksi kansainväliset sotateollisuusyritykset kehittävät sähköisiä ratkaisuja tiedustelu- ja joukkojen täsmäsiirtotehtäviin kiivaaseen tahtiin.

Yhdysvalloissa oman näkemyksensä on esitellyt jo aiemmin muun muassa The Defense Advanced Research Projects Agency.

Siviilipuolen tuoreimpia sähkömoottoripyöriä esitellään muun muassa oheisella videolla:

https://youtube.com/watch?v=d1lPNatE_z0

Sotilasversioihin verrattuna ero on melkoinen.

Lähteet: Lanesplitter, Kalashnikov media, Popular Mechanics Kuvat: Kalashnikov media

Lue myös:

Eduskunnan mp-kerho tutustui sähkömoottoripyöräilyyn – ekologinen ja ruuhkia pienentävä vaihtoehto?

Zero SR13 -sähkömoottoripyörä – äänetön muttei lälläri

Harley Davidson kehittelee sähkömoottoripyörää

Luetuimmat