13.5.2021

Tylsää kotona? Lähde virtuaalivierailulle Škoda-museoon

Lähde virtuaalivierailulle Škoda-museoon

Lähde virtuaalivierailulle Škoda-museoon virkistämään kotona kököttämistä ja tuomaan pientä vaihtelua arkeen. Nyt se on mahdollista kahdella kielellä.

Neljä seinää tuntuu lähestyvän hetki hetkeltä ja happikin meinaa loppua. Lähde virtuaalivierailulle Škoda-museoon, jos kotiolot käyvät tylsiksi eikä pääsyä pois ole.

Tšekkiläisvalmistaja tarjoaa nyt museostaan uuden videokierrossarjan englanniksi ja tšekiksi. Asiantuntijat esittelevät virtuaalikierroksella museon pysyvää ja vaihtuvaa näyttelyä sekä museon prototyyppi- ja urheiluautokokoelmaa. Nämä on katsottavissa Škoda-museon kotisivuilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähde virtuaalivierailulle Škoda-museoon

Škodan päätehtaan yhteydessä, Mladá Boleslavissa, sijaitseva museo on kiinnostanut jo vuosien ajan monia vierailijoita. Yksin vuonna 2019 museoon tutustui yli 274 000 kävijää.

Koronaviruspandemian aiheuttaman sulkemisen jälkeen Škoda-museo on jälleen avoinna. Nyt sekä museon pysyvään näyttelyyn että nykyiseen vaihtuvaan näyttelyyn on kuitenkin mahdollista tutustua myös mielenkiintoisten englannin- ja tšekinkielisten videokierrosten avulla. Virtuaaliseen tutkailuun pääsevät lisäksi kyseisen museon prototyyppi- ja urheiluautokokoelmat.

– Koronaviruspandemian aikanakin voimme nyt kutsua vierailijoita ŠKODA-museoon. Paikan päälle tulemisen vaihtoehdoksi olemme toteuttaneet mahdollisuuden tutustua museoomme virtuaalisesti. Škoda-museon kotisivuilla julkaisemme uuden videosarjan kiertokäynnistä historiallisessa kiinteistössämme, kommentoi Škoda-museon johtaja Andrea Frydlová.

Škoda-museo – tech-galerie

Useita eri aiheita

Museon asiantuntijat saattelevat virtuaalivierailijaa museon eri näyttelyalueilla usean eri aihekokonaisuuden ympärillä. Näistä ensimmäinen on Evolution-videokierros, joka koostuu kolmesta videosta. Se alkaa yhtiön 30 ensimmäisestä vuodesta Laurin & Klement -yrityksen perustamisesta ja toinen video jatkaa Škoda Auton aikakauden alusta (1925) aina yrityksen kasvuun 1980-luvun lopulle saakka. Evoluution kolmas video käsittelee kehitystä Volkswagen-konsernin osana vuodesta 1991.

Toinen aihekokonaisuus on nimeltään Precision, jossa matkataan museon työpajaan kulissien taakse. Virtuaalivierailija pääsee näkemään historiallisten automallien entisöinnin eri työvaiheita ja tutkimustyön tekemistä arkistoissa.

Pysyvän näyttelyn Technology Gallery -videokierros vastaavasti kuvaa, miten autotehdas ja autojen valmistus on muuttunut aikojen saatossa. Tämä videokierros keskittyy auton yksittäisiin osiin ja erityisesti moottoriin ja valoihin.

Nimensä mukaisesti In The Spirit Of Electromobility kertoo sähköautomallien tarinan Laurin & Klementin ajoista Škoda Auton aikaan saakka. Näihin lukeutuvat lasten leikkiauto Škoda Puck 1940-luvulta, Škoda Eltra vuodelta 1991 sekä eräs Škoda Octavia Green E Line -prototyypeistä. Tämän osuuden tuoreimman lukunsa Škoda Auto kirjoittaa täyssähköisillä automalleilla Citigoe iV ja Enyaq iV.

Näyttelyn toinen osa on perinteille omistettu Tradition. Se esittelee mielenkiintoisia yksityiskohtia Škodan historiasta, kuten logon kehitysvaiheet ja yrityksen kehittymisen kannalta tärkeimmät automallit. Tämä videokierros kertoo myös tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan viettävien mallien Octavia Combin ja Škoda 1202:n tarinat.

Prototype & Sport Car Collection esittelee entiseen valimoon sijoitettua museon prototyyppi- ja urheiluautokokoelmaa. Vaikuttavimpiin näyttelyesineisiin lukeutuu ainakin Ferat-coupé, joka nähtiin 40 vuotta sitten Ferat Vampire -kauhuelokuvassa (alkuperäinen tšekin- kielinen nimi ‘Upír z Feratu’). Tämä auto on 50 vuotta sitten esitellystä Škoda 110 Super Sport -mallista tehty ainutlaatuinen yksilö.

Museo vuodesta 1995

Škoda-museo avattiin Mladá Boleslavin keskustaan yhtiön perustamisen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1995. Alkuperäinen vanha tehdaskiinteistö on kunnostettu ja laajennettu käsittämään myös museon oman työpajan ja yrityksen arkiston. Sittemmin museon yhteyteen on lisätty Laurin & Klement Forum -monitoimihalli ja koko museo uudistettiin perusteellisesti vuonna 2012.

Jatkuvasti päivittyvän pysyvän näyttelyn ohella museossa on esillä erilaisia vaihtuvia näyttelyjä. Museon tiloja käytetään myös koulutus- ja kulttuuritapahtumien pitopaikkana.

Nykyään museon kokoelmissa on noin 340 näyttelyesinettä, mukaan lukien Laurin & Klementin ensimmäinen automobiili Voiturette A, useita konseptiautoja ja prototyyppejä, urheiluautoja ja ralliautoja. Kokoelman vanhin esine on Slavia-polkupyörä vuodelta 1899.

Kuvat ja lähde: Škoda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy