27.12.2022

Thaimaassa skootterin vuokraava – onko sinulla oikeasti ajo-oikeutta?

Finnair sähkölentokone Heart Aerospace ES-19

Autoliitto: vaikka Suomessa saisi kuljettaa mopoa, niin kansainväliseen ajokorttiin ei mopomerkintää ole tarjolla.

Autoliitto tähdentää, että vaikka Suomessa saisi kuljettaa mopoa, niin kansainväliseen ajokorttiin ei mopomerkintää ole tarjolla. Autoliiton esiin tuoma haaste koskee monia suomalaismatkailijoita – eritoten näin vuoden lopulla, jolloin moni suuntaa Aasian lämpöön.

Skootterin vuokraaminen on Aasian lomilla yleistä, mutta moni kuitenkin ajaa tietämättään ilman ajo-oikeutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käännös ajokortista

Monet maat edellyttävät kansainvälistä ajokorttia tai ainakin suosittelevat sitä, mikäli väliaikaisesti maassa vieraileva ulkomaisen ajokortin haltija aikoo ajaa esimerkiksi autoa tai moottoripyörää vierailunsa aikana. Kansallinen ajokortti on aina oltava mukana kansainvälisen ajokortin lisäksi.

Kansainvälinen ajokortti on maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista, ja sen sisällön sekä ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset.

Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, joka tarkistuttaa aina ajo-oikeuden Traficomilta.

Harhaan kahdessa mielessä

Skootterin vuokraaminen esimerkiksi Thaimaassa on erittäin suosittua, mutta moni suomalainen mopokortin tai mopon ajo-oikeuden haltija menee ajo-oikeuksien kanssa harhaan. Oikeastaan kahdessa asiassa.

Ensinnäkin, vaikka Suomessa ajokorttiin olisi merkitty mopon ajo-oikeus, sitä ei ole mahdollista merkitä kansainvälisiin ajokortteihin. Mopokortti on voimassa ainoastaan EU- ja ETA-maissa. Toinen asia on se, että Thaimaa katsoo kaikki mopedit moottoripyöriksi, minkä takia Thaimaassa mopon ajoa varten vaaditaan aina jokin moottoripyöräluokan ajokortti.

”Turistialueilla ratsiat yleisiä”

– Skootterin vuokraaminen onnistuu monessa paikassa, vaikka kansainvälistä ajokorttia ei olisi mukana ja vaikka ajokortissa ei olisi moottoripyörämerkintää, mutta tien päällä tehtävissä ratsioissa tai onnettomuuden selvittelyssä voi tulla virkavallan kanssa ongelmia. Turistien suosimilla alueilla ratsiat ovat varsin yleisiä, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen taustoittaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä pilaa lomafiilistä

Matkailijan kannattaa selvittää ennen matkaa kohdemaan liikennemääräykset harmillisten ja jopa ikävien yllätysten välttämiseksi.

Vaikka sakot saattavat tuntua monissa Aasian maissa suomalaisittain pieniltä, niin virkavallan kanssa asiointi rikkomustilanteissa ei ole koskaan mukavaa.

– Lomafiiliksissä on erityisesti tärkeää muistaa, että alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on kaikkialla ankarasti kielletty. Moottoriajoneuvon kuljettaminen juopuneena ja varsinkin onnettomuuden aiheuttaminen tällaisessa tilanteessa voi johtaa jopa vankeustuomioon, Suokonautio-Hynninen muistuttaa.

Kansainvälisestä ajokortista lisää. Autoliiton kotisivuilta Thaimaan ajokorttimääräyksistä lisää.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto

Luetuimmat