31.3.2020

Uusimaa eristetty, kesärenkaat Uudenmaan ulkopuolella ja nastarengaskielto lähestyy, joustaako poliisi?

Kameravalvonta_peltipoliisi

Uudenmaan rajaa ei saa ylittää ilman pätevää syyttä välillä 28.3.–19.4. Nastarenkaat eivät saa pyöriä auton alla enää päivää eristyksen loppumisen jälkeen, eikä kesärenkaiden hakeminen ole pätevä syy ylittää Uudenmaan rajaa. Ajaako eristys siis osan Uudenmaan autoilijoista rikkomaan lakia?

Vuorokaudenvaihteessa 28.3. Uudenmaan maakunta eristettiin tarpeettomalta liikkumiselta muiden maakuntien välillä välttämiseksi.

Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19.4. saakka, mutta tarvittaessa eristystä voidaan jatkaa pidemmällekin kevääseen.

Talvirengaspakko päättyi helmikuun lopussa, mutta nastallisia talvirenkaita saa kuitenkin käyttää 31. maaliskuuta asti, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, myöhäisemmän ajankohdan ollessa määräävä. Tänä vuonna nastat saavat siis raapia auton alla 20.4. saakka, eli päivän pidemmälle kuin Uudenmaan eristyksen on tarkoitus kestää. Myös muuna ajankohtana nastarenkaiden käyttö on sallittu, jos keli sitä edellyttää.

Tämä voi aiheuttaa ongelmia monelle suomalaiselle, jotka säilyttävät kesärenkaitaan esimerkiksi Uudenmaan ulkopuolella sijaitsevalla kesämökillä. Poliisihallituksen mukaan kesärenkaiden hakeminen ei ole tarpeeksi hyvä syy Uudenmaan rajan ylittämiseen. Lisäksi kesärenkaat voivat jäädä saamatta rengashotellien mahdollisien sulkemisten myötä.

Mikäli eristystä jatkettaisiin pidemmälle aikaa, ei renkaiden hakeminen Uudenmaan ulkopuolelta olisi siis edes teoriassa mahdollista. Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti kuitenkin rauhoittelee nastarenkaiden käyttöajan ylittymisestä huolehtivia.

– Nastarengaskausi ja Uudenmaan sulku ovat näillä näkymin päättymässä samaan aikaan. Suomessa ei ole koskaan pidetty nastarengas ratsioita heti seuraavana tiistaina ja tässä tilanteessa joustoa on poliisilla varmasti perinteistä enemmän, Lahti toteaa.

– Tässä vaiheessa on varmaan hyvä odottaa hetki, katsoa miten liikkumisen rajoitus kehittyy ja välttää omien talvirenkaiden tuhoamista ajamalla moottoritienopeuksia kevätauringossa tienpinnan ollessa yli 20 astetta. Ensi viikolle luvattiin aika talvista keliä, joten kiire renkaanvaihdolle ei vielä ole, Lahti jatkaa.

Myös Poliisihallitus kertoo, että tällaisessa erikoistilanteessa joustoa on tilanteen mukaisesti. Etenkin kun kyseessä ei ole tieturvallisuuden kannalta kriittinen asia, vaan nastarenkaiden suurin ongelma on niiden aiheuttama tien kuluminen. Poliisihallituksen mukaan myös Liikenne- ja viestintäministeriö tulee luultavasti käymään nastarengasasiaa läpi lähiaikoina tarkemman ohjeistuksen antamiseksi.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat