19.9.2017

Viking Line uudisti buffetin – apuna Ruotsin kokkimaajoukkue

Viking Line buffetuudistus

Pohjoismainen makumaailma, puhtaus ja luonnollisuus ovat ruokatrendien terävintä kärkeä. Tämän tietää myös Viking Line, jonka buffetravintoloissa nautitaan syksyn kunniaksi lähes paikallisruokaa.

Viking Line on jo useamman vuoden ajan panostanut Pohjoismaiseen makumaailmaan, eikä syyskuun puolivälissä päivitetty buffetvalikoima tee poikkeusta linjaan.

Uusi makukokonaisuus on tarjolla punaisilla laivoilla 15.9. –17.11.2017. Sen jälkeen on joulun vuoro.

Buffetin merkitys on taloudellinen ja imagollinen. Vastaavaa monipuolisuutta saa maista hakea.

Toimitusjohtaja Jan Hanses korosti buffetruokailun merkitystä laivan elämystarjonnan osana.

– Buffet on laivan tärkein ravintola, kiteyttää Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

Pitkän noutopöydän herkut kiinnostavat useimpia laivamatkustajia. Risteilylläkin noutopöydästä nautittava illallinen houkuttelee vähintään toisena iltana.

Vuositasolla tarjottavien ruokailuelämyksien määrä ylittää Viking Linellä miljoonan aterian rajapyykin heittämällä.

Suomalaisten ja ruotsalaisten asiakkaiden lisäksi Itämerellä matkustavat kansainväliset turistit ovat kiinnostuneet noutopöydästä, jossa yhdellä istumalla pääsee tutustumaan alueelle tyypillisiin herkkuihin lavealla skaalalla. Kauempaa risteilyvieraita saapuu nykyään muun muassa Venäjältä ja Kiinasta.

Jotkut laivalla koetut makuelämykset kiinnostavat kansainvälisiä asiakkaita myös kotikeittiöön saakka.

– Lohireseptimme kiinnosti hetkessä yli 20 000 lukijaa, kun jaoimme sen venäläislehden verkkosivuilla, Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruotsin kokkimaajoukkue apuna uudistuksissa

Viking Line käynnisti maaliskuussa 2017 pitkäaikaisen yhteistyön Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Ruokatuotetta kehitetään yhdessä laivayhtiön oman henkilökunnan kanssa.

– Oma henkilökuntamme tuntee asiakkaamme parhaiten, joten hyvää oppia on jaossa molemmin puolin. Tavoitteenamme on tehdä asiakkaistamme vielä tyytyväisempiä, ravintolapäällikkö Bodil Ståhl taustoittaa.

Syksyn menukokonaisuuteen kokkimaajoukkue loihti Pohjoismaisen makumaailman pohjalta täysin uusia ruokakonsepteja. Kehitystyö aloitettiin tarkkailemalla mitä ja miten laivassa syödään.

Keittiöammattilaisten joukkue

Ruotsin kokkimaajoukkue koostuu kahdestatoista kokista ja kondiittorista, jotka työskentelevät eri ruotsalaisissa huippuravintoloissa.

Maajoukkue tähtää kapteeni Fredrik Anderssonin johdolla seuraavaksi kansainvälisiin Culinary World Cup 2018 ja Culinary Olympics 2020 -kilpailuihin.

Fredrik Andersson tuo Ruotsin kokkimaajoukkueen osaamista Viking Linen ruokatuotekehityksen tueksi.

Uudet maut ja perinteiset kestosuosikit

Uudet makuelämykset eivät uhkaa noutopöydän klassikoita kuten kokonaisena keitettyjä katkarapuja, sillejä ja lohta.

Myös noutopöydän keskelle sijoitetussa paistinleikkauspisteessä on kokki tutulla paikallaan perinteisen paahtopaistin äärellä. Naudan rinnalla tarjotaan nyt muun muassa yrtttimarinoitua lampaanpaahtopaistia, possunlapaa ja vasikanribsejä.

Uuden buffetin maut ovat kokonaan pohjoismaisia, aina mausteita ja yrttejä myöten.

Pohjoismainen keittiö käyttää tyypillisesti sekä suolaisia, että happamia ainesosia. Tutuilta vaikuttavissa annoksissa makua tuovat nyt limen sijaan etikka ja chilin sijaan piparjuuri. Myös mielipiteitä jakavaa kuminaa löytyy useammasta annoksesta.

– Kehitämme ravintolakonseptejamme jatkuvasti eteenpäin ja haluamme tuoda vieraillemme uusia ja raikkaita makuja, kertoo ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.

Keskeisiä raaka-aineita menukokonaisuudessa ovat Vikin Linen mukaan jatkossakin kalat ja äyriäiset. Myös kasvisruokatrendi on huomioitu harvinaisen kattavasti ja kiinnostavasti. Laivoilla halutaan selvästi olla mukana tässäkin trendissä.

Noutopöydän tarjontaa esittelevä Fredrik Andersson nostaa esiin ruskistetusta voista ja suolapaahdetuista manteleista makutukea saavan kukkakaalin sekä minihampurilaisen, jonka pihvi on naudanlihan sijaan punajuurta.

Pihviyllätyksestä nauttii myös sekasyöjä, kunhan pääsee yli ennakko-odotuksesta, jonka mukaan hampurilaisen välissä olevan pihvin tulisi aina lihaa.

Voiko yksi olla ykkönen?

Jos uuden noutopöydän antimista olisi valittava yksi ylitse muiden, olisi se kokkimaajoukkueen kapteenin mukaan sillikaviaari ruohosipulilla.

– Tähän en kyllästy millään, voisin syödä tätä joka päivä, Fredrik Andersson vinkkaa.

Syksyisen buffetin tärppejä ovat laivayhtiön mukaan myös poro, pohjoismainen pesto, akvaviittisilakka etikkamajoneesin, paistetun rukiin ja ruohosipulin kera sekä kantarelli-herkkusienipiiras.

Tuttuja makuja on tarjolla uudelleen sovitettuina kokonaisuuksina koko noutopöydän mitalla. Myös valmistustapoja on kehitetty, eli monelle mummolasta ja lapsuudesta tuttu maku tarjoillaan nyt uudella tavalla.

Lautaselle kerättävät annokset ovat jatkossa pieniä, eikä kyseessä ole sattuma.

– Halusimme mahdollistaa monen eri maun maistamisen. Lisää voi aina hakea. Ja makean jälkiruoan voi koota keittiöammattilaisen tapaan yhteen kulhoon ja syödä lusikalla. Tässä makujen on lupa sekoittua, Andersson hehkuttaa.

Konservatiivisemmalle jälkiruokailijalle on toki tarjolla myös pieni lautanen, jonka avulla monet maut on helpompi maistaa yksi kerrallaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Haastava ruokakokonaisuus

Ruokatarjoilu on laivayhtiölle myös logistinen haaste. Buffetravintolan lista päivitetään aina saman päivänä kaikilla yhtiön laivoilla.

Viking Line operoi kaikkiaan kuudessa eri satamassa, laivoja on yhteensä seitsemän ja kaikille laivoille tulisi saada sopiva määrä raaka-aineita juuri oikeaan aikaan, sillä täydennyksiä ei matkan varrella ole tarjolla, eikä säilytystilaa ylimääräiselle tuoretuotteiden varmuusvarastolle juuri ole.

Myös laivan keittiötilat ovat moneen maissa sijaitsevaan ravintolaan verrattuna pienemmät, joten useamman ravintolan tarpeiden huomioiminen vaatii tasapainoilua.

Viking Linen laivoilla on kaikkiaan noin 40 ravintolaa ja kahvilaa, joiden tarjonta ulottuu perinteisistä buffetpöydistä ja itse paistetuista leivonnaisista aina fine dining -ruokailuun ja tarkasti tietyn teeman ympärille laadittuihin maistelumenuihin.

Kokonaisuuden kehittäminen on käynnissä jatkuvasti. Buffetravintoloissa tarjottava makumaailma päivitetään neljä kertaa vuodessa. Ruokatarjonnan kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Esimerkiksi täysin uuden, kokousasiakkaille suunnatun tuotteen suunnittelu on jo käynnissä, vaikka lanseeraamme sen vasta syksyllä 2018, ravintolapäällikkö Bodil Ståhl kertoo.

Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl korostaa myös asiakkaalle tarjottavien wow-elämysten merkitystä laivojen ravintoloissa. Esimerkiksi tuoreet suomalaiset ja ruotsalaiset mansikat kesäbuffetin jälkiruokana ovat olleet sellainen.

Eikä ruokakokonaisuus välttämättä jää vain listan mukaan tarjolla olevan ruoan valmistamiseen. Ennakkotilauksesta Viking Line kertoo järjestävänsä asiakkailleen vaikka kreolibuffetin, kosher-ruokailun tai intialaisen illallisen.

Viking Linen buffetravintoloiden tarjoama syysmenu löytyy kokonaisuudessaan laivayhtiön verkkosivuilta.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Luetuimmat