11.7.2017

Vilkun käyttämättä jättäminen on suurin ärsytyksen aihe liikenteessä

Liikenne

CTEKin kyselytutkimuksen mukaan liikenteessä suomalaisia sapettavat hidastelijat enemmän kuin kaahailijat.

Ajoneuvojen akkujen huolto- ja ylläpitoratkaisujen tarjoaja CTEK kertoo kesäisestä kyselytutkimuksestaan, joka tutki suomalaista liikennekulttuuria. Tulokset vahvistavat  muun muassa sen, että kiireen tunne ja liikenneärtymys kulkevat käsi kädessä. Kokemus lienee tuttu monille.

Kyselytutkimuksen mukaan suurin ärsytyksen aihe liikenteessä ovat kuskit, jotka eivät käytä vilkkua ja autoilijat, jotka tukkivat tien ajamalla liian hitaasti. Vastaukset saatiin kysymykseen, jossa vastaajia pyydettiin listaamaan kolme eniten ärtymystä aiheuttavaa tekijää liikenteessä.

Peräti 64 prosenttia vastaajista ilmoitti vilkun käyttämättä jättämisen olevan eniten ärtymystä aiheuttavien tekijöiden joukossa autolla liikkuessaan ja 43 prosenttia vastaajasta ilmoitti sen olevan ärtymyksen ykkösaiheuttaja liikenteessä.

Ruuhka

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hidastelu harmittaa

Toiseksi ja kolmanneksi suurimmat ärsytyksen aiheet olivat liikenneruuhkat sekä ajokaistan tukkivat autoilijat.

Varsin odotetusti puolet autoilijoista (49.8 %) ilmoitti liikenneruuhkan olevan kolmen suurimman ärtymystä aiheuttavan tekijän joukossa ja lähes yhtä moni (49 %) ilmoitti, että ajokaistan tukkivat autoilijat ovat rasite.

Autoilijoiden malttamattomuudesta kertoo, että autoilijat, jotka ajavat liian hitaasti ärsyttävät enemmän  (44 %)  kuin autoilijat, jotka ajavat ylinopeutta (26 %).

Miehiä ja naisia ärsyttävät samat asiat

Vähiten ärtymystä aiheuttaviksi tekijöiksi listattiin takapenkillä huutavat lapset ja pyöräilijät. Vain 9 prosenttia vastaajista noteerasi pyöräilijät inhokkilistalleen.

Talvipyöräilyä

Vastaava lukema Ruotsissa oli peräti kaksinkertainen (20.6 %).

Kyselytutkimuksen vastaukset osoittavat myös, että miehiä ja naisia ärsyttävät lähes tismalleen samat asiat liikenteessä. Ero mies- ja naisvastaajien tuloksien välillä oli marginaalinen.

Nämä ärsyttävät liikenteessä eniten:

  1. Autoilijat, jotka eivät käytä vilkkua (66.2 %) 639
  2. Liikenneruuhkat (49.8 %) 481
  3. Autoilijat, jotka tukkivat ajokaistan (47 %) 454
  4. Autoilijat, jotka ajavat liian hitaasti (43.9 %) 424
  5. Autoilijat, jotka ajavat ylinopeutta (26 %) 251
  6. Jäiset tiet (29.9 %) 289
  7. Ongelmat auton käynnistämisessä (12.6 %) 122
  8. Pyöräilijät (9.9 %) 96
  9. Huutavat lapset takapenkillä (9.3 %) 90

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Cint kesäkuussa 2017. CTEKin tilaamaan kyselyyn vastasi n. 1000 suomalaista, joilla on vähintään B-ajokortti ja auto käytössään.

Lähde: CTEK Kuvituskuvat: Antti Hentinen

Luetuimmat